O viață mai bună pentru pielea sensibilă.

INFO ATOPIE

Impactul in viata de familie si in afara ei


Desi nu este o afectiune grava, dermatita atopica are un impact considerabil in calitatea vietii de zi cu zi.

Parintii sunt nelinistiti, iar copiii obositi: dermatita atopica poate afecta viata zilnica de familie prin prisma constrangerilor pe care le impune: atentie suplimentara, tratamentul eczemelor si supravegherea intentiei de scarpinare a copiilor, care agraveaza simptomele. Astfel, noptile sunt cele mai grele.

O alta problema a parintilor pot fi fratii sau surorile celui mic care se pot simti neglijati sau chiar raniti atunci cand familia renunta la activitatile care pot afecta starea de bine a unui copil cu dermatita atopica: sport in aer liber (transpiratia si expunerea la polen pot inflama eczemele), excursii la plaja sau la piscina (senzatiile de arsura cauzate de clor sau sare pot agrava eczemele)


Echilibrul in familie sta in autonomia copilului

Putem intelege mai bine afectiunea prin sprijinul medicului dermatolog si prin tratamentul dermatologic. Putem invata sa ii limitam impactul, prin incurajarea celui mic de a aplica crema singur, si prin distribuirea atentiei noastre si catre fratii sau surorile lui. Toate acestea intr-o atmosfera de liniste, seninatate si incredere.

Copilul, intre 4 si 5 ani, poate invata sa isi auto-analizeze si sa isi inteleaga eczema. Astfel, trebuie sa ii explicam ca aceasta se va vindeca daca in familie se va avea grija de pielea sa. Prin autonomie, viata copilului se va imbunatati, iar sentimentele de marginalizare vor fi evitate.


In cazurile exceptionale in care dermatita atopica se manifesta pana la maturitate, afectiunea poate provoca un handicap social.

Zonele inflamate pot deranja viata de cuplu si pot crea disconfort in mediul profesional. O simpla strangere de mana, de exemplu, ii pot determina pe partenerii de afaceri sa nu se simta confortabil sau sa refuze interactiunea.

Iesirea din izolare


Dermatologul asculta parerea familiilor
Descrierea simptomelor reprezinta cea mai grea incercare pentru parinti, in cadrul primei vizite la dermatolog, pentru o diagnosticare corecta a atopiei si adaptarea tratamentului. Insa asta nu e tot. Eczema este o afectiune care, de obicei, izoleaza pacientul si ingrijoreaza familia. Nu ezitati sa descrieti cum traiti afectiunea in fiecare zi: intensitate a mancarimilor, durere, dereglare a perioadelor de somn, incredere in sine, anxietate si dificultate in urmarea tratamentului, scoala, atmosfera in familie etc.
Cand sunt destul de mari pentru a se exprima, copiii pot sa exprime ce simt, pe langa observarea simptomelor.


Sustinerea legaturilor dintre familii
Fiecare caz este unic, iar dermatologul reprezinta partenerul ales pentru tratarea bolii.
Cand diagnosticul este stabilit si eczema afecteaza viata de familie, sprijinul altor familii, trecute prin aceasta experienta, poate fi de mare ajutor. Cea mai mare alinare poate veni din impartasirea experientelor dintre familii. O astfel de oportunitate sociala poate calma sentimentele de vinovatie si poate provoca adoptarea unor obiceiuri benefice (tratamente hidroterapeutice, crema folosita de mai multe ori pe zi in zonele iritate, racirea cremelor la frigider etc).


Un spatiu privilegiat de comunicare: Atelierul atopiei
Cu cine sa impartasesti povara noptilor nedormite? Zbuciumul interior? Epuizarea fizica si stresul? Sperantele si esecurile? Atelierul atopiei, organizat in anumite tari de asistente, este un spatiu de comunicare destinat pacientilor.
Acestia pot pune intrebari si isi pot manifesta suferinta legata de uscaciunea pielii, mancarime, disconfort si stima de sine.

In tarile in care se desfasoara, scolile atopiei invita in spitale adulti si copii cu dermatita atopica cu scopul de pedagogie terapeutica. Intalnirea este facilitata de profesionisti din domeniul sanatatii: pediatri, asistente medicale, doctori dermatologi si psihologi. Acestia ajuta pacientii sa inteleaga si sa accepte afectiunea in viata de zi cu zi.


Astfel pacientul capata incredere in fortele proprii si in tratament.
Pacientul isi exprima disconfortul cauzat de privirile celorlalti , invata metode de a usura durerea si mancarimilie si intelege boala si tratamentul. "Imblanzind" afectiunea, pacientul invata cum sa traiasca mai bine cu aceasta.

Scolile atopiei sunt locuri de intalnire unde fiecare gaseste pe cineva asemnator cu el insusi. Isi pot impartasi experienta sau suferinta, pot simti alinare si pot vorbi cu un profesionist dermatolog. Este un loc sigur, unde persoanele atopice incep sa aiba mai multa incredere si ies din izolare, depasind sentimentul de excludere.

"Atopia nu este inevitabila. Trebuie sa avem curajul sa vorbim atat cu doctorul nostru, cat si cu toti cei din jurul nostru, si sa nu ezitam sa ii impartasim ingrijorarea fata de tratamentul cu cortizon sau sa il avertizam ca acesta nu merge."
Profesor Jean François Stalder, seful sectiei de Dermatologie al Spitalului Universitar Nantes

loading : 0,140 sec