Jurnalul pielii sensibile

Eu și Microbiomul meu

Img_Eu și Microbiomul meu

Știți îndemnul clasic: Fii tu însuți! Un sfat bun, dar care nu este bazat pe o fundație clară că ar există un singur “tu”... În realitate, există mai multe versiuni ale tale decât crezi! Adevărul este că fiecare dintre noi conviețuiește cu miliarde de microorganisme. Numele pentru această vastă populație? Microbiom!

Microbiomul: Redefinind ce înseamnă să fii om...

Tot ce trebuie să știi sunt doar câteva informații desprinse din Proiectul Microbiomului Uman pentru a conștientiza câte microorganisme există de fapt pe corpul nostru.

Corpul uman are de 10 ori mai multe bacterii decât celule.
Mai mult de 50% din ADN-ul nostru este de origine bacteriană.
Mai mult de 500 de specii diferite au fost izolate doar la nivelul pielii.


... Și ce părere avem despre piele

Pielea este gazda propriei sale populații. De fapt, fiecare centimetru pătrat de piele cuprinde miliarde de microbi – bacterii, viruși, fungi, chiar și acarieni – ce trăiesc pe fiecare strat de piele, chiar și în grăsimea subcutanată. Nu poate fi negat: dezvoltarea microbilor este incorporată adânc atât înăuntrul corpului nostru, cât și în exteriorul sau. Aceștia definesc și constituie natura existenței noastre.

Omul: O colonie mobilă

Precum un mușuroi imens, corpul nostru este, de fapt, o comunitate de organisme, fiecare jucându-și rolul în a menține întregul sistem sănătos. Abordarea senzaționalistă cum că “gandacii sunt răi”, ce se trage încă din perioada victoriană, aparține de cărțile de istorie, nu de rutina noastră zilnică. Dacă am începe cu partea umană a acestui schimb, atunci fiecare microunivers ce aparține corpului nostru este de fapt un mediu ospitalier pentru nenumărați musafiri. Pielea, de exemplu, conține provizii de umezeală și căldură, precum și oligoelemente, carbon și surse de nitrogen, pentru a-și ține hoarda de locuitori mulțumită. Drept răsplată, microbii ce locuiesc în corpul nostru desfășoară nenumărate acțiuni pentru a-și ține gazda sănătoasă.

În intestine, bacteria produce vitamine, ce ajută la digestie și reglează sistemul imunitar.
La suprafața pielii, bacteria secretă molecule specifice pentru a ataca speciile patogene și pentru a-i opri din a invada pielea.
De altfel, aceștia formează și o barieră fizică împotrivă iritanților și alergenilor, precum și interacțiunea cu sistemul imunitar al pielii pentru a atenua inflamarea și reacțiile excesive.

A venit vremea să îți asumi entitatea diversificată pe care o reprezinți. Ai grijă de bacteriile tale și ele pot să îți întoarcă această favoare!

1 The NIH HMP Working Group et al. Genome Res. 2009;19:2317-2323 
2 The Role of Cutaneous Microbiota Harmony in Maintaining a Functional Skin Barrier Hilary E. Baldwin, Neal D. Bhatia, Adam Friedman, Richard Martin, Sophie Seité