Jurnalul pielii sensibile

Stinge focul roșeții!

Img_Stinge focul roșeții!

Nimic nu face chipul unei femei să radieze mai tare decât puțin blush, fie el natural sau cosmetic. Dar când îmbujorarea se transformă în roșeață persistentă, chipul unei femei pare mai degrabă copleșit, stresat sau chiar jenat. De cele mai multe ori, pentru femeile cu piele sensibilă, chipul lor nu se potrivește cu starea de spirit.

Pielea se înroșește ca răspuns la numeroși factori interni și externi. Nu e de mirare că roșeața este un motiv de îngrijorare pentru femeile cu pielea sensibilă.

Mai mult decât atât, roșeața tinde să se înrăutățească odată cu vârsta. Efectele soarelui și a altor factori agravanți împiedică pielea să își păstreze uniformitatea și frumusețea. Pentru a redobândi controlul, este esențial să înțelegem procesele interne ale roșeții și să adoptăm produse de îngrijire zilnică specializate.

De ce se înroșește pielea sensibilă?

Bariera protectoare este ceva mai delicată în cazul pielii sensibile, lăsând-o descoperită în fața iritanților și a factorilor de mediu. Când aceasta identifică o substanță sau un eveniment potențial dăunător, transmite niște semnale de alarmă sub forma mediatorilor inflamatori (citokine, histamine...).

Acestea declanșează o reacție în lanț care duce la dilatarea rețelei de vase de sânge de la nivelul pielii.

Rezultatul? Înroșire vizibilă și senzația de căldură la nivelul pielii, însoțite de mâncărimi sau furnicături.

Care sunt declanșatorii interni și externi ai roșeții?

Multe femei cu pielea sensibilă își cunosc declanșatorii. Dintre cei interni putem aminti schimbări de natură hormonală (sarcină, menopauză), emoțională și stresul. Factorii externi includ schimbările de temperatură sau umezeală, precum și produsele cosmetice nepotrivite (care conțin surfactanți, parfumuri, alcool...).

Cel mai important factor în apariția roșeții este nimeni altul decât soarele: expunerea la raze UV pe tot parcursul anului agravează în timp roșeața, care ulterior poate deveni permanentă. De aceea, utilizarea zilnică a unei protecții solare cu spectru larg este o necesitate pentru persoanele cu pielea predispusă la roșeață. Asigură-te că produsul conține protecție UVB, UVA, și razele UVA lungi, care sunt prezente și iarna.

De la roșeață la rozacee – o chestiune de nuanță

Îmbujorarea ocazională este bineînțeles normală. Dar când ocazional se transformă într-o stare permanenta a tenului și mici vase de sânge dilatate se văd la nivelul pielii, împreună cu mici pete, diagnosticul cel mai probabil este rozaceea. Această afecțiune comună afectează în jur de 10% din populația lumii, în special femeile cu pielea deschisă la culoare. Cât despre tratamente, există o varietate de strategii, de la creme specifice, până la lasere vasculare și lumină intens pulsată (IPL). Nu există reguli stricte de urmat, dar dacă te deranjează, cere sfatul unui medic sau dermatolog.

Care sunt cele mai bune produse cosmetice pentru pielea predispusă la roșeață?

La fel ca în cazul pielii sensibile, cea predispusă la roșeață are nevoie de îngrijire specializată. Cele mai bune loțiuni de curățare sunt laptele de curățare blând și apele micelare, pentru că acestea nu îndepărtează bariera protectoare a pielii. Un spray de apă termală este un mod foarte bun de a răcori și calma pielea proaspăt curățată, urmat de un hidratant, pentru a restaura mecanismele de apărare și în final o cremă pentru protecție solară.

Care sunt cele mai bune produse cosmetice pentru pielea predispusă la roșeață?

Având în vedere că „mai mult înseamnă mai puțin” când vorbim de pielea sensibilă, este indicat să minimizăm numărul produselor pe care le folosim. De aceea, cei mai buni aliați ai pielii sensibile și predispusă la roșeață sunt cremele BB și CC: acestea combină mai multe funcții într-o singură formulă, menită să reducă șansa de iritație; în plus, aceste creme se găsesc în texturi ușoare și fluide, minimizând astfel frecarea.