Atenție la...

Dermatita de contact: manifestări, cauze, remedii

Img_Dermatita de contact: manifestări, cauze, remedii

Simți că mâncărimile de piele devin din ce în ce mai supărătoare? Ai pielea crăpată și uscată? Observi că o anumită zonă a pielii ți s-a înroșit?
Dacă măcar unul dintre răspunsurile la aceste întrebări este afirmativ, atunci este posibil să te confrunți cu un episod de dermatită de contact, o boală comună de piele, ale cărei manifestări pot provoca o senzație serioasă de disconfort.

Ce este dermatita de contact?

Dermatita de contact este o afecțiune care se manifestă după ce pielea unei persoane intră în contact direct cu o substanță nocivă: poate fi vorba despre săpunuri, detergenți, parfumuri, dar și despre apa dură sau despre unele plante (așa cum sunt urzicile).

Cum se manifestă dermatita de contact?

În primul rând, este important de reținut că dermatita de contact apare, în majoritatea cazurilor, pe zonele corpului care au fost direct expuse la substanța nocivă.Există și situații în care dermatita de contact se poate manifesta pe zone care nu au intrat în contact direct cu substanța dăunătoare: ca atunci când ne atingem fața cu mâna expusă direct la o substanță dăunătoare.În unele situații, reacțiile pielii la respectiva substanță dăunătoare pot apărea la doar câteva minute după ce acestea au intrat în contact direct. În alte situații, dermatita de contact se poate manifesta chiar și după 3-4 săptămâni de la contactul direct.

Principalele semne care indică declanșarea unui episod de dermatită de contact sunt următoarele: 

 • apariția unei erupții cutanate de culoare roșie;
 • apariția pruritului (mâncărimi de piele care pot fi severe și pot provoca o senzație puternică de disconfort);
 • apariția unor mici umflături și a unor bășicuțe din care se poate prelinge lichid;
 • aspectul de piele solzoasă, crăpată, exfoliată.

Care sunt cauzele dermatitei de contact?

Dermatita de contact poate avea două cauze:

 • expunerea la alergeni
 • expunerea la agenți iritanți
Astfel, dermatita de contact se împarte în:
 • dermatită de contact alergică
 • dermatită de contact iritantă
Dermatita de contact alergică poate fi declanșată de expunerea la substanțe dăunătoare precum:
 • unele ingrediente din produsele cosmetice (conservanți, parfumuri, substanțe din oje);
 • unele materiale textile;
 • unele plante (crizanteme, narcise, iedera otrăvitoare);
 • anestezice topice;
Pe de altă parte, dermatita de contact iritantă poate fi cauzată de expunerea repetată la agenți iritanți precum:
 • detergenți;
 • substanțe antibacteriene;
 • apa dură sau apa care conține o cantitate mare de clor;
 • uleiurile folosite în unele utilaje;
Astfel, există o serie de factori de risc care pot declanșa episoadele de dermatită de contact, precum unele meserii sau profesii. Astfel, persoanele care lucrează în domeniul medical, persoanele care lucrează în industria construcțiilor, persoanele care lucrează în industria de beauty (cosmeticiene, coafeze), persoanele care lucrează în domeniul auto sunt mai predispuse să se confrunte cu dermatita de contact.            

Alți factori de risc care favorizează apariția dermatitei de contact sunt:
 • clima uscată;
 • pielea deschisă la culoare;
 • expunerea repetată la anumite substanțe chimice și solvenți.

Care sunt cauzele și simptomele dermatitei de contact alergice?

După cum ai descoperit deja, dermatita de contact alergică poate apărea ca o reacție a pielii care a intrat în contact direct cu o substanță dăunătoare, așa cum este nichelul din unele bijuterii sau latexul ce intră în compoziția mănușilor.            


Simptomele frecvent întâlnite în timpul episoadelor de dermatită de contact alergică sunt:

 • aspectul uscat și solzos al pielii;
 • apariția bășicuțelor uscate;
 • înroșirea zonei de pe corp direct expuse la alergen;
 • apariția senzației intense de mâncărime;
 • sensibilitatea pielii la lumina soarelui.

Cum poate fi diagnosticată dermatita de contact?

02 Cum poate fi diagnosticată dermatita de contact

Dacă simptomele anterior menționate persistă, este necesar să apelezi la un medic dermatolog. Pentru a determina cauza dermatitei de contact, acesta îți va adresa o serie de întrebări referitoare la istoricul tău medical și îți va examina pielea.    

Totodată, medicul îți poate recomanda un test epicutanat, care constă în aplicarea unor cantități mici de substanțe alergene pe plasturi. Ulterior, acești plasturi sunt lipiți pe piele timp de două-trei zile.

La final, medicul verifică și interpretează posibilele reacții ale pielii în urma contactului direct cu respectivii alergeni aplicați pe plasturi.

În cazul în care nu apare nicio reacție, medicul îți poate recomanda alte teste mai amănunțite, pentru a determina factorul declanșator al dermatitei de contact.

Cum poate fi tratată dermatita de contact alergică?

În urma determinării alergenului care a declanșat dermatita de contact, medicul alergolog sau medicul dermatolog îți poate prescrie un tratament adecvat problemei tale, bazat pe creme, loțiuni și unguente cu aplicare topică.           


În cazul episoadelor severe de dermatită de contact, medicul îți poate prescrie și tratament medicamentos, care are rolul de a reduce inflamația și de a ameliora senzația de disconfort provocată de mâncărimile de piele.            


De asemenea, pe lângă tratamentul prescris de medicul dermatolog sau de medicul alergolog, este important și să pui în practică următoarele recomandări:

 • Evită să scarpini zona afectată de dermatită de contact.
 • Curăță pielea cu apă călduță și săpun care nu conține parfum.

Cum poate fi prevenită dermatita de contact alergică?

Ca de fiecare dată, este mai bine să previi decât să tratezi o afecțiune. Pentru a preveni apariția episoadelor de dermatită de contact alergică, iată care sunt recomandările specialiștilor: 

 • Evită, pe cât posibil, substanțele care declanșează dermatita alergică. De exemplu, dacă ai observat, de-a lungul timpului, că pielea ta reacționează la bijuteriile din nichel, evită să mai porți astfel de accesorii.
 • Evită materialele textile care au o influență negativă asupra pielii tale și poartă, în schimb, articole vestimentare confecționate din materiale naturale, așa cum sunt inul și bumbacul.
 • Folosește produse cosmetice hipoalergenice și care nu conțin parfum.
 • Hidratează-ți pielea, pentru a preveni uscarea excesivă a acesteia.

Gama Toleriane: produse de îngrijire potrivite pentru toate tipurile de piele intolerantă

03 Cum poate fi prevenită dermatita de contact alergică

Gama Toleriane cuprinde o serie de produse dermato-cosmetice potrivite pentru toate tipurile de piele intolerantă. Acestea conțin un număr redus de ingrediente, ceea ce ajută la limitarea riscului apariției reacțiilor alergice.

Produsele din gama Toleriane nu conțin conservanți, nu conțin alcool și nu conțin parfum, iar aceste trei calități esențiale le transformă într-o alegere potrivită pentru pielea iritată/sensibilă. Gama Toleriane cuprinde atât produse de curățare, precum lapte demachiant și cremă de spălare anti-uscăciune, cât și produse hidratante, așa cum este crema hidratantă cu apă termală La Roche-Posay.

Mai mult decât atât, în gama Toleriane vei găsi și produse de make-up adecvate pielii sensibile, așa cum este crema hidratantă corectoare uniformizatoare.

Toate produsele sunt testate dermatologic, după cum poți citi în căsuța de descriere de pe pagina destinată fiecărui produs. Tot pe aceste pagini poți descoperi mai multe detalii despre eficiența produselor, precum și despre modul lor de utilizare.

Concluzii

Dermatita de contact este o afecțiune comună a pielii care, în multe situații, poate dispărea de la sine, prin evitarea substanțelor alergene care au declanșat-o și prin utilizarea produselor dermato-cosmetice adecvate pielii intolerante.           


Cu toate acestea, există și episoade severe de dermatită de contact, care îți pot afecta serios calitatea vieții. Dacă observi că simptomele specifice acestei afecțiuni persistă sau dacă te confrunți cu o senzație puternică de disconfort, îți recomandăm să apelezi la ajutorul unui medic specialist - dermatolog sau alergolog. În urma anamnezei și a examinării pielii, acesta îți va prescrie un tratament adecvat problemei cu care te confrunți și îți va face o serie de recomandări.


De văzut și: Dermatita atopica: La Roche-Posay explica aceasta afectiune a pielii uscate.

 • Facebook
 • Pin

S-ar putea să vă intereseze și

Descoperiți toate articolele