CANCERUL DE PIELE: CE ESTE?

Cancerul de piele poate apărea în mai multe feluri și sub diferite forme, cu un grad de severitate variat. În general, există trei tipuri de leziuni la care să fii atent:

  • Keratoza actinică și keratoza solară: Aceste leziuni foarte comune nu sunt forme ale cancerului de piele. Ele sunt leziuni solzoase, dure la suprafață și la atingere care tind sa reapară pe piele. Acestea apar dupa expuneri repetate si indelungate la soare. Indică faptul că pielea și-a pierdut puterea sa naturală de a se proteja de soare și razele UV. Unele dintre ele pot duce la dezvoltarea cancerului de piele.
  • Carcinomul: Reprezinta 90% din cazurile de cancer de piele și are ca principală cauză expunerile frecvente și repetate la soare pe perioada maturității. Detectarea din timp poate înseamna tratarea carcinomului, deoarece acesta se dezvoltă greu. Având în vedere faptul că în general carcinomul este localizat pe față, detectarea târzie poate conduce la cicatrici inestetice. Prin urmare este recomandat să consulți un dermatolog dacă ai vreo urmă de îndoială.
  • Melanomul: O tumoră malignă. Acesta este cea mai grava forma de cancer de piele deoarece poate pune viața pacientului în pericol. Este rezultatul unor expuneri la soare intense și scurte,  asemanatoare celor care provoacă arsuri solare. Aceastea iau forma unor pete negre sau brune pe pielea sanatoasă. In 35% din cazuri, ia naștere de la o aluniță deja existentă. Diagnosticat în primul stadiu de dezvoltare, poate fi vindecat prin tratament medical. Dacă descoperi o leziune suspectă, este de o importanță vitală să te duci la un consult dermatologic.

RAZELE UV ARTIFICIALE: O METODĂ SIGURĂ DE A TE BRONZA?

Bronzul natural este un mecanism de apărare împotriva razelor UVB. Paturile de bronzare însă folosesc razele UVA, care sunt nedureroase și patrund mai profund în piele. Razele UVA care bronzează artificial sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii și cresc riscul de dezvoltare a cancerului de piele.

OBICEIURI SĂNĂTOASE ÎN TIMPUL EXPUNERII LA SOARE

  • Evitați expunerea în momentele cu soare puternic: între 50 și 70% din cazurile de cancer de piele sunt legate de expunerea îndelungată la razele UVB și UVA.
  • Nu expuneți copiii la soare: 80% din leziunile cutanate cauzate de soare apar înainte de vârsta de 18 ani. Leziunile cutanate cauzate de expunerea la soare puternic în copilărie și la maturitate duc la apariția cancerului de piele.

  • Folosiți o cremă cu factor de protecție solară foarte ridicat care protejează atât împotrva razelor UVB, cât și UVA, și nu uitați să reaplicați o dată la două ore, să purtați ochelari de soare și o pălărie.
  • Consultați un medic dermatolog dacă apare vreo leziune pe piele sau dacă observați vreo schimbare la o aluniță. Între vizitele la doctor, rămâneți vigilenți și monitorizați-vă alunițele folosind Mole Checker!

PROCENT

90%din cancerele de piele se vindecă dacă sunt depistate la timp*.Sindicatul National de Venerologi (Uniunea Națională a Venerologilor), 3/10/2008
v_push_skincheck_RO.jpg
loading : 0,171 sec