Atenție la...

Copiii si soarele: pielea sensibila are nevoie de protectie

Img_Copiii si soarele: pielea sensibila are nevoie de protectie

Pielea copiilor, fiind inca in stadiu de dezvoltare, este cu mult mai sensibila decat cea a adultilor, mai ales cand vorbim despre efectele nocive ale radiatiilor UV ale soarelui. Exista o singura solutie: protejeaza-i.

??????

Piele subtire, un sistem imatur de pigmentare…

In timp ce adultii sunt foarte familiari cu pericolele expunerii la soare, ei nu sunt intotdeauna constienti de vulnerabilitatea celor mici. Si mai ales pielea copiilor, fiind inca in stadiu de dezvoltare, este imatura si, deci, vulnerabila razelor nocive ale soarelui:

 • Pentru ca este mai subtire, este mult mai vulnerabila deteriorarii celulare profunde.
 • Cu un sistem de pigmentare mai putin dezvoltat, nu are un sistem propriu de aparare (care, in cazul adultilor, ajuta la protectia pielii impotriva razelor UV)
De aceea, copiii au nevoie de protectie solara, chiar mai mult decat adultii.

Origini

… foarte vulnerabili la arsurile solare, leziuni celulare si insolatie

Folosim 50% din capitalul solar inainte de 20 de ani. Si unul din 55 de oameni nascuti in 2008 va avea intr-o zi melanom. De ce? Copiii sunt supra expusi razelor UV. In vacanta, o treime dintre copii petrece in medie 15 ore pe saptamana in costum de baie, ceea ce inseamna foarte mult. Mai ales daca luam in considerare faptul ca apa si nisipul reflecta 30% din razele UV. Si la aceste varste, copiii nu au capacitatea de a distinge pericolul. Consecinte: Manifesta discomfort atunci cand daunele sunt deja produse:

 • Arsurile solare si agresiunile celulare profunde cauzeaza daune ireversibile si fac pielea sa fie mai fragila pe o perioada indelungata (accelerarea procesului de imbatranire a pielii, cresterea riscului de dezvoltare a cancerului de piele).
 • Aceste daune profunde sunt insotite de riscul deshidratarii si al insolatiilor.

Tratamente

Protejarea lor de la varste fragede

A-ti proteja copiii inseamna in primul rand educarea lor. Un studiu realizat in Germania care includea copiii, a demonstrat ca educatia in ceea ce priveste soarele sporeste obiceiurile de protectie solara adecvata cu 500%:

 • Evita perioadele de varf ale radiatiilor UV  (intre 12 p.m. si 4 p.m.), incurajand activitatile realizate la umbra sau odihna dupa-amiaza.
 • Poarta palarii cu boruri largi, ochelari de soare cu lentile cu filtru UV si imbracaminte de culoare neagra (un tricou negru protejeaza mai mult decat unul alb)
 • Aplica frecvent si generos  produsele de protectie solara (de cel putin 2 ori la fiecare 2 ore si dupa fiecare iesire din apa) pe toate zonele expuse ale corpului...fara a uita ceafa, urechile si talpile!
 • Alege o crema destinata copiilor, cu FPS 50, care sa fie rezistenta la apa si nisip.
 • Bea apa in mod regulat.

ATENTIE! Inainte de a implini 3 ani, medicii recomanda evitarea expunerii la soare cat mai mult posibil.

Nu ezita sa intrebi dermatologul pentru mai multe detalii.

 • Facebook
 • Pin

S-ar putea să vă intereseze și

Descoperiți toate articolele