MELASMA ȘI PETE PE FAȚĂ ÎN SARCINĂ

Te confrunti cu melasma, cloasma sau masca de sarcina? Descopera totul despre aparitia petelor pe fata in sarcina, care sunt cauzele si cum le poti estompa.

Dacă aștepți un copil sau ai planuri să rămâi însărcinată în viitorul apropiat, află din acest articol cum să-ți protejezi pielea de petele pigmentare maronii care apar ca pete pe față în sarcină, cunoscute sub numele de melasmă, masca de sarcină sau cloasmă.

Sarcina face ca organismul femeilor să producă un nivel mai ridicat de hormoni feminini (estrogeni), ceea ce declanșează o creștere a productiei de melanină. Acest lucru înseamnă că, în special în primele luni de sarcină, femeile sunt predispuse la apariția hiperpigmentării pe față, o afectiune a pielii ce presupune apariția unor pete maronii sau pete de decolorare pe piele.

Acest lucru este cunoscut sub numele de melasmă, mască de sarcină sau cloasmă. În principiu, aceste pete pe față în sarcină dispar la șase luni după naștere. Cu toate acestea, riscul de recidivă al acestor pete maronii pe piele în timpul unei sarcini ulterioare este destul de ridicat. Melasma, cloasma, masca de sarcină sau denumirea populară de “masca gravidică” afectează multe femei, începând cu a patra lună de sarcină. Până la o treime dintre femeile însărcinate sunt expuse riscului de melasmă, mască de sarcină sau cloasmă. Iar în rândul persoanelor cu pielea mai inchisă la culoare, femeile sunt de 9 ori mai expuse riscului de apariție a melasmei. (Passeron & Picardo, 2018).

Melasma este afecțiunea caracterizată de hiperpigmentarea pielii ce apare sub forma unor pete maronii pe piele, în special în zona feței, pe frunte, obraji și deasupra buzei superioare. Aceste pete pigmentate tind să varieze de la cafeniu la maro închis.

Care sunt cauzele melasmei?

În afară de melasma din timpul sarcinii sau masca de sarcină, cazurile de melasmă pot apărea și din cauza altor cauze potențiale. Melasma mai poate fi cauzată de expunerea excesivă sau repetată la soare. Petele maronii ale melasmei pot fi cauzate și de factori genetici.

Tratamentele cu estrogen și progesteron, precum contraceptivele orale, care au impact asupra nivelului tău hormonal, sunt o altă cauză potențială. Disfuncția tiroidiană poate fi, de asemenea, legată de melasmă, deși legătura nu este în totalitate clară.

Medicamentele fotosensibilizante, care fac pielea mai sensibilă la lumină, pot afecta, de asemenea, producția de melanină și pot influența apariția acestor pete maronii pe piele.

Expunerea la soare crește considerabil riscul de apariție a melasmei, măștii de sarcină sau a petelor în sarcină. Și nu ne referim la expunerea la soare doar în vacanță. Chiar și expunerea cu care te confrunți într-o zi senină și plăcută de vară, poate provoca o supraproducție de melanină, prezentând riscul de a declanșa melasma sau masca de sarcină.

Diferitele probleme și tipuri de pete pigmentare pe față au cauze diferite. Începând cu vârsta de 30 de ani, unele persoane dezvoltă anumite pete pigmentare maronii pe piele. Aceste tipuri de pete pigmentare diferă după cum urmează:

● Lentigo - numite și pete de bătrânețe sau pete maronii pe piele, în cazul în care se datorează în principal îmbătrânirii pielii. Lentigo mai e cunoscut ca lentigo solar dacă este cauzat de o expunere regulată și semnificativă la soare. Aceste pete maronii pe piele cauzate expunerii la soare arată ca niște semne maro plate, de formă neregulată sau rotunjite.

● Melasma sau cloasma - este cauzată în general de modificările hormonale. Aceasta poate apărea atunci când se iau anumite medicamente (cum ar fi tratamentele pentru epilepsie) sau poate fi cauzată în funcție de expunerea la soare în timpul sarcinii si în cazul în care nu aplici pe piele o protecție solară corespunzătoare.
Cunoscută și sub numele de mască de sarcină, această formă de pigmentare a pielii este formată din pete mari și neregulate de culoare cafenie sau maro, ce apar adesea pe frunte, obraji sau buza superioară.

Hiperpigmentarea post-inflamatorie (PIH) - apare în urma oricărei inflamații a pielii, cum ar fi acneea, de exemplu. Semnele pe piele se datorează excesului de melanină produsă de celulele producătoare de pigment, care dau culoare pielii, numite melanocite, care sunt stimulate de mesagerii chimici implicați în inflamație. Hiperpigmentarea postinflamatorie sau PIH este reprezentată de o pată maronie care apare în același loc în care se află leziunea pielii - de exemplu, după ce o zonă sau o rană s-a vindecat.

Soarele, inflamația pielii, îmbătrânirea pielii și moștenirea genetică sunt principalii factori care influențează în mod direct pigmentarea pielii. Începând cu vârsta de 30 de ani, aceștia pot perturba producția și distribuția de melanină, pigmentul responsabil de colorarea pielii.

Acest lucru înseamnă că melanina se distribuie neuniform în piele și se acumulează la suprafața ei. Rezultatul? Pe piele apar probleme de piele, precum pete maronii pe piele, melasmă sau hiperpigmentare post-inflamatorie.

Cum se îngrijește o piele cu melasma?

În timp ce petele pigmentare maronii sunt complet inofensive, acestea pot fi o sursă de stres, având un impact semnificativ asupra calității vieții tale. Pentru a le preveni și a le corecta, este important să adopți o rutină de îngrijire a pielii zilnică adecvată pentru pielea ta - rutina de skincare rămâne valabilă cu atât mai mult în timpul sarcinii, atunci când schimbările hormonale duc la o creștere a producției de melanină. Iată câteva sfaturi simple pentru a te asigura că tenul tău rămâne radiant și uniform:

Protejează-ți pielea de radiațiile ultraviolete. Este atât de simplu: Protecția solară te va ajuta la oprirea formării melasmei și a altor probleme de pigmentare și va favoriza dispariția lor, odată formate. Află mai multe despre sfaturile privind protecția solară și petele maronii pe piele.

Ai grijă la expunerea solară: Poți fi expusă la soare chiar și la birou sau în mașină!

Melasma sau masca de sarcină dispare de obicei spontan în primele 6 luni de la naștere, în timp ce petele maronii de pe piele pot fi mai tenace și necesită o îngrijire specifică pentru a se estompa. În fiecare dimineață și seară, aplică pe față și pe gât Serul Mela B3 cu Melasyl și Niacinamidă de la La Roche-Posay, dezvoltat de medicii dermatologi.

Dermatologul tău îți poate recomanda diverse metode sau tratamente medicamentoase pentru melasmă sau chiar o combinație între ele. În primul rând, este recomandată crema de protecție solară. Apoi, pot fi prescrise produse de îngrijire a pielii, cum ar fi anumite produse cosmetice, dermocosmetice sau medicamente.

În cazul în care nu există niciun efect asupra pielii tale, folosind aceste metode, se poate recomanda peeling-ul chimic, laser-ul sau alte proceduri. După orice abordare de îngrijire a pielii, dermatocosmeticele sunt o soluție excelentă pentru întreținerea pielii.

Acestea sunt doar câteva metode folosite pentru reducerea melasmei, deoarece există multe alte proceduri în cabinet pentru problemele de pigmentare, cum ar fi laserul Fraxel sau crioterapia. Singurul lucru pe care îl au în comun toate aceste proceduri este costul lor ridicat, așa că asigură-te că poți pune în aplicare sfaturile de prevenire din acest articol pentru a opri formarea pigmentării de la bun început!

Cum să previi melasma?

Am mai spus-o înainte și o vom spune din nou. Evitarea expunerii la razele solare este un lucru la care trebuie să te gândești în viața ta de zi cu zi: nu este o problemă la care să te gândești doar atunci când mergi la plajă, ci trebuie să ai grijă să nu te expui excesiv razelor UV în general. Acordă o atenție deosebită în următoarele situații:

La locul de muncă: Dacă lucrezi în apropierea unei ferestre, sunt șanse ca pielea ta să fie expusă zilnic razelor ultraviolete. Acest lucru este cauzat de faptul că radiațiile UVA pot trece prin sticlă. Deoarece radiațiile UVA pot declanșa melasma sau pete pe față în sarcină și este posibil să petreci multe ore pe zi la birou, acesta este un moment cheie pentru a aplica o protecție solară și pentru a lua măsuri preventive.

În mașină sau în alte mijloace de transport: Majoritatea parbrizelor filtrează atât radiațiile UVA, cât și UVB, dar geamurile laterale lasă în general să treacă razele radiațiile UVA. Deoarece aceste radiații UV pot provoca melasma sau masca de sarcină (ca să nu mai vorbim de îmbătrânire și, eventual, de cancer de piele), este important să îți protejezi pielea atunci când te afli în mașină. Acest lucru este valabil și pentru călătoriile cu autobuzul, trenul sau avionul.

Prevenirea este mult mai ușoară și preferabilă tratamentului pentru melasmă sau maștii de sarcină și problemelor de pigmentare! Acest lucru nu înseamnă că trebuie să stai închisă în casă în fiecare zi, dar respectarea acestor reguli simple te va ajuta să reduci la minimum riscul de a dezvolta melasma.

● Pentru a-ți proteja mai ales fața de expunerea la razele solare, poartă o pălărie și ochelari de soare.

● Protejează-ți pielea cu o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu cel puțin SPF30 și, ideal, SPF50 (asociat cu protecția UVA) și adecvată pentru utilizare în timpul sarcinii, de exemplu din gama ANTHELIOS pentru a ajuta la protejarea pielii împotriva razelor UV dăunătoare.

Reaplică pe zonele de piele expuse la razele UV protecția solară la fiecare două ore.

Protejează-te de razele UV: Poți fi expusă la razele UV dăunătoare chiar și într-o zi înnorată sau în timp ce te afli în interior, deoarece razele UVA pot trece prin sticlă!

● Acasă, dimineața și seara, folosește Serul MELAB3 de la La Roche-Posay pentru a preveni petele pigmentare de melasmă, cloasmă și pentru corectarea petelor maronii de pe față în sarcină.

Ce cremă de protecție solară să folosești când ești însărcinată

Nu toată lumea este de acord în privința oxibenzonei, considerat un factor de risc în cremele de protecție solară.

Sunt atât de multe lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când ești însărcinată. Este o perioadă în care o femeie își pune adesea întrebări despre ce trebuie să facă și ce nu trebuie să facă atunci când este gravidă.

Unele dintre aceste întrebări pe care este posibil să ți le pui sunt: Ce cremă de protecție solară ar trebui să folosesc în timpul sarcinii? Există creme de protecție solară pentru gravide care trebuie evitate?

Pentru a te ajuta să faci alegerea potrivită, iată câteva sfaturi de care să ții cont:

Multe creme cu factor de protectie solară blochează razele UV cu ajutorul unui ingredient care conține oxibenzonă. Unele cercetări au pus la îndoială toleranța acestei substanțe chimice, care pătrunde în piele și este absorbită în sânge. Trebuie să fii atentă la unele loțiuni pentru față și corp cu protecție SPF care conțin, de asemenea, oxibenzonă. Dacă dorești să fii precaută până când va exista o mai mare claritate pe această temă a folosirii oxibenzonei în timpul sarcinii, evită aceste produse verificând lista de ingrediente.

● Alege o cremă care conține protecție solară împotriva razelor UVA-UVB cu spectru larg și fotostabil, care poate fi utilizată în siguranță în timpul sarcinii, cum ar fi produsele formulate cu sistemul XL-Protect din gama ANTHELIOS de la La Roche-Posay.

Experiența unei femei care a suferit de melasmă și cum a evitat-o a doua oară

"NU AM FĂCUT ACELEAȘI GREȘELI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE PROTECȚIA SOLARĂ ÎN TIMPUL CELEI DE-A DOUA SARCINI"

În timpul primei sarcini a lui Marie, fața ei a fost acoperită de pete maronii - pielea ei a fost afectată de melasmă. Cu toate acestea, în timpul celei de-a doua sarcini, Marie s-a asigurat că și-a redus riscul de a dezvolta această afecțiune vizibilă și supărătoare, protejându-se de soare. Iată povestea ei.

"Pentru că am părul blond și ochii deschisi la culoare, nu m-am gândit niciodată că voi dezvolta melasmă. M-am înșelat amarnic, așa cum am realizat în timpul unei călătorii în Bretania, în a patra lună de sarcină."

SIMPTOMELE MELASMEI

"M-am trezit într-o dimineață și am observat o linie maro deasupra buzei mele, arăta ca o pată de cafea. În cele din urmă am ajuns să am o melasmă severă pe față! A durat toată sarcina și câteva luni după ce s-a născut copilul. Anul trecut am rămas însărcinată cu al doilea copil.

La prima sarcină aplicasem cremă de protecție solară, dar tot mă alesesem cu melasmă. Așa că, în timpul celei de-a doua sarcini, am vrut să aflu care este crema de protecție solară care mă va ajuta cel mai mult și să iau toate măsurile de precauție posibile!"

TRATAMENT MELASMĂ ÎN SARCINĂ

"Am mers la un medic dermatolog. Mi-a explicat că melasma este legată de hormoni și că trebuie să fiu deosebit de atentă la începutul sarcinii. Mi-a recomandat cu tărie să evit expunerea la soare și să port o pălărie, o cremă de protecție solară cu SPF 50 și ochelari de soare - pe scurt, să mă protejez cât mai mult posibil. I-am urmat sfaturile și melasma nu a mai apărut."

Bineînțeles, problemele de pigmentare a pielii și melasma nu se limitează doar la sarcină. Pe măsură ce îmbătrânim, multe alte probleme de pigmentare pot aparea, cum ar fi pete maronii pe piele https://www.laroche-posay.ro/pete-pigmentare/protectia-solara-spf-previne-petele-maronii-pe-piele sau alte tipuri de melasmă (nu trebuie să fii însărcinată pentru a o avea!) sau hiperpigmentarea post-inflamatorie.

Nu uita că aceste pete maronii de pe piele nu sunt dăunătoare, dar dacă te deprimă sau devin supărătoare din punct de vedere estetic, să știi că există multe soluții disponibile pentru a te bucura din nou de o piele uniformă și curată.