Jurnalul pielii sensibile

Multiplele fațete ale pielii sensibile

Img_Multiplele fațete ale pielii sensibile

Cu fiecare an, comunitatea persoanelor cu piele sensibilă continuă să crească. Blog-uri și vlog-uri dedicate acestui subiect se răspândesc cu repeziciune, în timp ce studiile arată că 60% dintre femei sunt afectate. Și deși a devenit o afecține majoritară, acest subiect este înțeles încă destul de superficial. Care ar fi motivul?

Pielea sensibilă: de cele mai multe ori o afecțiune invizibilă

Pielea sensibilă poate fi depistată destul de greu, chiar și într-un cadru profesionist, dintr-un motiv simplu: se bazează mai mult pe ce simt femeile, decât pe ce observă medicii.

Din perspectiva unei femei, pielea sensibilă reprezintă un motiv zilnic de stres. Pielea lor reacționează prin furnicături, înțepături, arsuri, ca răspuns la anumiți factori ce țin de mediu, dietă sau produse cosmetice.

Din perspectiva unui dermatolog, pielea sensibilă poate părea ușor roșiatică sau uscată, dar în ansamblu să pară normală.

Știi că ai pielea sensibilă... dar de care?

Pielea sensibilă nu este de un singur fel, ci se întinde pe un întreg spectru. A ști unde te afli pe acest spectru este primul pas în a te înțelege mai bine și a adopta o rutină potrivită diagnosticului tău.

Sensitest este o metodă rapidă și ușoară de a descoperi unde te afli pe spectrul pielii sensibile – întreabă-ți farmacistul astăzi pentru mai multe detalii.

Sensitest folosește o serie de întrebări simple pentru a-ți încadra tipul de piele într-unul din următoarele categorii:

  • Sensibilă: disconfort aproape permanent.
  • Reactivă: reacționează la factori interni şi externi, precum variațiile de temperatură, stres, poluare etc.
  • Alergică: reacționează la anumiți alergeni din mediu şi din produse de îngrijire zilnică.
  • Atopică: suferă de afecțiuni precum eczema sau dermatita de contact.
  • Predispusă la roșeață: prezintă vase de sânge vizibile, roșeață localizată și senzația de ardere.
În oricare dintre categorii te-ai afla, Sensitest îți indică cele mai potrivite produse de îngrijire zilnică pentru nevoile specifice ale pielii tale.

Perspectiva dermatologică asupra pielii sensibile

Ce factori pot declanșa reacții la nivelul pielii sensibile?

Studiile realizate de La Roche-Posay în rândul consumatorilor din 8 ţări au arătat că cei mai comuni factori pot fi împărţiţi în 3 categorii:

De mediu (59.8%)*: schimbările temperaturii şi ale umidităţii pot aduce un disconfort intens, precum şi expunerea la soare, la poluare şi chiar şi la polen.

Produse de îngrijire ale pielii (55.1%)*: multe dintre ele conţin potenţiali iritanţi, precum parfumuri şi coloranţi. Nichelul este un alergen des întâlnit în multe cosmetice.

A treia categorie este reprezentată de factorii interni: atât stresul (34.7%)* cât şi alegerile ce ţin de stilul de viaţă, cum ar fi fumatul, mâncarea picantă sau alcoolul, pot declanşa roşeaţă şi disconfort la nivelul pielii sensibile.

*Studiu observaţional pe 3,800 pacienţi din 8 ţări.

Care sunt cauzele pielii sensibile?

Principalul motiv este că sistemul de apărare al pielii nu mai reuşeşte să îşi facă treaba corespunzător. O piele sănătoasă conţine o barieră protectoare numită film hidrolipidic, care acţionează ca un scut pentru a opri iritanţii din a ajunge în straturile de piele din adâncime. Acest scut reţine umezeală şi are un rol critic în menţinerea fermităţii, elasticităţii şi confortului pielii.

În cazul pielii sensibile, această barieră este slăbită, lăsând pielea vulnerabilă la tot felul de agresori, la schimbări de temperatură şi umiditate. Atunci când este expusă excesiv la iritanţi şi schimbări ce ţin de mediu, pielea crede că este în pericol şi începe să transmită semnale de alarmă, care duc la senzaţia de „piele care ţine”, furnicături, piele uscată şi roşeaţă ocazională.

De ce pielea reacţionează atât de puternic?

Pielea are o reţea de nervi incredibil de vastă, cu aproximativ douăsprezece terminaţii nervoase pe centimetru pătrat. În cazul pielii sensibile, aceste terminaţii nervoase sunt hipersensibile, trimiţând astfel mai multe semnale de alarmă creierului decât în mod normal. În esenţă, aceşti nervi interpretează stimulii normali ca fiind dăunători, ceea ce duce la senzaţii de disconfort simţite chiar şi la cel mai mic contact.

Cum poţi reduce sensibilitatea pielii?

În primul rând, nu-ţi pierde speranţa – este posibil să reduci sensibilitatea pielii.
Nu toate categoriile de piele sensibilă sunt la fel, de aceea şi rutina ta zilnică de îngrijire ar trebui să se bazeze pe diagnosticul din Sensitest. Cu toate acestea, există câteva sfaturi generale pe care le poţi urma:

Elimină factorii agravanţi: Păstrează un jurnal în care să-ţi notezi factorii care îţi declanşează cele mai multe simptome – mâncarea, alcoolul, aerul condiţionat – şi încearcă să-i eviţi pe cât posibil.

Nu îndepărta bariera protectoare a pielii cu produse dure precum săpunurile alcaline. Cele mai bune produse de curăţare pentru pielea sensibilă sunt laptele de curăţare blând sau apa micelară, ambele aplicate cu un disc de bumbac.

Repopuleazaă lipidele de la suprafaţa pielii pentru a reface filmul hidrolipidic, folosind un hidratant pentru pielea sensibilă cu toleranţă ridicată.
  • Facebook
  • Pin