În lumina științei

Razele UVB si UVA: cum se diferentiaza ele si care este impactul lor asupra pielii?

Img_Razele UVB si UVA: cum se diferentiaza ele si care este impactul lor asupra pielii?

Razele UV reprezinta doar 5% din razele solare care ajung pe pamant, dar sunt foarte puternice. Exista mai multe tipuri. In timp ce razele UVC sunt blocate de stratul de ozon, razele UVA si UVB ajung pe pamant si au efecte asupra pielii.

UVA: A de la "imbatranire" si "alergii"

3.2-UVB and UVA rays in the light of science_illu-1

Fiind prezente tot timpul anului, chiar si in zilele noroase, razele UVA reprezinta 95% dintre razele ultraviolete care ating suprafata pamantului. Ele trec prin nori, sticla si epiderma; spre deosebire de razele UVB, ele nu cauzeaza durere si patrund adanc in piele, ajungand la celulele dermei. Prin producerea radicalilor liberi, ele deterioreaza celulele in timp si pot determina aparitia:

  • Fotoimbatranirii: O schimbare in orientarea fibrelor de elastina si colagen, cauzand pierderea elasticitatii pielii si aparitia ridurilor
  • Intoleranta solara, ce consta in alergiile solare (inrosire, mancarime, eruptii polimorfe la lumina)
  • Tulburari de pigmentare (masca de sarcina, pete)
  • Aparitia unor tipuri de cancer de piele

??????

Razele UVB constituie 5% din radiatiile ultraviolete care ajung pe pamant. Sunt incarcate cu foarte multa energie si sunt oprite de nori si sticla; ele pot patrunde in epiderma. Ele sunt responsabile pentru bronz, dar si pentru arsuri solare, reactii alergice si cancer de piele. De aceea, este important sa ne protejam pielea atat de razele UVA, cat si de cele UVB.

Incheiand cu imagini...

  • Facebook
  • Pin

S-ar putea să vă intereseze și

Descoperiți toate articolele