test Fb connect

INFO ATOPIE


Eczema atopica sau dermatita atopica este o disfunctie comuna a pielii, ce apare de obicei la bebelusi, in jurul varstei de 3 luni. Cu toate acestea, afectiunea se poate dezvolta si mai devreme.

Aceasta platforma de informare are rolul de a ajuta adultii, copiii si familiile lor pentru a putea intelege si imbunatati starea sanatatii lor si calitatea vietii. Totul printr-o serie de articole, sfaturi si testimoniale despre dermatita atopica.

Sa intelegem afectiunea


Cuvantul "atopie" vine din greaca veche, insemnand "a" - fara si "topos" - loc. "Fara o localizare" este sintagma perfecta pentru a descrie aceasta afectiune, dificila de inteles si tratat.

Atopia este o predispozitie genetica la alergii, provenita dintr-un istoric al familiei atopice. O cifra importanta: aproape 80% dintre copiii cu eczeme au un istoric in familie.


Dermatita atopica este o afectiune inflamatorie cronica a pielii.
Pacientii cu atopie (peste 50 de milioane de oameni numai in Europa, si 20% dintre copiii din intreaga lume) prezinta un defect al permeabilitatii pielii, o hiperreactivitate si un sistem imunitar dezechilibrat. Pielea este uscata, sensibila si hiperreactiva.

Filagrina, proteina pielii care ajuta la reducerea pierderii de apa, este deficitara. In plus, pielii ii lipsesc lipidele prezente la suprafata pielii ce asigura protectia impotriva factorilor alergeni din mediu.

In acest context, factorii iritanti prezenti in mediu, de obicei usor tolerati de piele, pot patrunde in piele si pot cauza aparitia eczemelor.
Aceasta afectiune se manifesta de obicei dupa varsta de 3 luni (cateodata si mai devreme) si poate tine  de la cateva luni pana la cativa ani (depinzand de la caz la caz). Fara un tratament adecvat, ciclul vicios al mancarimilor se instaleaza: bariera protectoare a pielii se deterioreaza si mai mult, permitand unei cantitati mai mari de alergeni si factori iritanti sa patrunda in piele si sa cauzeze si mai multe iritatii.

Jumatate dintre copiii cu eczema atopica tratata inainte de varsta de 1 an, se vindeca pana la varsta de 5 ani, chiar daca pielea continua sa fie uscata si in anii urmatori. Cu toate astea, exista cazuri in care dermatita atopica persista pana la varsta adulta.

Sa vorbim despre experienta noastra


Desi nu este o afectiune grava, dermatita atopica are un impact considerabil in calitatea vietii de zi cu zi.
Parintii sunt nelinistiti iar copiii obositi: dermatita atopica poate afecta viata zilnica de familie prin prisma constrangerilor pe care le impune: atentie suplimentara, tratamentul eczemelor si supravegherea intentiei de scarpinare a copiilor, care agraveaza simptomele. Astfel, noptile sunt cele mai grele.

O alta problema a parintilor pot fi fratii sau surorile celui mic care se pot simti neglijati sau chiar raniti atunci cand familia renunta la activitatile care pot afecta starea de bine a unui copil cu dermatita atopica: sport in aer liber (transpiratia si expunerea la polen pot inflama eczemele), excursii la plaja sau la piscina (senzatiile de arsura cauzate de clor sau sare pot agrava eczemele)

Sa intelegem tratamentul


Un tratament dermatologic in doua etape:
De cateva ori pe zi, chiar si in absenta leziunilor, pielea are nevoie de apa si de lipide pentru a intari si reinstaura bariera naturala, protectoare a pielii in fata alergenilor.
In timpul puseurilor, crema care contine cortizoni reduce leziunile intr-un mod eficient. Prescrise de catre un dermatolog aceste tratamente, urmarite cu atentie, imbunatatesc simtitor calitatea vietii pacientului.

Cremele emoliente lupta impotriva uscarii pielii si reinstaureaza bariera naturala.
Acestea trebuie sa fie aplicate de cateva ori pe zi, pe zonele neinflamate. Ele actioneaza impotriva uscarii pielii si aduc confort pielii, astfel reducand senzatiile de mancarime. Crema, folosita intr-o rutina zilnica, reprezinta primul pas spre preventia puseurilor eczemei. Aplicati chiar si cand pielea pare hidratata si sanatoasa.

Cremele cu corticosteroizi opresc inflamarea.


In timpul puserurilor, si aplicate numai pe zonele inflamate, acestea calmeaza si reduc leziunile si senzatiile de mancarime. In anumite tari, cremele cu cortizoni sunt privite cu rezerve din cauza presupuselor efecte secundare: retentia de apa, dereglare a perioadelor de somn, incetinirea cresterii...Insa aceste fenomene se pot manifesta numai in cazul corticosteroizilor administrati oral. Sub forma unei creme, cortizonul ramane la suprafata pielii. Cu toate astea, evitati aplicarea in zonele fara leziuni, deoarece crema poate subtia pielea si o poate slabi.

loading : 0,156 sec