Atenție la...

Dermatita atopica, o afectiune alergica a pielii care afecteaza pielea foarte uscata.

Img_Dermatita atopica, o afectiune alergica a pielii care afecteaza pielea foarte uscata.

Eczema atopica, cunoscuta si ca dermatita atopica, este o problema a pielii din ce in ce mai des intalnita.  In timpul eruptiilor, pielea incepe sa provoace mancarimi, apoi supureaza si se formeaza basici. Pentru a reduce numarul eruptiilor, este esential sa evitati contactul cu alergenii si sa aplicati regulat creme emoliente.

Simptome

O problema frecventa a pielii

Eczema atopica sau dermatita atopica este o afectiune obisnuita a pielii, care apare de obicei in jurul varstei de 3 luni, dar poate sa apara si la varste mai fragede. La nou-nascuti dermatita atopica apare cel mai adesea pe fata, in special pe obraji si barbie. Odata cu cresterea copilului, leziunile se localizeaza mai ales pe gat, pielea se usuca si devine solzoasa in jurul coatelor, incheieturile mainilor si in spatele genunchilor. Dupa fiecare eruptie, exista o faza de remisie. Aceste eruptii incep cu simpla pata rosie pe piele care incepe sa manance. Pielea devine uscata si aspra in anumite zone si incepe sa supureze inainte sa se formeze basici.

Origini

Cauza: pielea extrem de uscata

Multe persoane au o predispozitie genetica pentru dermatitele atopice. Aceia care sunt afectati de aceste probleme au un sistemul imunitar extrem de reactiv. Mai mult, pielea atopica arata semne de uscaciune severa. Deoarece bariera pielii s-a modificat, alergenii din mediu pot sa penetreze in straturile inferioare ale epidermei. Ei stimuleaza sistemul imunitar, care reactioneaza puternic. Acest lucru cauzeaza semnele clinice ale aparitiei eczemei atopice: mancarime, inflamatie, supurare. Factorii de mediu ar explica si cresterea numarului de dermatite atopice: poluare, fumat pasiv etc.

Tratamente

Tratament: dermocorticoizii si cremele emoliente

In timpul eruptiilor: dermatologii prescriu creme sau unguente care contin corticoizi, cunoscuti sub numele de dermocorticoizi. Acestea ajuta la tratarea leziunilor din momentul aparitiei. Odata ce acestea dispar, cremele emoliente refac hidratarea unei pieli extrem de uscate. Acest lucru va ajuta la prevenirea eruptiilor. Cremele pentru pielea atopica ar trebui aplicata pe intregul corp o data sau de doua ori pe zi. Pentru a reduce numarul de eruptii, va recomandam:

  • faceti dusuri in locul bailor
  • folositi produse de curatare usoare care nu contin sapun si parfum
  • purtati haine din bumbac, nu din lana sau fibre sintetice
  • mentineti o temperatura scazuta in camera
Semnele dermatitei atopice de obicei dispar inainte de adolescenta.

Pentru mai multe informatii, contactati medicul dermatolog.

  • Facebook
  • Pin

S-ar putea să vă intereseze și

Descoperiți toate articolele