#SaveYourSkin #SkinChecker

Protectie sporita pentru tine si cei dragi tie!
Verifica, protejeaza si expune-te in siguranta la soare

Descarca
metoda ABCDE

Afla tot despre cancerul de piele:
adoptarea unor obiceiuri sanatoase

\\SRV-PUBLIC-2015\Applications\Site-LRP-Inter\Deploy\Resources\SkinChecker3\images\v_skinchecker-preventing_curing.jpg

In prezent, riscul de dezvoltare a cancerului de piele este de 1/100. Vacantele mai lungi, dorinta de a merge in destinatii insorite mereu, activitatile in aer liber si bronzatul artificial contribuie toate la sporirea numarului de cancere de piele.

1 La Ligue Contre le Cancer, 22/05/2014

Fotoprotectie

de catre Profesor Doctor Giuseppe Argenziano, presedintele societatii Internationale de Dermatoscopie

Cancerul de piele: ce este?

Exista trei tipuri de leziuni:

  • Keratoza actinica si keratoza solara: Aceste leziuni sunt foarte des intalnite si nu reprezinta cancer de piele. Acestea sunt pete cu crusta aspre la atingere care tind sa reapara pe suprafata pielii. Ele apar in urma expunerii prelungite si repetate la soare. Indica faptul ca pielea si-a pierdut abilitatea naturala de a se proteja contra soarelui si razelor UV. Unele dintre acestea pot conduce la dezvoltarea de cancer de piele.
  • Carcinoamele: reprezinta 90% din cancerele de piele, fiind cauzate in principal de expunerea frecventa si repetata la soare in viata de adult. Detectarea in stadiu incipient a carcinoamelor poate favoriza vindecarea avand in vedere ca au o dezvoltare lenta. Tinand cont ca ele sunt localizate in general pe fata, detectarea in stadiu avansat poate conduce la cicatrici inestetice. Prin urmare, este esential sa consultati dermatologul daca aveti dubii.
  • Melanomul: tumora maligna. Acesta este cel mai periculos tip de cancer de piele, deoarece pune viata pacientului in pericol. Apare ca rezultat al expunerii la soare scurte si intense, generand pete asemenea arsurilor solare. Apare sub forma unor pete maro sau negre pe pielea sanatoasa. in 35% din cazuri, implica o alunita pre-existenta. Diagnosticat in prima etapa de dezvoltare, acesta poate fi vindecat complet cu tratament medical. In cazul in care descoperiti o leziune suspecta, este vital sa consultati dermatologul.

Razele UV artificiale: o modalitate de bronzare in siguranta?

Bronzul natural este un mecanism de aparare impotriva razelor UVB. Cu toate acestea, solarele folosesc raze UVA nedureroase si inselatoare. Razele UVA care produc bronz artificial sunt responsabile pentru imbatranirea prematura a pielii si cresc riscul de dezvoltare a unui cancer de piele.

Obiceiuri sanatoase pentru protectia solara

  • Evitati expunerea la soare pe timpul zilei in perioadele in care soarele este foarte puternic: intre 50 si 70% din cancerele de piele sunt cauzate de expunerea excesiva la raze UVA si UVB.
  • Reduceti expunerea copiilor la soare: 80% din leziunile pielii cauzate de soare au loc inainte de 18 ani. Leziunile provocate de expunerea la soare a pielii si la razele excesiv de puternice intre copilarie si maturitate conduc la dezvoltarea cancerului de piele.
  • Utilizati protectie solara cu factor foarte ridicat care va protejeaza atat impotriva razelor UVB cat si UVA si nu uitati sa reaplicati protectia o data la doua ore si sa purtati palarie si ochelari de soare.
  • in cazul in care descoperiti o leziune suspecta sau remarcati o modificare a unei alunite, consultati dermatologul. Intre consultatiile la dermatolog, fiti vigilenti si supravegheati alunitele cu ajutorul metodei de identificare a alunitelor suspecte.

Statistic:

90%din cancerele de piele
sunt vindecabile daca sunt depistate la timp.*
*www.euromelanoma.org/intl/node/25 fisa epidemiologica
  • Facebook
  • Pin