Importanța protecției solare iarna

Article Read Duration 10 min citire

În sezonul cald, când soarele este foarte puternic, prioritatea ta ar trebui să fie protecția solară pentru a-ți apăra pielea de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete. Nu uita, însă că aceste radiații sunt prezente în atmosferă pe toată perioada anului, nu doar atunci când temperaturile sunt ridicate.

Așadar, pielea poate avea de suferit și se poate deteriora chiar și iarna, ceea ce înseamnă că protecția solară este necesară de-a lungul întregului an. Află mai multe despre motivele pentru care nu ar trebui să treci peste această etapă de îngrijire chiar dacă mergi la ski sau dacă vremea este urâtă.

Ce este factorul de protecție solară?

Factorul de protecție solară este cunoscut și sub acronimul de SPF (sun protection factor) și reprezintă o măsurătoare a cantității de energie solară necesară pentru a cauza o arsură atunci când folosești un produs de protecție cu factorul respectiv, în comparație cu energia necesară pentru a răni pielea neprotejată.

Acest factor de protecție lucrează prin a prelungi mecanismele naturale de protecție ale pielii împotriva radiațiilor solare. De exemplu, un produs cu SPF 30 oferă de 30 de ori mai multă protecție spre deosebire de protecția pielii pe care nu s-au aplicat astfel de soluții. În plus, acesta blochează aproximativ 97% dintre radiații.

Prin comparație, produsele cu SPF 50 oferă o protecție de 50 de ori mai mare față de cea a pielii, însă procentul de radiații blocate nu este cu mult mai mare: 98% dintre acestea nu vor putea ajunge la piele. Însă, este recomandat ca totuși să se folosească produse cu un astfel de factor de protecție.

De multe ori, nu aplicăm tocmai cantitatea corectă de produs și nu ajungem să acoperim uniform pielea. Astfel, dacă am utiliza SPF 30, acesta nu ar oferi toată protecția la potențialul său maxim. În schimb, un produs cu SPF 50 oferă o protecție mai mare, chiar dacă produsul nu acoperă toată pielea în mod corespunzător.

Tipuri de protecție solară și importanța acestora

Utilizarea unor produse de protecție solară este importantă deoarece acestea previn radiațiile ultraviolete ale razelor solare să ajungă la piele și să-și exercite influența nocivă. Aceste radiații sunt de două tipuri: UVA și UVB.

Radiațiile UVA pot trece prin sticlă, așa că poți fi expus la efectele negative ale acestora chiar și atunci când stai lângă o fereastră sau în mașină și crezi că nu te expui direct la soare. Acestea pot pătrunde până în straturile mai profunde ale pielii și sunt responsabile de obicei cu apariția primelor semne de îmbătrânire. Radiațiile UVB sunt ceva mai scurte și nu trec prin sticlă însă, atunci când suntem expuși la acestea, ele cauzează arsuri. În plus, combinația de UVA și UVB poate duce la efecte negative accentuate și chiar cancer de piele.

Pentru a fi complet protejat, este recomandat să optezi pentru produse cu protecție cu spectru larg, care acționează împotriva ambelor tipuri de radiații UV. De asemenea, poți opta și pentru două tipuri de filtre solare, în funcție de ingredientele pe care le conțin, dar și de modul lor de acțiune. Acestea includ:

  • filtrele fizice sau minerale care, după aplicare, creează o barieră de protecție și care reflectă toate razele departe de piele; în general, acest tip de filtre este recomandat persoanelor cu pielea extrem de sensibilă și intolerantă;
  • filtrele chimice sunt absorbite de către piele, nu rămân la suprafața acesteia; după ce ajung în piele, ele absorb radiațiile și le convertesc în căldură, astfel încât acestea să nu mai poată avea un efect distructiv.

De ce este important să te protejezi și iarna?

Atunci când razele soarelui sunt prezente în atmosferă, ultravioletele sunt și ele acolo. Desigur, ele ating intensitatea maximă în timpul verii, însă nu dispar cu desăvârșire iarna sau atunci când vremea este mai puțin favorabilă. Așadar, ele vor fi prezente chiar și atunci când nu este soare, indiferent de anotimp, iar pielea poate avea oricând de suferit.

Cel mai probabil, ai observat cum, în anumite zile, ochii tăi se simt obosiți și ai nevoie sa îi închizi și să porți ochelari de soare, deși afară este înnorat. Când se întâmplă acest lucru, înseamnă că nivelul de radiații este destul de ridicat.

În plus, riscurile cresc iarna dacă mergi la munte sau dacă este zăpadă. Pe o astfel de suprafață, razele soarelui se reflectă și, astfel, îți ating pielea în mod repetat; intensitatea lor este mai ridicată la o altitudine mai mare. De aceea, riscul de a suferi arsuri solare iarna rămâne prezent, iar folosirea unor produse de protecție ar trebui realizată în permanență, nu doar vara.

Riscurile expunerii la soare

UVA și UVB sunt radiații cu energie mare, care pătrund adânc în piele și cauzează modificări la nivelul celulelor. În urma acestor modificări, pot apărea o serie de probleme, mai mult sau mai puțin grave. Pielea are deja un mecanism natural de protecție însă, în urma expunerii îndelungate și repetate la soare, acesta nu mai face față și, astfel, ea începe să se deterioreze.

Principala consecință a expunerii la soare fără protecție este apariția arsurilor solare care pot fi mai mult sau mai puțin severe. Dacă ai de-a face în mod repetat cu astfel de arsuri, dar și cu expunerea pielii neprotejate la soare accentuezi riscul de apariție a diferitelor tipuri de cancer din sfera dermatologică.

Însă, un lucru pe care l-ai putea trece ușor cu vederea este îmbătrânirea pielii. Astfel, chiar dacă te-ai expus la soare fără protecție solară și ți se pare că nu ai suferit vreo arsură, pielea ta tot este afectată, iar semnele îmbătrânirii premature sunt mai vizibile. Acestea sunt prezente sub formă de mici riduri și linii fine care se adâncesc odată cu trecerea timpului, dar și drept pete mai închise la culoare, formațiuni care poartă numele de pete pigmentare.

Cum te protejezi de soare pe timp de iarnă?

O regulă de bază, indiferent de vreme și de anotimp, este să folosești mereu produse cu protecție solară. Atunci când temperaturile sunt scăzute și există riscul ca pielea să se usuce, optează pentru o formulă hrănitoare, cu o textură mai grasă și hidratantă. Astfel, protejezi pielea nu doar de soare, ci și de impactul intemperiilor ( vânt, ploaie, ninsori și aer rece).

Chiar dacă alegi un produs cu SPF 50, reține că acesta nu va acționa pentru o perioadă nelimitată de timp. La fel ca în timpul verii, el trebui reaplicat, în special după ce ai transpirat sau te-ai expus la ploaie, ninsoare etc. Dacă nu ai intrat în contact cu astfel de factori care ar putea îndepărta loțiunea de pe piele, reaplicarea se recomandă la fiecare două ore.

De asemenea, aceasta are nevoie de timp pentru a deveni eficientă. Ar trebui să aplici produsele de protecție cu jumătate de oră înainte de a te expune la lumina soarelui. Aplică o cantitate suficientă și acoperă bine fața, mâinile și orice altă zonă expusă.

Pe lângă produsele de protecție solară, ar trebui să porți mereu căciulă, astfel încât să îți poți proteja scalpul. Nu uita nici de ochelarii de soare, care ar trebui să aibă lentile cu protecție UV. Astfel, nu îți vei proteja doar ochii, ci și pielea din jurul lor, care este mult mai sensibilă și poate fi afectată mult mai ușor.

Produse recomandate

Pentru a te proteja bine de soare pe toată durata anului, îți recomandăm produsele din gama Anthelios care oferă protecție ridicată cu spectru larg, potrivită chiar și pentru pielea sensibilă.

Ca să faci față vremii rele și să-i oferi pielii mai multă protecție, încearcă Anthelios Uvmune 400 cremă hidratantă SPF 50+. Aceasta conține un filtru UV eficient care oferă protecție de durată împotriva razelor UVB, UVA și UVA ultralungi. Formula sa este fără parfum și este potrivită pentru toate tipurile de ten, inclusiv pentru cel sensibil. Dacă vrei să incluzi produsul în machiajul zilnic, poți încerca varianta Anthelios Uvmune 400 cu pigment de culoare.

Produsele din această gamă asigură protecție solară tenului cu mai multe nevoi. Dacă ai deja mici semne de îmbătrânire, încearcă Anthelios Age Correct SPF 50, cu efect antirid și de fotocorecție a imperfecțiunilor. Dacă dorești un produs care să controleze hiperpigmentarea cauzată de expunerea la soare, poți încerca Anthelios Pigment Correct SPF 50+.

Protecția solară este esențială indiferent de vreme și de anotimp, radiațiile UV fiind mereu în acțiune, chiar dacă la intensități diferite. Pentru a-ți proteja pielea împotriva arsurilor și a îmbătrânirii premature, ar trebui să folosești zilnic produse cu SPF. Alege creme și loțiuni care să se potrivească tenului tău și nevoilor sale și nu uita să le aplici cu aproximativ 30 de minute înainte să ieși din casă.