Jurnalul pielii sensibile

Pielea sensibilă şi razele UV: pericolele expunerii zilnice la soare

Img_Pielea sensibilă şi razele UV: pericolele expunerii zilnice la soare

Expunerea zilnică la soare este factorul cel mai stresant pentru pielea sensibilă. Pentru majoritatea oamenilor, soarele este un simbol universal al optimismului și cel mai natural mod de a-și îmbunătăţi starea de spirit. Cu toate acestea, timp de 365 de zile, fie că e vară sau iarnă, expunerea la soare este inamicul numărul unu al pielii sensibile.

În drum spre serviciu sau în pauza de masă – chiar şi când cerul este înnorat – razele UV tot vor intra în contact cu pielea ta. Acest lucru duce la o serie de probleme:

  • Instantaneu, razele solare încălzesc pielea, ceea ce poate duce la iritaţii, înroşirea pielii şi disconfort.
  • Razele UVA şi UVB declanşează apoi stresul oxidativ, care la rândul lui duce la micro-inflamaţii. Din această cauză vasele de sânge se dilată şi terminaţiile nervoase trimit semnale de durere.
  • Soarele usucă straturile de la suprafaţa pielii, distrugând filmul protector şi lăsând-o expusă la agresori externi.
  • Razele UV, împreună cu particulele rezultate din poluare, acţionează ca un tot unitar pro-oxidant, înrăutăţind stresul oxidativ şi iritaţiile pielii.
  • Razele UVA de lungă durată, care sunt prezente indiferent de vreme, exacerbează sensibilitatea şi contribuie la aspectul palid al pielii.

Concluzia? Avem nevoie de protecţie solară nu doar pe plajă.

Expunerea zilnică la soare este factorul cel mai stresant pentru pielea sensibilă şi îţi va afecta aspectul şi uniformitatea acesteia.

Care sunt cele mai bune creme solare pentru pielea sensibilă?

În primul rând asigură-te că achiziţionezi creme cu o consistenţă uşoară şi fluidă, pentru a evita nevoia de aplicare excesivă. Apoi, verifică nivelul de protecţie, dacă conţine filtre UVA-UVB cu spectru larg, SPF între 30 şi 50 şi protecţie împotriva razelor UVA lungi. Multe dintre cremele solare conţin iritanţi, precum acidul paraaminobenzoic şi oxibenzona, de aceea e bine să te asiguri că produsul pe care l-ai ales este destinat persoanelor cu pielea sensibilă sau alergică. Cele mai inovatoare produse de pe piaţă conţin şi anti-oxidanţi precum baicalina şi texturi anti-poluare.

Dacă nu vrei să foloseşti crema solară în fiecare zi, fondurile de ten special concepute pentru pielea sensibilă reprezintă o alternativă pe măsură. Multe dintre ele au un SPF decent şi formează o barieră protectoare împotriva razelor solare.