0
Înapoi pe laroche-posay.ro
Save your skin

Descoperiți totul despre cancerul de piele: adoptați obiceiuri sănătoase

Astăzi, riscul de a dezvolta cancer de piele este 1/1001. Vacanțele mai lungi, escapadele în destinații însorite, activitățile în aer liber și bronzul artificial ajută la explicarea creșterii numărului de cancere de piele.

Img_Descoperiți totul despre cancerul de piele: adoptați obiceiuri sănătoase

Fotoprotecția

de Profesorul Giuseppe Argenziano, MD, Președintele Societății Internaționale de dermatoscopie

Alt Image Video Tlqz94E8gcU

Cancerul de piele: ce este?

Există trei tipuri de leziuni:

  • Keratoza actinică și keratoza solară: Aceste leziuni sunt foarte des întâlnite și nu reprezintă cancer de piele. Acestea sunt pete cu crustă aspre la atingere care tind să reapară pe suprafața pielii. Ele apar în urma expunerii prelungite și repetate la soare. Indică faptul că pielea și-a pierdut abilitatea naturală de a se proteja împotriva soarelui și razelor UV. Unele dintre acestea pot conduce la dezvoltarea de cancer de piele.
  • Carcinoamele: reprezintă 90% din cancerele de piele, fiind cauzate în principal de expunerea frecventă și repetată la soare în viața de adult. Detectarea în stadiu incipient a carcinoamelor poate favoriza vindecarea având în vedere că au o dezvoltare lentă. Ținând cont că ele sunt localizate în general pe față, detectarea în stadiu avansat poate conduce la cicatrici inestetice. Prin urmare, este esențial să consultați dermatologul dacă aveți dubii.
  • Melanomul: tumoră malignă. Acesta este cel mai periculos tip de cancer de piele, deoarece pune viața pacientului în pericol. Apare ca rezultat al expunerii la soare scurte și intense, generând pete asemenea arsurilor solare. Apare sub forma unor pete maro sau negre pe pielea sănătoasă. În 35% din cazuri, implică o aluniță pre-existenta. Diagnosticat în prima etapă de dezvoltare, acesta poate fi vindecat complet cu tratament medical. În cazul în care descoperiți o leziune suspectă, este vital să consultați dermatologul.

Razele UV artificiale: o modalitate de bronzare în siguranță?

Bronzul natural este un mecanism de apărare împotriva razelor UVB. Cu toate acestea, solarele folosesc raze UVA nedureroase și înșelătoare. Razele UVA care produc bronz artificial sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii și cresc riscul de dezvoltare a unui cancer de piele.

Obiceiuri sănătoase pentru protecția solară

  • Evitați expunerea la soare pe timpul zilei în perioadele în care soarele este foarte puternic: între 50 și 70% din cancerele de piele sunt cauzate de expunerea excesivă la raze UVA și UVB.
  • Reduceți expunerea copiilor la soare: 80% din leziunile pielii cauzate de soare au loc înainte de 18 ani. Leziunile provocate de expunerea la soare a pielii și la razele excesiv de puternice între copilărie și maturitate conduc la dezvoltarea cancerului de piele.
  • Utilizați protecție solară cu factor foarte ridicat care vă protejează atât împotriva razelor UVB, cât și UVA și nu uitați să reaplicați protecția o dată la două ore și să purtați pălărie și ochelari de soare.
  • În cazul în care descoperiți o leziune suspectă sau remarcați o modificare a unei alunițe, consultați dermatologul. Între consultațiile la dermatolog, fiți vigilenți și supravegheați alunițele cu ajutorul metodei de identificare a alunițelor suspecte.

Trei pași simpli pentru a vă proteja împotriva cancerului de piele

loading : 0,579 sec