free from spots

Descoperă tot ceea ce trebuie să știi pentru a combate acneea
și a te simți bine în pielea ta

Asadar, ce este acneea de fapt?

FFS Mag article 30749 : Main article image (GettyImages)

Acneea ta: Cele sase stadii ale unui cos

Imperfectiuni, pete, cosuri... Numeste-le cum vrei. Acneea afecteaza majoritatea adolescentilor si o mare parte din populatia adulta, de asemenea. Aceasta conditie daunatoare cauzeaza aparitia diferitelor tipuri de semne acneice  pe fata, spate, piept. Dar, ce factori cauzeaza acneea si cum functioneaza tot procesul?

Biologia din spatele unui cos

Pasul 1:

Acneea este o conditie a pielii care apare din cauza nivelui de hormoni, in mod deosebit, la pubertate si in timpul adolescentei. Hormonii numiti androgeni comunica cu glandele care secreta sebum prin intermediul foliculilor.

In esenta, acneea apare din cauza functionarii defectuoase a relatiei dintre glanda sebacee si folicul. In mod normal, sebumul protejeaza pielea cu un strat rezistent la apa, dar schimbarile hormonale determina o hiper secretie de sebum, facand pielea mult mai grasa.

Pasul 2:

Schimbarile au loc la nivelul celulelor aflate la suprafata pielii, cat si la nivelul foliculilor. Stratul superior al pielii devine mai gros sub influenta acelorasi hormoni. Rezultatul?

Pasul 3!

Foliculii se astupa cu un amestec de celule si sebum. Punctele negre se formeaza acolo unde acest amestec devine negru  in contact cu aerul sau devine alb atunci cand este astupat la suprafata.

Pregatiti pentru pasul 4?

In acest moment intra in actiune o bacterie nesuferita numita P. Acnes. Aceasta se multiplica intr-un mediu fara aer precum porii blocati si cauzeaza inflamatie. Consecintele: pete umflate rosii, pustule sau chiar leziuni mai adanci si mai tari numite noduli sau chisturi.

Pasul 5

Este reprezentat de operatiunea de curatare. Mega celulele de distrugere a bacteriilor numite macrofage intra in actiune, eliminand tesuturile deteriorate si stimuland tenul sa inceapa sa repare deteriorarea. Acest lucru dureaza de la cateva zile pana la cateva saptamani, in functie de severitatea acneei.

Pasul 6

Este special. Este vorba despre recastigarea controlului. Cu ajutorul tratamentului potrivit, poti scurt-circuita oricare dintre stadiile de mai sus. Nu o face singur: cauta recomanari profesioniste de la farmacistul sau de la doctorul tau.

Acest articol este strict informativ.
Îți recomandăm să soliciți sfaturile unui dermatolog înainte de a începe un nou regim sau a urma un tratament.

32238
|||

Rutina de îngrijire potrivită

Descoperă mai multe despre îngrijirea pielii predispuse la acnee