Jurnalul pielii sensibile

Bioritmul pielii sensibile

Img_Bioritmul pielii sensibile

Oricât de surprinzător ar părea, pielea sensibilă nu este un tip de piele propriu-zis. Poate afecta orice tip de piele, de la cea grasă și predispusă la acnee a adolescenților, până la cea uscată și matură. Însă, o caracteristică comună pe care o au toate tipurile de piele sensibilă este reacția puternică la produsele cosmetice sau factorii externi care în mod normal sunt bine tolerați.

Cu toate acestea, ceea ce face ca pielea sensibilă să fie cu adevărat unică este modul în care evoluează în timp: în decursul unei ore, zile, an sau chiar de-a lungul unei vieți... factorii hormonali și cei ai mediului pot afecta pielea sensibilă.

O zi din viața pielii sensibile

Pielea are propriul ritm biologic de 24 de ore, cunoscut si sub numele de ritm circadian, care poate afecta sensibilitatea acesteia. Noaptea, nivelul mai scăzut al hormonului antiinflamator cortizol, combinat cu o creștere bruscă a histaminei, care dă senzația de mâncărime, poate accentua sensibilitatea pielii. Rezultatul? Un somn intrerupt, cu senzații neplăcute la nivelul pielii, precum usturimi, mancărimi și senzația de piele “care ține”.

Dar asta nu e tot. Deși pielea este controlată parțial de mecanisme fiziologice pre-programate, rutina zilnică a unei femei poate juca un rol la fel de important.

Îți începi ziua cu un duș fierbinte înainte de a lua contact cu aerul poluat al orașului. Savurezi o gustare rapidă în drum spre biroul tău cu aer condiționat. La prânz te întâlnești cu o prietenă pentru un prânz picant la o terasă însorită și apoi revii la programul tău încărcat de după-amiază. După o zi de muncă treci pe la sală pentru un antrenament intens, ca în final să te oprești la un bar cu fetele pentru un rând de cocktailuri. Sună cunocut?

Realitatea este că în fiecare din aceste momente ale zilei – schimbările de temperatură, umiditate din aer, poluarea, cafeina, mancarea picantă, razele solare, stresul, mișcarea fizică, alcoolul – toți acești factori pot accentua disconfortul persoanelor cu pielea sensibilă.

Pielea sensibilă de-a lungul anotimpurilor

Pielea sensibilă iubește stabilitatea și urăște schimbarea. Cele mai de temut anotimpuri ale ei sunt primăvara și toamna, caracterizate de schimbări imprevizibile ale vremii. Din cauza barierei sale fragile și nervilor hipersensibili, pielea nu are timp să se acomodeze cu schimbările bruște de temperatură și umiditate, ceea ce duce la o accentuare a sensibilității.

Fiecare anotimp aduce cu sine un nivel ridicat de polen, provenit dintr-o sumedenie de specii de plante. De exemplu, primăvara este anotimpul polenului din copaci, în timp ce vara este anotimpul ierburilor, iar toamna este asociată cu polenul din buruieni. Fiecare dintre aceste valuri de polen are potențialul de a declanșa manifestări alergice la nivelul pielii. Pentru mulți oameni, contactul cu polenul poate deregla echilibrul pielii pe tot parcursul anului.

Pielea sensibilă la generații diferite

Schimbările fiziologice pe termen lung, la fel ca ritmul circadian al pielii și trecerea de la un anotimp la altul, pot influența substanțial sensibilitatea pielii.

    • Pielea bebelușilor: din cauza barierei cutanate subdezvoltată, pielea bebelușilor este predispusă la roșeață și iritații. De aceea, folosirea produsele cosmetice la aceștia ar trebui minimizată pe cât posibil.
    • Pielea adolescenților: în încercarea de a-și ține sub control pielea grasă și predispusă la acnee, adolescenții folosesc de cele mai multe ori scrub-uri abrazive și produse cosmetice în exces, înlăturând astfel mecanismele de apărare naturale ale pielii și lăsând-o descoperită și hipersensibilă.
    • Sarcina și menopauza: fluctuațiile hormonale afectează secreția de sebum de la nivelul pielii, care pot duce la slăbirea funcțiilor de barieră ale pielii. Aceiași hormoni influențează și vasele de sânge ale pielii, accentuând astfel roșeața.
    • Pielea îmbătrânită: odată cu trecerea timpului se petrec numeroase schimbări la nivelul pielii. Activitatea glandelor sebacee scade, în timp ce atât derma cât și epiderma se subțiază. Adesea deshidratată și cu o barieră protectoare slabă, pielea îmbătrânită este extrem de vulnerabilă la factori externi.

Cum păstrăm echilibrul pielii

Pielea sensibilă este într-o continuă schimbare și este influențată de nenumărați factori interni și externi. Pentru a menține echilibru și pentru a reduce sensibilitatea acesteia, se recomandă folosirea produselor dermatologice specializate.

  • Facebook
  • Pin