free from spots

Descoperă tot ceea ce trebuie să știi pentru a combate acneea
și a te simți bine în pielea ta

Impactul psihologic al acneei asupra calității vieții - dna. Psiholog Anda Păcurar

Anda Pacurar

1. Ca părinte cum îți poți ajuta copilul?

Rolul părintelui începe mai devreme prin grija acestuia de a scoate în evidență abilitățile copilului și nu calitățile estetice. Dacă îi repeți toată copilăria că este atât de frumos învață că el valorează atâta timp cât este "frumos", iar dacă acneea îl face să nu se simtă așa își va pierde cu totul imaginea de sine și stima de sine.  Poți aprecia că știe să asorteze hainele, că este estetic, că este atletic etc.

2. Cum poate un adolescent să facă față poreclelor crude care-i sunt date de colegi?

Folosindu-și umorul și având o atitudine relaxată față de hărțuitori. Cei care dau porecle sunt satisfăcuți atunci când văd suferința celui atacat și când au audiență. Desigur o replică de tipul "Acneea mea trece, frustrările tale rămân" poate fi mult mai descurajatoare și atrage audiența de partea victimei.

3. Cum se pot abține adolescenții de la a-și răni fața în încercarea de a scăpa de coșuri?

Adolescentul trebuie să înțeleagă faptul că acneea poate fi temporară și este important să nu facă o obsesie față de aceasta. E important să-și mențină creierul relaxat pentru a nu produce ticuri nervoase precum ciupitul feței. Creierul se relaxează prin sport, râs, meditație etc. O formă ușoară de meditație este cea mindfulness. Mai exact, persoana se concentrează doar pe o activitate din prezent: de exemplu merge 5 minute în care se concentrează doar pe felul în care pășește cu piciorul stâng, deja mușchii gambei drepte se încordează pentru a face pasul următor etc. Sau este foarte atent la cum îi sunt stimulate simțurile de un fruct: cum se simte, cum miroase, ce gust are, ce gust rămâne după mestecare etc.

4. În ce moment este important să apelăm la sfatul unui psiholog atunci când ducem o luptă cu acneea?

Consilierea psihologică sau psihoterapia sunt oricând de ajutor, uneori te pot pregăti, te pot ajuta să-ți cunoști punctele forte, personalitatea, harta gândirii tale, a modului unic în care tu rezolvi problemele înainte să le ai. Îți dezvoltă imunitatea psihică. Când deja apare acneea impactul psihic este foarte puternic, iar mulți dintre adolescenți pot ajunge chiar la depresie sau la suicid. Semnele de alarmare ale depresiei sunt: pierderea capacității de a simți plăcere și bucurie, iritabilitate, furie înăbușită, modificări ale apetitului (poftă mare de mâncare sau lipsa poftei, insomnie sau hipersomnie), izolarea, scăderea performanțelor școlare sau de orice fel.

5. Stresul poate influența apariția acneei?

Da, mai mult acneea poate să se agraveze în anumite perioade marcate de stres intens. Uneori este ca o exprimare a suferinței interioare, o somatizare. Când gura nu vorbește o altă parte a corpului comunică. Persoana care își înăbușă furia, frustrările, sentimentele de inadecvare ajunge să le exprime prin piele. Soluția ar fi relaxarea corporală, musculară care duce la relaxare psihică: exerciții de respirat, ritualuri scurte care să aducă plăcere.

6. Cum ar trebui să reacționez dacă fața mea este plină de acnee în cazul în care mă prezint la un interviu de angajare/eveniment în cadrul firmei ?

Acneea este o problemă trecătoare. Nu va fi mereu atât de rău. Este posibil să te împiedice să obții un job unde se pretinde îndeplinirea unor cerințe estetice, dar asta nu înseamnă că nu poți avea o viață profesională satisfăcătoare. Dacă, de exemplu, ești refuzat(ă) pentru un job de însoțitor de zbor întreabă-te de ce îți dorești acest job, ce îți place la ideea de a fi însoțitor de zbor.  Dacă răspunsul e, de exemplu, faptul că îți place să călătorești și să vezi lumea gândește-te cum altfel ai putea să-ți atingi scopul. De exemplu, poți începe prin a-ți crea un site sau blog despre turism.

Interviu cu dna. Psiholog Anda Păcurar

Acest articol este strict informativ.
Îți recomandăm să soliciți sfaturile unui dermatolog înainte de a începe un nou regim sau a urma un tratament.

32241
|||

Rutina de îngrijire potrivită

Descoperă mai multe despre îngrijirea pielii predispuse la acnee