Sfaturile Expertului

Educarea pacientilor in legatura cu riscul unor medicamente care cresc fotosensibilitatea

Img_Educarea pacientilor in legatura cu riscul unor medicamente care cresc fotosensibilitatea

Fotosensibilizarea este rezultatul unei interactiuni dintre razele ultraviolete si o substanta sensibila gasita in piele. Aceasta poate fi un produs aplicat local (parfum, medicament) sau o molecula livrata pe piele prin circulatia sangelui (medicament care fotosensibilizeaza). Cum poate fi trata sau prevenita? Sfatul dermatologului.

??????

Pacientii pot avea o reactie violenta limitata la zonele de piele expuse la soare.

Pielea este rosie. Arata de parca a fost arsa de soare. Reactia apare curand dupa aplicarea unui produs sau ingerarea unui medicament. Reactia poate sa semene cu o eczema, care se extinde in jurul zonelor expuse. Aparitia acestei fotoalergii este adesea intarziata (48 de ore dupa expunere).

Cum procedezi in aceste situatii?

Examinarea vizuala a pielii determina rapid fotosensibilizarea

Imi intreb pacientii despre medicamentele pe care le-au luat si despre cremele cosmetice sau medicinale pe care le-au aplicat. Sunt multe produse medicinale fotosensibilizante (unele antibiotice, antidepresive, anti-inflamatoare etc). Cand banuiesc un medicament, uneori le cer pacientilor mei sa mearga la o consultatie specializata pentru o testare la razele ultraviolete. Bineinteles ca trebuie sa calmezi problema, sa intrerupi tratamentul atunci cand e posibil si sa incetezi expunerea la soare.

Ce recomandati pentru prevenirea fotosensibilizarii?

Pacientii trebuie sa fie informati cu privire la riscul asociat cu unele medicamente puternic fotosensibilizatoare.

Pacientii nu ar trebui sa ezite sa le puna aceasta intrebare doctorilor lor. Unele medicamente, precum cele de inima, nu pot fi intrerupte. Imi sfatuiesc pacientii sa evite soarele si, daca sunt afara, sa acorde atentie protectiei solare (imbracaminte adecvata, palarie, produs cu factor de protectie ridicat). Cand ies in soare, ei ar trebui sa evite aplicarea parfumurilor direct pe piele.

S-ar putea să vă intereseze și

Descoperiți toate articolele