Sfaturile Expertului

Un tratament de lunga durata care sa stabilizeze eruptiile dermatitei seboreice

Img_Un tratament de lunga durata care sa stabilizeze eruptiile dermatitei seboreice

Dermatita seboreica, o problema obisnuita, apare in zonele bogate in glande sebacee: in zona mediana a fetei, la marginile scalpului si pe piept. Un tip de drojdie, pityrosporum ovale, joaca un rol foarte important in cauzarea inflamatiei. Cum poate fi tratata? Sfatul medicului dermatolog.

Cum ii afecteaza dermatita seboreica pe pacientii care vin la clinia dvs?

Ii afecteaza mai ales pe pacientii adulti, majoritatea barbati.

Dermatita seboreica se manifesta prin pete rosii, scuame si exfolierea pielii pe fata, in jurul nasului si sprancenelor. O examinare a scalpului arata scuame lipicioase la marginile acestuia. Se regaseste uneori si pe piept, sub forma unei zonei rotunde care se descuameaza. Tenul se irita foarte usor. Scalpul sufera de mancarimi. Scuamele problematice erup din cand in cand, de multe ori in timpul perioadelor de oboseala si stres.

Aveti vreo recomandare pentru un produs dermato-cosmetic special?

Pielea pacientilor care sufera de dermatita seboreica se irita usor, chiar si prin simpla spalare a fetei.

Recomand produse de curatare delicate (lotiuni micelare sau alte tipuri de lotiuni), dar nu sapun, pentru ca acesta agraveaza iritatia. Cremele hidratante nu sunt intotdeauna bine tolerate. Cu toate acestea, daca pielea este intinsa, atunci este nevoie de hidratare. Aleg produse dermato-cosmetice concepute pentru a fi tolerate de piele care contin agenti activi ce calmeaza dermatita seboreica.

Exista tratamente medicale?

Daca este posibil, evitati corticosteroizii aplicati local.

Chiar daca sunt eficienti, pot sa produca leziuni minore ce seamana cu acneea, pe aceste zone care sunt bogate in glande sebacee. Pot sa conduca la rozacee daca sunt folositi cu regularitate. Prescriu creme antifungice (cu ketoconazol sau ciclopirox olamine) care actioneaza asupra pityrosporon ovale. De asemenea, tratamentele pe baza de litiu sunt eficiente, daca sunt aplicate local. Recomand un tratament de lunga durata pentru stabilizarea eruptiilor.

S-ar putea să vă intereseze și

Descoperiți toate articolele