Atenție la...

Acneea: Tipuri, tratament, simptome și cauzele apariției coșurilor

Img_Acneea: Tipuri, tratament, simptome și cauzele apariției coșurilor

Acneea este una dintre problemele pielii care pot crea frustrări legate de aspectul fizic. În cazurile severe, afecțiunea prezintă, printre simptome, dureri sau prurit, manifestări care fac ca acneea să fie și mai dificil de suportat.
Din acest articol poți afla ce este acneea, care sunt cauzele sale, cum o recunoști încă de la primele semnale, dar și câte tipuri de acnee există.

Ce este acneea

Acneea este o boală cronică frecventă, întâlnită la persoanele de toate vârstele, chiar și la bebeluși.

Aceasta poate fi definită ca o afecțiune inflamatorie a foliculului pilosebaceu, care determină apariția leziunilor specifice - comedoane închise(coșurile, așa cum sunt denumite în limbaj uzual) și deschise (punctele negre). Nodulii și chisturile sunt specifice formelor severe ale bolii.

Deși nu vorbim despre o boală care pune în pericol sănătatea fizică, acneea își pune amprenta asupra părții emoționale a pacienților. Deseori, aceștia își pierd stima de sine și dezvoltă complexe din cauza leziunilor prin care boala se concretizează.

Cauzele acneei

Acneea poate fi declanșată în principal de patru factori, respectiv:

1. Excesul de sebum, o substanță grasă secretată de corp
2. Bacteriile care se dezvoltă în mod anormal în interiorul porilor
3. Foliculii de păr blocați cu sebum, praf și celule moarte
4. Hiperactivitatea hormonilor androgeni

Cu alte cuvinte, acneea apare atunci când porii din piele sunt înfundați.

Dacă, în mod firesc, celulele moarte se ridică la suprafața porilor, atunci când organismul produce sebum în exces, acesta împiedică uscarea pielii și, totodată blochează celulele moarte în interiorul porilor. Atunci când porii se inflamează, apar comedoanele.

Factorii de risc ai acneei

Episoadele acneice pot persista din cauza unor factori de risc precum:

Dezechilibre hormonale - Acneea este o problemă care afectează cu prevalență adolescenții. Din cauza schimbărilor specifice care apar în perioada pubertății, au loc dezechilibre hormonale care duc la apariția acneei. De asemenea, leziunile provocate de această afecțiune pot fi sesizate în rândul femeilor însărcinate sau a celor aflate la menopauză, responsabilă fiind tot activitatea dereglată a hormonilor.
Perioadele stresante - Stresul poate crește nivelul de sebum secretat de glandele sebacee și, totodată, poate irita glandele suprarenale, responsabile de producția de hormonilor andtrogeni. În plus, stresul reduce capacitatea organismului de a lupta cu bacteriile, iar toate aceste trei condiții cumulate duc la declanșarea episodului acneic.
Administrarea unor medicamente - Pilulele contraceptive sau corticosteroizii se numără printre factorii declanșatori ai acneei.
Folosirea cosmeticelor nepotrivite tenului - Cosmeticele foarte grase, dar și exfolierea excesivă a pielii reprezintă două potențiale cauze ale acneei.
Obiceiuri greșite în rutina de îngrijire - Presarea sau frecarea pielii cu diverse obiecte (cum ar fi căștile sau măștile de protecție în cazul feței, ori baretele rucsacului în cazul acneei de pe spate) pot conduce la apariția leziunilor acneice.
Predispoziția genetică - Moștenirea genetică este unul dintre factorii predispozanți ai acneei. Așadar, această afecțiune se poate transmite ereditar, dacă cel puțin unul dintre părinți s-a confruntat ea.

Simptomele acneei

Acneea poate afecta orice zonă a corpului, dar apare în general pe față, piept și spate.

Cele mai frecvente forme de manifestare a acesteia constau în apariția comedoanelor, adică a coșurilor și a punctelor negre. Totuși, acneea cuprinde o mulțime de alte simptome, printre care și:

 • Roșeață
 • Papule
 • Umflături solide și dureroase (în cazul acneei nodulo-chistice)
 • Pustule cu puroi (leziuni chistice)

Tipuri de acnee

În funcție de cauzele sau de manifestările bolii, putem discuta despre mai multe tipuri de acnee.

Iată care sunt cele mai frecvente dintre acestea.

Acnee vulgară

Acneea vulgară este o afecțiune a pielii care apare atunci când foliculii de păr se umplu cu sebum și cu celule moarte.

Aceasta se manifestă prin apariția coșurilor albe și negre cu prevalență pe față și în zona toracică. În cazurile severe pot să apară și coșuri cu puroi, noduli mari și dureroși sau umflături mici de culoare roșie.
Medicamentele care conțin corticosterorizi, testosteron sau litiu pot agrava acneea vulgară, la fel și stresul sau anumite alimente, precum cele bogate în carbohidrați.

Acneea hormonală

Acneea hormonală apare în urma unui dezechilibru hormonal și apare, adesea, în cazul femeilor, în perioada ovulației, la jumătatea sau chiar înaintea menstruației.

Acneea juvenilă este specifică adolesenței

Coșuri pe barbă, în zona mandibulei și a gurii - acestea sunt primele semne de instalare ale acneei hormonale. De vină sunt, se pare, hormonii masculini care, secretați în exces contribuie la apariția coșurilor.
La femei, sindromul ovarelor polichistice poate fi o altă cauză a acneei hormonale.
În mod normal, acneea hormonală afectează este asociată cu perioada adolescenței.  Potrivit studiilor, aproximativ jumătate din populația cu vârsta de 20 de ani se confruntă cu această problemă dermatologică. De asemenea, un sfert dintre persoanele aflate în jurul vârstei de 30 de ani sunt afectate de acneea hormonală.

Acnee juvenilă

Acneea juvenilă este specifică adolesenței și are diverse cauze, de la acumularea de sebum, la profilerarea bacteriană sau schimbări hormonale.

Afecțiunea creează leziuni în zonele care au multe glande sebacee, cum ar fi fața, pieptul și spatele și se manifestă prin puncte albe, negre și chiar chisturi, în formele sale grave.

Putem menționa trei tipuri de acnee, în funcție de leziunile pe care boala le lasă asupra pielii.
1. Acneea comedoniană sau retențională, caracterizată de apariția unor microchisturi sub piele
2. Acneea papulo-pustuloasă, care se distinge prin leziuni roșii, deseori dureroase la atingere.
3. Acneea nodulo-chistică care are drept consecință prezența unor leziuni severe sub formă de noduli roșii, localizați profund în piele.

Tratament pentru acnee

Diagnosticarea acneei se face doar de către medicul dermatolog, în urma examinării clinice a pielii.

Există și cazuri în care medicul poate recomanda examene microbiologice, teste de sânge, analize hormonale sau, în cazul femeilor, consultul ginecologic sau ecografiile ovariene.

De asemenea, tratamentul acneei nu trebuie să se realizeze după ureche, ci doar sub îndrumarea specialistului. În funcție de severitatea bolii, pot fi indicate următoarele remedii:

 • Medicamente topice, de cele mai multe ori pe bază de acid salicilic sau peroxid de benzoil. Această terapie funcționează în majoritatea cazurilor de acnee ușoară.
 • Pentru acneea moderată potrivite sunt fie medicamentele topice, fie cele orale. Nu de puține ori, însă, medicul prescrie un mix între cele două.
 • Acneea severă se poate ameliora de asemenea cu tratament topic sau medicamentos, ori prin terapie hormonală. Totuși, aceasta lasă cicatrici care necesită diverse proceduri dermatologice pentru a fi estompate.


Printre cele mai frecvente tratamente pentru acnee cu aplicare sau administrare locală care tratează acneea se numără următoarele:
1. Antibioticele, care distrug bacteriile din piele și reduc roșeața.
2. Acidul azelaic, care are proprietăți antibacteriene
3. Acidul salicilic, util în prevenirea blocării foliculilor de păr
4. Retinoizii - stimulează procesul de regenerare celulară, facilitând vindecarea leziunilor acneice
5. Isotretinoina, un medicament puternic prescis în situația în care acneea nu răspunde la alte tratamente.

Concluzii

Îngrijirea pielii acneice necesită folosirea unor produse non-comedogenice, fără parfum și fără parabeni.

Produsele din portofoliul La Roche Posay îndeplinesc aceste condiții și sunt create pentru combaterea problemelor pielii. În secțiunea dedicată îngrijirii pielii grase cu imperfecțiuni sunt incluse produse eficiente pentru tenul acneic, precum:

 • Geluri de curățare purifiante micro-exfoliante
 • Creme de curățare hidrantante dermo-calmante
 • Geluri spumante purifiante pentru piele grasă și sensibilă
 • Creme corectoare pentru imperfecțiuni, pentru combaterea semnelor post acneice
 • Creme renovatoare pentru tenul gras
 • Spray-urile pentru tonifierea tenului
 • Creme hidratante sebo-reglatoare pentru pori dilatați


Consultă un medic dermatolog pentru apariția coșurilor și nu urma niciodată tratamente după ureche.

S-ar putea să vă intereseze și

Descoperiți toate articolele