În lumina științei

Diferite tipuri de afectiuni ale pielii

Img_Diferite tipuri de afectiuni ale pielii

Procedurile dermatologice si atacurile factorilor externi pot sa duca la aparitia unor leziuni usoare sau mai grave. In functie de severitatea lor, aceste leziuni pot sa duca la anxietate, disconfort psihic, jena.

Leziuni ale pielii: cand bariera protectoare a pielii este slabita

Pielea cu probleme sufera de o slabire a barierei protectoare. Aceste leziuni pot avea 3 cauze:

  • Pielea este traumatizata de factori externi iritanti, cum ar fi frigul si uscaciunea, sau de traume ocazionale. In aceasta categorie putem include arsurile, taieturile, zgarieturile si intepaturile insectelor. Aceste probleme pot afecta intreaga populatie.
  • Pielea este slabita din punct de vedere constitutiv. Acest lucru apare la 20% din populatie. Aceasta fragilitate a dus la aparitia pe maini sau buze a portiunilor uscate, perles sau cheilitei.
  • In cele din urma, leziunile pot fi cauzate de o procedura dermatologica cum ar fi indepartarea unui neg, crioterapia, o operatie minora, tratamente cu laser, peeling sau proceduri cosmetice. Aceste leziuni inseamna cam 15% dintre problemele cu care se confrunta dermatologii.

Identificarea gravitatii unei leziuni

Tipurile de leziuni includ 2 tipuri de rani

  • Ranile epidermei: derma nu a fost atinsa si leziunile nu sangereaza.
  • Ranile dermei: a fost atinsa derma si leziunile sangereaza.

Aceste rani pot fi:

  • Acute, atunci cand creaza o deschizatura la suprafata pielii: frig, rana, arsura, operatie sau chiar peeling.
  • Cronice, cu o deteriorare repetata a epidermei. Aici intra ulceratiile piciorului, rani provocate de statul prelungit in pat, crapaturi.

Depinzand de gravitatea lor, aceste leziuni pot sa ia forma unei cruste, crapaturi, ulceratii sau chiar atrofiere. Cand bariera pielii este slabita atat de mult, aceasta devine mai sensibila la atacurile factorilor externi. Acest lucru poate sa duca la mancarime, care poate agrava situatia atunci cand pacientul se scarpina. De aceea este important sa incurajam epiderma sa se repare si sa se vindece singura.

S-ar putea să vă intereseze și

Descoperiți toate articolele