Atenție la...

Dermatita atopică: simptome, cauze, tratament

Img_Dermatita atopică: simptome, cauze, tratament

Dermatita reprezintă inflamarea pielii sub forma unor erupții cutanate, care vin la pachet cu înroșirea zonei afectate. Dermatita poate avea mai multe cauze și poate exista în trei forme, mai exact dermatită atopică, dermatită de contact și dermatită seboreică. Prima dintre ele este cea mai des întâlnită boală cronică de piele și își face prima dată simțită prezența în primele săptămâni de viață și pe toată perioada copilăriei. Studiile arată că unul din cinci copii ajung să se confrunte cu această afecțiune, care poate pierde din intensitate în jurul vârstei la care pubertatea ia sfârșit. În anumite cazuri, boala cronică de piele se extinde chiar și la vârsta maturității. Afecțiunea își ia numele de la cei doi termeni, dermatită, care înseamnă inflamația pielii, și atopică, ce reprezintă predispoziția genetică de a dezvolta anumite alergii.

În acest material, ți-am pregătit toate informațiile care ți-ar putea fi de folos pentru a înțelege mai bine formele de manifestare ale acestei afecțiuni de piele, dar și câteva sfaturi pentru a combate dermatita atopică.

Dermatita atopică - ce este, când apare și cum se manifestă?

Denumită popular și eczemă, dermatita atopică este o afecțiune a pielii care se poate manifesta pe o durată îndelungată de timp, având constant tendința de reapariție.

Primele semne ale dermatitei atopice pot ieși la iveală la doar câteva săptămâni de la naștere, boala manifestându-se complet abia din a treia lună de viață a bebelușului. Cele mai evidente semne pentru instalarea bolii cronice de piele sunt mâncărimile și înroșirea pielii, care pot fi suplimentate de simptome ale astmului. Din păcate, până acum nu au fost descoperite tratamente care să oprească dermatita atopică, însă există o mulțime de metode prin care poți ameliora, îngriji sau preveni această afecțiune.

Dermatita atopică - care sunt cauzele care o declanșează?

Rolul pielii este acela de scut al organismului în fața bacteriilor, a agenților iritanți și a alergenilor.

Odată instalată, dermatita atopică va diminua scopul de protecție al pielii, expunând corpul în fața factorilor de mediu, care îl pot afecta. Eczema se poate datora și unei variații de genă, deci unul dintre cei mai importanți factori în declanșarea acestei boli cronice de piele este tocmai factorul ereditar. Pe lângă acesta, mai pot cântări și anumite alergii, astmul sau febra fânului, care vor facilita apariția erupțiilor cutanate. Poluarea, fumatul, mucegaiul, părul animalelor de companie, polenul, acarienii sau simplul praf sunt alți posibili declanșatori ai dermatitei atopice. Nici sensibilitatea alergică la anumite produse, așa cum sunt laptele de vacă, cerealele, peștele, ouăle sau arahidele, nu poate fi ignorată, întrucât aceasta pot reprezenta cauze ale instalării acestei afecțiuni de piele.
În cazul bebelușilor, despre care știm prea bine faptul că au o piele extrem de sensibilă, spălarea excesivă cu produse cosmetice dure sau expunerea la temperaturi extreme ori la umiditate pot, de asemenea, declanșa dermatita atopică. Pentru ei, dar și pentru tine, e recomandat să încerci crema de duș Lipikar Syndet, creată special pentru o piele foarte uscată și iritată.

Dermatita atopică - ce simptome poate avea această afecțiune?

Cu cât simptomele dermatitei atopice sunt mai curând identificate, pentru începerea unui tratament adecvat pe care doar medicul specialist ți-l poate recomanda, cu atât șansele ca afecțiunea să se manifeste mai violent vor scădea.

Primul și cel mai evident semn de instalare a dermatitei atopice este reprezentat de o senzație neplăcută la nivelul pielii, deseori combinată cu un prurit excesiv. Iritarea cutanată este inevitabilă, deseori ducând la apariția infecțiilor pielii. Alte simptome ale dermatitei atopice pot fi:

 • bubițe ce pot conține urme de lichid
 • pete maronii care apar pe încheietura mâinii, pe glezne, coate, piept sau chiar pe pleoape
 • mâncărime greu de suportat, mai ales în timpul nopții
 • piele excesiv de uscată, eventual inflamată în zonele afectate
 • scuame gălbui

În cazul în care sesizezi instalarea acestor simptome, nu amâna vizita la medicul de familie, pentru sfaturi avizate.

Dermatita atopică - cum se stabilește acest diagnostic?

Specialistul va putea diagnostica prezența acestei boli cronice de piele prin simpla examinare a locurilor afectate, fără a fi nevoie de analize de sânge.

Specialistul va putea diagnostica prezența acestei boli cronice de piele

Cel mai probabil, medicul va vrea să afle de la tine dacă în istoricul tău familial există antecedente în ceea ce privește bolile de piele. Desigur, dacă vei vrea să aprofundezi analizele formei de dermatită atopică cu care te confrunți, poți continua investigațiile medicale, cerând ajutorul unui medic alergolog. Acesta va efectua teste specifice prin care va putea identifica atât originea bolii, cât și tratamentul ideal pentru combaterea acesteia. Poți veni în întâmpinarea examinărilor de specialitate cu informații privind posibile alergii la care tu sau membrii familiei tale sunteți expuși sau prin simpla enumerare a eventualelor alimente cu un risc mare de declanșare a alergiilor pe care le-ai introdus de curând în dieta ta sau a bebelușului tău, dacă cel mic se confruntă cu dermatita atopică.

Dermatita atopică - cum se tratează?

Așa cum am precizat anterior, dermatita atopică este o afecțiune ce recidivează.

Tocmai de aceea, această afecțiune a pielii nu poate fi complet tratată. Există mai multe tipuri de combatere a bolii cronice de piele, însă medicii nu i-au descoperit încă un leac universal, care se poate aplica tuturor pacienților, fiind nevoie de mai multe tipuri de teste până la găsirea unui antidot care să funcționeze cu adevărat. Specialiștii în dermatologie recomandă, de cele mai multe ori, rehidratarea porțiunilor de tegument afectate de această boală și băile calde dese, care vor înmuia pielea. Menținerea hidratării este extrem de importantă, dar nu presupune aplicarea unui medicament anume. Mai mult decât atât, medicii vor recomanda evitarea igienei corpului cu produse cosmetice pe bază de săpun, care usucă pielea mai mult decât e cazul, ducând la accelerarea dermatitei. Cel mai bine ar fi să folosești uleiul de spălare Lipikar, care va calma instantaneu mâncărimile pielii, fiind excelent atât pentru bebeluși, cât și pentru adulți, ideal pentru scalpul celor mici, dar și pentru zona intimă.


De asemenea, fiind vorba de o afecțiune a pielii care provoacă mâncărimi, dermatologii mai pot prescrie antihistaminice non-sedative orale, care ajută la calmarea rapidă a pielii, ușurând reluarea activităților zilnice, care, altfel, sunt întrerupte de senzația neplăcută. Pentru tratarea dermatitelor atopice avansate, medicii pot recomanda și utilizarea antihistaminicelor sedative, mai ales pentru perioada nopții, care vor asigura un somn adânc.

În cazuri speciale, medicul mai poate recomanda pacientului cu dermatită atopică și corticosteroizi, care vor reduce inflamația pielii. Totuși, acestea se administrează doar separat de creme, unguente sau alte produse cosmetice sau farmaceutice, care pot bloca absorbția corticosteroizilor. Mai mult decât atât, e bine să știi că administrarea unguentelor pe bază de corticosteroizi nu este recomandată mai mult de două săptămâni, pentru că pot provoca ruperea vaselor de sânge la nivelul pielii.

Dacă medicul observă o reducere a efectelor dermatitei atopice la administrarea corticosteroizilor, cel mai probabil va indica administrarea acestora la intervale regulate, ca măsură de prevenție a reapariție a dermatitei atopice. Corticosteroizii nu pot face parte din tratamentul copiilor cu vârsta mai mică de doi ani.

Dermatita atopică - tratamente naturiste

Dacă ai fost diagnosticat cu această boală cronică de piele și preferi tratamentul naturist, îți sugerăm să încerci calmarea zonelor afectate, folosind următoarele produse:

Dermatita atopică - tratamente naturiste

 • creme de gălbenele bio (cele din magazin pot conține parfum, care va afecta și mai mult pielea iritată)
 • tărâțe de grâu sau de ovăz (băile calde în care ai pus tărâțe vor înmuia complet pielea și o vor lăsa hidratată)
 • ulei de cocos (masează zonele afectate cu puțin ulei de cocos încălzit, pentru o hidratare în profunzime a pielii și o diminuare a mâncărimilor)
 • Aloe Vera (va vindeca pielea și o va hidrata perfect)


Dermatita atopică - cum poate fi prevenită?

Poți ține dermatita atopică la distanță sau îi poți diminua efectele neplăcute adoptând câteva măsuri foarte simple de urmat, precum:

 • păstrarea unei temperaturi și a unei umidități constante în locuință
 • folosirea exclusivă a articolelor de îmbrăcăminte fabricate din bumbac
 • utilizarea detergenților, a balsamurilor și a săpunurilor hipoalergenice, fără parfum și delicate cu pielea
 • reducerea factorilor de stres
 • evitarea spălatului excesiv, care va usca pielea
 • Folosirea frecventă a cremelor hidratante


Dermatita atopică și alimentația

Alimentația joacă un rol foarte important în ameliorarea, combaterea sau amânarea efectelor dermatitei atopice.

Dacă ai un istoric familial în ceea ce privește bolile de piele, e bine să adaptezi meniul și să renunți la mâncărurile care îți pot întreține sau provoca instalarea dermatitei atopice. Printre acestea se numără și:

 • lactatele
 • produsele care conțin gluten
 • ouăle
 • nucile de tot felul
 • soia
 • Citricele


Poți consuma fără nicio grijă:
 • alimente bogate în probiotice
 • legume colorate (broccoli, spanac, ardei)
 • murăturiChiar dacă pare a fi o afecțiune a pielii greu de suportat, dermatita atopică poate fi ținută sub control dacă ajungi cât mai curând la medic, dacă îți hidratezi în profunzime pielea și dacă îți adaptezi meniul, renunțând la alimentele care îți pot întreține boala.

 • Facebook
 • Pin

S-ar putea să vă intereseze și

Descoperiți toate articolele