#FreeFromSpots

Scapa de cosuri cu ajutorul unui dermatolog si unui vlogger

Cere sfatul dermatologului

Întrebări frecvente despre acnee din perspectiva dermatologului

1

Acneea este o boală: un mit fals frecvent întâlnit în populația generală este că ,,acneea este o problemă cosmetică". DAR acneea este o boală, cu multiple mecanisme implicate și cu impact negativ major asupra calității vieții pacienților.

2

Cauze și mecanisme implicate în acnee: în apariția acneei sunt implicați atât factori genetici, cât și anumite mecanisme (tulburări ale secreției de sebum și la nivelul foliculului pilos, infecția cu Propionibacterium acnes și reacțiile inflamatorii). Pe de altă parte, există anumiți factori adiționali implicați precum expunerea incorectă la soare, greșeli de îngrijire a tenului (produse utilizate, metode mai puțin indicate etc.), o dietă ,,pro acneeˮ (cu lapte și derivate din lapte, alimente cu index glicemic ridicat etc.), fumatul precum și nerespectarea indicațiilor medicului curant dermatolog.

3

Acneea la femeia adultă: o formă din ce în ce mai frecventă este ,,Acneea-forma tardivă a femeii adulteˮ respectiv acneea care apare după vârsta de 20-25 de ani. Această variantă de acnee se asociază cu tulburări hormonale și un nivel ridicat de stres neuropsihic, cu fumatul și utilizarea mai puțin corectă a produselor dermatocosmetice. De asemenea, această formă de acnee are un impact negativ major asupra activităților sociale și profesionale, asupra stimei de sine precum și a relațiilor interpersonale.

4

Expunera la soare a pacienților cu acnee: un subiect important, și asociat, de asemenea, cu foarte multe mituri false. De exemplu, există o formă de acnee denumită ,,acne aestivalisˮ sau ,,acne de Mallorcaˮ care se asociază în mod evident cu vacanța într-o locație însorită! De asemenea, o serie de medicamente (atât aplicate local, cât și pe cale generală) au efecte fotosensibilizante, și, de aceea, trebuie aplicate în mod corect principiile de fotoprotecție.

5

Spuneti NU stoarcerii coșurilor! Practica de ,,a stoarce coșurileˮ este extrem de răspândită și se asociază cu riscuri foarte mari: creșterea numărului de leziuni, prelungirea timpului necesar pentru vindecare, creșterea riscului de dezvoltare a cicatricelor, și risc de complicații majore!

6

Înlăturarea miturilor false în acnee: sunt foarte multe mituri greșite sau false, care fac foarte mult rău și conduc la întârzierea tratamentului corect, cresc riscul complicațiilor și al apariției cicatricelor. Cele mai frecvente sunt ,,acneea este o problemă cosmeticăˮ sau ,,acneea va trece de la sineˮ sau ,,nu trebuie să mergi la doctor, trebuie să păstrezi o igienă riguroasăˮ sau ,,caută pe net cel mai bun tratament în acneeˮ!

7

Despre cicatricele lăsate de acnee: sunt frecvent întâlnite și se asociază cu un impact psihologic negativ major. Pentru prevenirea dezvoltării cicatricelor este necesar consultul dermatologic cât mai rapid, respectarea indicațiilor medicului dermatolog, iar în anumite situații se pot realiza intervenții laser pentru cicatricele post acnee.

8

Cum tratam corect un pacient cu acnee: modelul corespunzător din punct de vedere medical pentru un pacient cu acnee cuprinde mai multe etape: consultația specifică (care durează minim 45 de minute), stabilirea investigațiilor necesare (inclusiv evaluare pe linie hormonală), realizarea unui model individualizat și personalizat de îngrijire a tenului (produse dermatocosmetice adaptate tenului acneic, metode corecte etc.), stabilirea unei diete alimentare cu excluderea completă a ,,alimentelor interziseˮ, tratament local și general, intervenții laser pentru corectarea cicatricelor post acnee!

9

Produsele dermatocosmetice în acnee: produsele dermatocosmetice au roluri complexe în cadrul planului de management al pacientului cu acnee. Astfel, au un rol adjuvant în tratamentul de atac precum și un rol primordial în tratamentul de întreținere pe termen lung! Aceste produse dermatocosmetice au la bază formule elaborate în colaborare cu medicii dermatologi și testate în studii clinice, și prezintă beneficii multiple pentru pacientul cu acnee: make up, fotoprotecție, reglarea secreției de sebum și a tulburărilor de la nivelul firului de păr, efecte antiinflamatorii și de reducere a încărcăturii cu Propionibacterium acnes, reducerea riscului de cicatrice, diminuarea petelor pigmentare și a celor roșii etc.! Produsele dermatocosmetice necesare se stabilesc în cadrul consultației împreună cu medicul curant dermatolog și sunt extreme de eficiente dacă sunt utilizate în mod corect și consecvent !


VICTOR GABRIEL CLĂTICI, MD, SENIOR DERMATOLOGIST

  • Facebook
  • Pin