#SaveYourSkin #SkinChecker

Protectie sporita pentru tine si cei dragi tie!
Verifica, protejeaza si expune-te in siguranta la soare

Descarca
metoda ABCDE

Educarea pacientilor cu privire la riscul anumitor medicamente care pot provoca fotosensibilitate crescuta

\\SRV-PUBLIC-2015\Applications\Site-LRP-Inter\Deploy\Resources\SkinChecker3\images-dyn\v_article_3-experts.jpg

Fotosensibilitatea reprezinta rezultatul interactiunii dintre razele ultraviolete si o substanta sensibila regasita in piele. Poate fi vorba despre un produs aplicat local (parfum, medicament) sau o molecula emisa in piele prin circulatia sangvina (medicament ce produce fotosensibilitate). Cum poate fi tratata sau prevenita? Consultati dermatologul.

Care sunt simptomele fotosensibilitatii?

Pacientii pot avea o reactie violenta pe suprafetele de piele expuse la soare.

Pielea devine rosie cu aspect de arsura solara. Aceasta reactie are loc la scurt timp dupa aplicarea produsului sau ingerarea medicamentului. Aceasta reactie poate avea aspect de eczema, care se extinde dincolo de suprafata expusa a pielii. Aparitia acestei fotoalergii este adesea intarziata (48 ore de la expunere).

Ce este de facut in aceste cazuri?

Examinarea vizuala a pielii indica rapid fotosensibilitatea.

Imi intreb pacientii ce medicamente au luat si ce lotiuni cosmetice sau medicinale au aplicat. Exista mai multe produse medicinale care produc fotosensibilitate (anumite antibiotice, antidepresive, antiinflamatoare etc.). Atunci cand banuim ca este vorba despre un medicament, le recomand uneori pacientilor un consult specializat pentru testarea sub radiatii ultraviolete. Este necesara ameliorarea disconfortului pentru pacient, prin suspendarea tratamentului daca e posibil si incetarea expunerii la soare.

Ce recomandati pentru prevenirea fotosensibilitatii?

Pacientii vor fi educati cu privire la riscul asociat anumitor medicamente ce provoaca fotosensibilitate crescuta.

Pacientii nu trebuie sa ezite sa-i intrebe pe doctori detalii in acest sens. Anumite medicamente, precum cele pentru inima, nu pot fi intrerupte. Le recomand pacientilor sa evite soarele si, daca sunt in aer liber, sa foloseasca protectie solara (haine, palarie, produs cu factor de protectie foarte ridicat). Atunci cand ne expunem la soare trebuie evitata aplicarea parfumului direct pe piele.

  • Facebook
  • Pin