În lumina științei

Fiziologia parului si a scalpului

Img_Fiziologia parului si a scalpului

Cu o suprafata de aproximativ 600 cm2, scalpul este o bariera fizica, protectoare, din care se dezvolta parul. Parul este foarte rezistent fiind format din cheratina. Un adult are intre 100.000 si 150.000 de fire de par pe cap.

Context

Scalpul, format din tesuturi moi care acopera craniul, este un strat exterior continuu, suplu si rezistent. Este impartit in mai multe straturi, cel mai apropiat de suprafata contine bulbii de par care sustin firele de par. De fapt, scalpul are aceeasi structura ca pielea. Are mai multe roluri: bariera fizica, protectie imunologica, izolator termic... Procesul de reinnoire celulara a scalpului dureaza in mod normal 2 saptamani. Totusi, daca apare inflamatia, acest proces este accelerat. Procesul de reinnoire celulara in celulele pielii dureaza mai mult comparativ cu cel al scalpului: 3 saptamani in loc de 2. Celulele moarte ale pielii capului cad sub forma unor "fulgi" mici, invizibili. Cu toate acestea, in cazul inflamatiei si al descuamarii excesive, celulele moarte se acumuleaza si devin vizibile. Astfel, apare matreata.

Parul: extrem de rezistent

Principala functie a parului este sa protejeze capul. Parul este format dintr-o parte care se afla deasupra pielii, tulpina, si o alta parte care se afla sub piele, numita radacina. Tulpina creste in afara scalpului, in timp ce radacina este inconjurata de foliculul pilos. Foliculul pilos reprezinta "unitatea de productie" a parului. In fiecare zi, toti foliculii pilosi produc un milion de noi cheratinocite. Aceste celule sintetizeaza cheratina, o proteina structurala fibroasa, care este principala componenta a parului si care il face extrem de rezistent. La baza, foliculul pilos are un bulb, numit papila dermica, unde mai multe vase mici de sange asigura nutritia firului de par. Deasupra bulbului este glanda sebacee, care produce sebuumul. Astfel, parul este lubrifiat in mod constant. Parul este impartit in 3: medulara, inconjurata de cortex, care este invelita de cuticula. Culoarea sa variaza, in functie de individ. Un adult are intre 100.000 si 150.000 de fire de par pe cap.

IN INCHEIERE, CATEVA IMAGINI...

  • Facebook
  • Pin

S-ar putea să vă intereseze și

Descoperiți toate articolele