Atenție la...

Mâncărimi de piele sau prurit: manifestări, cauze și remedii

Img_Mâncărimi de piele sau prurit: manifestări, cauze și remedii

Fiecare dintre noi se poate confrunta, la un moment dat, cu mâncărimile de piele. O înțepătură de țânțar poate crea senzația de mâncărime, așa cum și expunerea îndelungată la soare poate determina apariția unei astfel de senzații de disconfort. Mâncărimile de piele sunt, de regulă, trecătoare și dispar ușor.

Fiecare dintre noi se poate confrunta, la un moment dat, cu mâncărimile de piele. O înțepătură de țânțar poate crea senzația de mâncărime, așa cum și expunerea îndelungată la soare poate determina apariția unei astfel de senzații de disconfort. Mâncărimile de piele sunt, de regulă, trecătoare și dispar ușor.
Există și situații mai severe, în care mâncărimile de piele sunt intense și ne pot afecta serios calitatea vieții, prin faptul că se pot transforma într-un adevărat chin. În astfel de situații, mâncărimile de piele, cunoscute și sub denumirea de prurit, necesită o vizită la medicul dermatolog.
Și tu te confrunți cu mâncărimile de piele? Simți că pruritul îți creează o senzație intensă de disconfort? Descoperă, în articolul de azi, tot ce trebuie să știi despre mâncărimile de piele: cum se manifestă, care sunt cauzele apariției lor și ce remedii există pentru acestea.

Manifestările mâncărimilor de piele

Mâncărimile de piele pot provoca de la o ușoară și trecătoare senzație de disconfort, până la o senzație intensă și neplăcută care poate ajunge chiar să nu ne lase să dormim noaptea.
Pruritul poate fi generalizat (mâncărimile de piele se manifestă pe toată suprafața corpului) sau localizat (mâncărimile de piele se manifestă pe o zonă restrânsă a corpului). Pruritul se poate clasifica și în funcție de zona afectată a corpului.

Astfel, există, printre altele:

 • pruritul pielii capului (cauzat de păduchi, de psoriazis sau de o infecție cu o bacterie)
 • prurit în zona genitală (apărut ca o reacție la anumite produse de igienă intimă, la materialul din care este confecționată lenjeria intimă etc.)


De regulă, pruritul este însoțit și de alte simptome, printre cel mai frecvent întâlnite numărându-se:

 • erupțiile cutanate
 • umflături ale pielii
 • înroșirea zonei afectate


Cauzele mâncărimilor de piele

Cauzele pruritului se împart în două categorii:

 • cauze cutanate
 • cauze organice

De regulă, mâncărimile de piele sunt în strânsă legătură cu o serie de afecțiuni cutanate, însă este important de reținut faptul că pruritul poate avea și multiple cauze organice. Cauzele organice sunt, însă, mai greu de identificat, ele necesitând investigații mai amănunțite (așa cum sunt testele pentru alergeni).

Ten foarte uscat

Cauzele cutanate ale mâncărimilor de piele

Pielea uscată (xeroza cutanată)

Aceasta este principala cauză a mâncărimilor de piele. De regulă, xeroza cutanată nu este însoțită de erupții.

Dermatita de contact

Dermatita de contact reprezintă o reacție cutanată la o substanță sau la un material cu care pielea intră în contact. Poate fi vorba, de exemplu, de lâna din care este confecționat un anumit articol vestimentar sau de metalul (precum argintul) din care este realizată o bijuterie.

Dermatita atopică

Dermatita atopică, denumită și eczemă, este, la rândul său, una dintre principalele afecțiuni care provoacă prurit și înroșirea pielii. Aceasta este o afecțiune cronică și are tendința să reapară la anumite intervale.

Psoriazisul

Psoriazisul este o afecțiune autoimună care, pe lângă prurit, provoacă înroșirea pielii și iritații. La fel ca dermatita atopică, psoriazisul este o afecțiune cronică.

Urticaria

Urticaria este o reacție alergică a organismului, care se manifestă la nivelul pielii sub forma unor erupții cutanate. În general, acestea sunt roșiatice, au vârful albicios și provoacă mâncărimi ale pielii.
Urticaria poate fi declanșată de: anumite alimente, aditivi alimentari și conservanți; anumite medicamente (precum unele antibiotice sau diuretice); unii agenți chimici prezenți în produsele de îngrijire personală sau în produsele de curățenie; înțepăturile de insecte (precum cele de viespi, albine, țânțari, păianjeni, ploșnițe etc.); expunerea la soare; expunerea la frig.

Cauzele organice ale mâncărimilor de piele

Deși majoritatea cauzelor mâncărimilor de piele sunt cutanate, este important de reținut că pruritul poate avea și cauze organice, în această din urmă situație el putând fi un semn al unei probleme de sănătate severe.

Printre cauzele organice ale pruritului se numără: afecțiunile hepatice, insuficiența renală, hipertiroidismul/hipotiroidismul, dereglările hormonale din timpul menopauzei, sarcina, diabetul, deficitul de fier, tulburările sistemului nervos.

Tipuri de prurit

Pruritul se împarte în 4 categorii principale, în funcție de cauzele care determină apariția acestuia: prurit pruriceptiv, prurit neuropatic, prurit neurogenic, prurit psihogenic.

Diagnostic și tratament

Dacă episoadele de prurit sunt frecvente și îți afectează serios calitatea vieții, este necesar să apelezi la sprijinul unui medic. Totodată, dacă pruritul persistă mai mult de două săptămâni, în ciuda remediilor folosite, este esențial să faci o vizită medicului dermatolog.
Acesta îți va prescrie un tratament în funcție de cauza care a declanșat mâncărimile de piele. Pentru identificarea acesteia, se vor realiza anamneza (istoricul afecțiunii) și examenul clinic și se vor efectua analize de sânge, se vor efectua testele alergologice, etc. Pe baza informațiilor astfel obținute, medicul îți va prescrie un tratament ce va avea ca scop tratarea afecțiunii cu care te confrunți. Este important de precizat că tratamentul pruritului ce are cauze cutanate este diferit de tratamentul pruritului ce are cauze organice.

Remedii pentru mâncărimile pielii

Femeie în oglindă

 • Folosirea produselor cosmetice de curățare și îngrijire cu efect hidratant, care nu conțin parfum, ajută la reducerea senzației de uscăciune cutanată și a mâncărimilor de piele. Optează pentru produsele destinate îngrijirii pielii sensibile și pielii cu tendință atopică, care sunt special concepute pentru nevoile tenului tău. Acestea au formule blânde, care calmează pielea și reduc senzația de mâncărime.
 • Evitarea scărpinatului este absolut necesară, întrucât aceasta nu face decât să intensifice mâncărimile și, deci, să sporească senzația de disconfort.
 • Evitarea produselor de curățenie care conțin parfum sau coloranți contribuie la ameliorarea senzației de disconfort produse de prurit.
 • Evitarea băilor și a dușurilor fierbinți și înlocuirea acestora cu dușuri scurte, cu apă călduță, reprezintă un alt remediu eficient pentru prurit.
 • Purtarea articolelor vestimentare confecționate din bumbac poate preveni episodele de mâncărimi ale pielii. Pe de altă parte, nu sunt indicate hainele confecționate din materiale „dure”, așa cum este lâna.
 • Hidratarea corespunzătoare (minimum 2 litri de apă în fiecare zi) este o metodă pe cât de simplă, pe atât de eficientă pentru prevenirea agravării episoadelor de mâncărimi ale pielii.
 • Evitarea expunerii îndelungate la soare este o altă metodă care previne apariția pruritului.
 • Adoptarea unui stil de viață echilibrat, lipsit de episoade majore de stres, este esențială pentru a preveni, dar și pentru a ameliora mâncărimile de piele.
 • Folosirea unui umidificator este, de asemenea, utilă pentru persoanele care se confruntă cu mâncărimi ale pielii.
 • Restaurează bariera protectoare a pielii cu LIPIKAR Baume AP+M.

Așadar, îngrijindu-ți corespunzător pielea, poți preveni apariția pruritului. În cazul în care te confrunți cu mâncărimi de piele periodic, dacă senzația de disconfort provocată de acestea este puternică sau dacă observi că pruritul durează mai mult decât de obicei, este necesar să apelezi la sprijinul unui medic specialist. Acesta va stabili diagnosticul și îți va prescrie un tratament adecvat problemei cu care te confrunți.

S-ar putea să vă intereseze și

Descoperiți toate articolele