Hiperpigmentarea: Cauze, Tipuri, Combaterea petelor pigmentare

Hiperpigmentarea este o afecțiune frecventă a pielii ce afectează persoanele de toate vârstele și cu toate tipurile de ten. Pete de bătrânețe, pete solare, melasma și pete maro pe piele - acestea sunt câteva tipuri de hiperpigmentare. Descoperă cauzele și metodele de prevenire și combatere a petelor pigmentare.

Hiperpigmentarea, sau pigmentarea neuniformă a pielii, reprezintă o afecțiune des întânită. Se manifestă sub formă de pete maronii pe piele sau pete pigmentare pe zonele pielii expuse cel mai des la soare, precum fața și mâinile.

În acest articol, vei descoperi diversele tipuri de hiperpigmentare și factorii care le provoacă. Vei descoperi, de asemenea, modalități de prevenire a hiperpigmentării, de diminuare a aspectului petelor și de combatere a acestora.

Melanina și hiperpigmentarea

Înainte să intrăm în detaliile hiperpigmentării, să discutăm despre melanină sau pigment, adică despre culoarea pielii.

Culoarea pielii normale este influențată de mai mulți factori, printre care vascularitatea (volumul vaselor de sânge), distribuția melaninei și carotenului (pigmenți naturali) și grosimea pielii. Iată câteva aspecte serioase ale științei pielii.

Melanina este componenta principală a culorii pielii, amestecată cu alte "cromofori" ai pielii sau elemente care absorb lumina. Este produsă de celulele numite melanocite, care se găsesc în stratul bazal al epidermei pielii, la nivelul dermo-epidermic. Procesul de melanogeneză, adică producția de melanină are loc în melanosomi.

În timp, keratinocitele (celulele care produc keratină) și melanosomii migrează la suprafața pielii și celulele moarte sunt eliminate. Sinteza melaninei în melanosomi și transferul acesteia la keratinocitele învecinate determină pigmentarea sau culoarea pielii. Tipul, numărul, dimensiunea și distribuția melaninei sunt controlate de factori genetici și influențate de mediul înconjurător, în special lumina ultravioletă.

Acum, că am acoperit noțiunile de bază ale pigmentării pielii, suntem pregătiți să descoperim hiperpigmentarea în detaliu și de ce apar petele pigmentare.

Hiperpigmentarea reprezintă dezvoltarea unei zone a pielii care este mai închisă la culoare decât culoarea naturală a pielii. Aceasta este cauzată de volumul excesiv și distribuția neuniformă a melaninei, care, așa cum am menționat mai sus, este pigmentul natural ce conferă pielii culoarea sa. Acumularea excesivă de melanină poate duce la apariția de pete maronii pe piele. Astfel, hiperpigmentarea este o formă de "cicatrice" rezultată din hiperactivitatea melanocitelor.

Ea este simptomatică pentru inflamație, care poate fi cauzată de efectele razelor UV sau de interacțiunea dintre aceste raze și o substanță chimică din piele (cum ar fi hormonii în cazul melasmei sau un medicament în cazul pigmentației induse de medicamente, etc.) sau inflamație directă (în cazul cicatricilor post-inflamatorii de la acnee, de exemplu). Hiperpigmentarea este o afecțiune care afectează un număr semnificativ de oameni și poate să se manifeste din diverse motive, ceea ce o face răspândită și universală. Cu toate acestea, rămâne o experiență profund personală.

L'Oréal studiază subiectul pigmentației de peste 20 de ani în laboratoarele sale. Încă din 1996, primele cercetări au constat în dezvoltarea unui model de piele reconstruită pigmentată in vitro pentru a obține cunoștințe despre mecanismele inducției pigmentației. Laboratoarele noastre au fost primele care au dezvoltat acest tip de model și au arătat că era posibil în vitro nu doar să obții variante de piele de diferite culori în funcție de originea donatorului de melanocite, dar și că aceste modele puteau reacționa la stimuli precum lumina UV, generând hiperpigmentare.

În ultimii 20 de ani, numeroase studii au fost efectuate atât in vitro, cât și in vivo la oameni pentru a evalua eficacitatea diferiților agenți activi: peste 121 de studii clinice au fost efectuate în 20 de ani în 13 țări/5 continente, implicând peste 12,000 de participanți.

În cele din urmă, într-un studiu recent folosind inteligența artificială, cercetătorii noștri au caracterizat îmbătrânirea pielii la peste 600,000 de femei de origine europeană și asiatică, arătând diferențe între aceste două populații în privința apariției hiperpigmentării odată cu înaintarea în vârstă. Laboratoarele L'Oréal au, prin urmare, o expertiză bogată și solidă în ceea ce privește pigmentarea pielii, în toată diversitatea sa.

Semnele unui ten neuniform - pete mici pe piele

Petele pigmentare își au originea în melanocite, celulele care produc pigmentul, aflate în straturile de bază ale epidermei. Ele reacționează la stimuli (cum ar fi expunerea la razele UV) prin producerea excesivă de melanină. Aceste depozite pline de melanină încep treptat să se ridice în interiorul epidermei, schimbând subtil uniformitatea pielii, dar rămân invizibile până când ajung la suprafața pielii.

Pierderea uniformității pielii – Vizibilitatea petelor pigmentare

Depozitele de melanină în exces ajung în straturile epidermice superioare. Petele pigmentare se stabilesc astfel pe suprafața pielii și devin vizibile.

• Transformarea pe termen lung a uniformității pielii - Pete pigmentare ce reapar

Este posibil să reduci petele pigmentare de pe suprafața epidermei. Cu toate acestea, melanocitele responsabile de apariția lor rămân hiperactive. Ca rezultat, aceste pete vor reveni și vor influența din nou calitatea tenului.

Ce provoacă petele pigmentare si hiperpigmentarea?

Există numeroase cauze pentru apariția petelor pigmentare pe piele, iar mai mulți factori pot fi considerați responsabili pentru acest fenomen. În general, schimbările pigmentare pot avea cauze genetice sau pot fi dobândite.
Mai specific, pot fi legate și de medicamente, sau de proceduri estetice, cum ar fi un peeling chimic, de exemplu. Alte tulburări pigmentare pot fi transmise prin infecție. În ceea ce privește hiperpigmentarea, vom discuta cele trei cauze principale: expunerea la soare, inflamația, îmbătrânirea și hormonii.

Expunerea la soare și hiperpigmentarea

Petele solare sau lentigo-urile se formează din cauza expunerii directe și prelungite la razele UV (ultraviolete). Expunerea la razele UV și la poluare poate provoca inflamația pielii, atât sub forma arsurilor solare, cât și prin producerea excesivă de radicali liberi în celulele pielii. La rândul său, acest lucru declanșează un proces cronic de inflamație, accelerând producția de melanină, ceea ce, în timp, poate cauza apariția petelor de soare.

Îmbătrânirea și hiperpigmentarea

Obișnuite începând cu vârsta de patruzeci de ani, așa-numitele pete de bătrânețe sunt cauzate de stresul oxidativ și de schimbările în metabolismul celulelor pielii, cum ar fi melanocitele, în stratul bazal al epidermei. Melanocitele reprezintă mai puțin de 1% din celulele epidermice și sunt mai numeroase pe față decât în alte părți ale corpului. Numărul lor scade odată cu înaintarea în vârstă: Pierdem 10% din aceste celule la fiecare 10 ani (Whiteman et al., 1999).

Hormonii și hiperpigmentarea

Pastilele contraceptive și anumite medicamente care afectează echilibrul hormonal al organismului pot provoca, de asemenea, formarea de pete pigmentare, mai ales după expunerea prelungită la soare. Activitatea hormonală și schimbările hormonale pot duce la ceea ce numim "masca de sarcină," care afectează anumite femei gravide, înainte și/sau după naștere.

Alte cauze ale hiperpigmentării

Hiperpigmentarea poate fi, de asemenea, simptomatică pentru diferite afecțiuni de sănătate sau tratamente medicale. De exemplu, anumite boli autoimune sau gastrointestinale, precum și medicamentele ca cele de chimioterapie sau antibioticele, pot provoca apariția de pete pigmentare.

Tipuri de hiperpigmentare

Având cauze variate, petele pigmentate pot apărea pe piele în diferite moduri. Vom aborda trei dintre cele mai comune tipuri de hiperpigmentare.

Lentigo Actinic

O altă cauză care duce la apariția petelor pigmentate pe piele este Lentigo Actinic sau Lentigo Solar, care apare din expunerea la razele UV. Lentigo Solar e un tip de hiperpigmentare foarte comun, în special la persoanele peste 40 de ani, și această afecțiune a pielii mai e cunoscută și sub denumirea de "pete de bătrânețe" sau "pistrui".

Petele solare ale Lentigo-ului Solar sunt plate și pot fi rotunde, ovale sau de formă neregulată. În cazul lor, culoarea și dimensiunea pot varia. Apar adesea grupate și sunt în general observate pe pielea cea mai expusă la soare, precum pe față sau pe mâini. Mai frecvente la persoanele cu ten deschis, ele pot apărea și pe pielea cu nuanțe variate.

Hiperpigmentarea Post-Inflamatorie

O altă categorie principală de pete pigmentare rezultă din Hiperpigmentarea Post-inflamatorie, sau PIH. Aceste pete apar la bărbați și femei de toate vârstele, dar mai frecvent la tineri, și pot persista mulți ani. PIH apare după ceea ce este cunoscut ca "leziune cutanată", sau deteriorarea pielii. Aceasta poate fi rezultatul acneei, infecțiilor, înțepăturilor de insecte, arsurilor, iritațiilor după ras sau altor leziuni ale pielii.

În mod frecvent proceduri precum terapia cu laser, peelingul, dermabraziunea și chirurgia pot, de asemenea, deteriora pielea, ducând la apariția acestor pete pigmentate. Anumite medicamente și tulburări inflamatorii pot fi, de asemenea, cauze. Petele de pe piele asociate PIH sunt frecvente în tonurile mai închise ale pielii, iar PIH este menționată ca a doua cea mai comună problemă dermatologică în rândul comunității afro-americane (Alexis, Sergay, & Taylor, 2007).

Melasma

Melasma este o formă de hiperpigmentare în nuanțe deschise sau închise, care este frecventă în rândul femeilor, în special în timpul și după sarcină. De obicei, apare sub forma unor mari pete pe față în sarcină, pete pigmentare pe față, deși alte părți ale corpului, în special cele expuse la soare, pot fi, de asemenea, afectate. Pielea afectată de melasma are o cantitate mare de melanină în toate straturile epidermei și dermei.

Până la 1/3 dintre femei sunt expuse riscului de melasma. Și printre persoanele cu tenuri mai închise, femeile au un risc de 9 ori mai mare (1).

(1) Passeron T, Picardo M. Melasma, a photoaging disorder. Pigment Cell Melanoma Res. 2018;00:1–5. Handel, A. C., Miot, L. D. B., & Miot, H. A. (2014). Melasma: a clinical and epidemiological review. Anais Brasileiros de Dermatologia, 89(5), 771–782.

La fel ca și alte tipuri de pete pigmentare, melasma poate avea mai multe cauze. Expunerea excesivă sau prelungită la soare reprezintă o cauză potențială. Petele pe piele ale melasmei pot fi, de asemenea, cauzate de factori genetici. Sarcina, de asemenea, poate fi un factor, motiv pentru care melasma în sarcină sau cloasma este uneori numită "masca de sarcină” sau “masca gravidică“.

Tratamentul cu estrogen sau contraceptive orale, care afectează hormonii, reprezintă o altă cauză potențială. Disfuncția tiroidiană poate fi, de asemenea, legată de melasma, deși legătura dintre cele două nu este în întregime clară. Medicamentele fotosensibilizante, care fac pielea mai sensibilă la lumină, pot, de asemenea, afecta producția de melanină și apariția acestor tipuri de pete.

Cum scapi de hiperpigmentare?

Hiperpigmentarea, fie că apare din melasma, Lentigo Solar sau PIH, e o afecțiune cutanată foarte comună și poate avea un impact major asupra calității vieții și încrederii în sine a unei persoane. Fiecare individ va avea o experiență complet diferită și personală. Pacienții cu tulburări pigmentare se confruntă adesea cu frecvența ridicată a tulburărilor psihologice, inclusiv anxietate și depresie.

Cei care se confruntă cu această conditiție raportează deseori sentimente de frustrare legate de petele pigmentare asociate melasmei lor.

Primul și esențial pas în strategia de combatere este să identificăm cauza hiperpigmentării dintr-o anumită zonă. Acest lucru necesită un istoric medical detaliat, precum și orice constatări clinice. Este adesea benefic să consulți un medic dermatolog.

Acesta poate ajuta la stabilirea dacă problema este una mai degrabă cosmetică sau medicală și poate oferi îndrumare în alegerea tratamentului optim. În funcție de cauzele identificate, depigmentarea leziunilor poate fi realizată printr-o intervenție adaptată în diverse etape sau procese biologice.

După ani de cercetare dedicată, La Roche-Posay a creat o nouă rutină de îngrijire a pielii cu efect reunificator, special concepută pentru a combate petele pigmentare. Dezvoltat împreună cu medici experți dermatologi,   serul MELA B3 de la La Roche-Posay conține un ingredient activ inovator în ceea ce privește corectarea hiperpigmentării și eliminarea petelor întunecate: Melasyl.

Datorită acestui ingredient brevetat, dezvoltat în 18 ani de cercetare, serul MELAB3 reprezintă o soluție mai puternică pentru petele întunecate, furnizând rezultate vizibile în doar o săptămână. Spre deosebire de alte produse de îngrijire a pielii de pe piață care blochează producția de melanină, acest ser interceptează excesul de melanină înainte ca acesta să lezeze pielea.

Cum pot preveni hiperpigmentarea pielii?

Când vine vorba de prevenirea petelor pigmentare, primul sfat general este să limitezi expunerea la soare. Există diferite tipuri de raze UV sau radiații ultraviolete – razele UVB sunt mai puternice vara și atunci cand ajung la suprafața pielii, în timp ce razele UVA sunt mai lungi, pătrunzând în derm și creând stres oxidativ în celule.

Majoritatea cremelor de protecție solară au un anumit SPF (Factor de Protecție Solară) care indică nivelul de protecție împotriva radiațiilor UVB. Unele creme de protecție solară au și protecție UVA și indică PPD (Persistent Pigment Darkening), care este o metodă specifică de măsurare a protecției împotriva razelor UVA.

Evitarea expunerii la soare între orele cele mai luminoase și mai fierbinți ale zilei, precum și reducerea timpului petrecut în aer liber în acele ore, sunt utile (deși trebuie să ținem cont că radiația UV poate ajunge la noi chiar și prin ferestre). Aplicarea unui produs cu spectru larg de protecție solară cu cel puțin SPF 30 este recomandată și ar trebui aplicat înainte de a ieși afară și reaplicat la fiecare două ore (sau mai des dacă transpiri sau mergi la înot).

Crema cu protecție solară ANTHELIOS UVMUNE 400 INVISIBLE FLUID SPF50+ PENTRU PIELE SENSIBILĂ de la La Roche-Posay oferă o protecție foarte ridicată pe spectru larg (SPF 50+) într-o formulă fluidă confortabilă, ultra rezistentă la apă, transpirație și nisip. Acoperirea pielii cu haine sau cu o pălărie poate contribui, de asemenea, la protejarea pielii.

Tratarea cauzei principale a petelor pigmentate poate, de asemenea, să ajute la prevenirea apariției lor. În ceea ce privește petele legate de PIH, de exemplu, corectarea cauzei subiacente, cum ar fi acneea, eczema sau psoriazisul, poate contribui la prevenirea lor.

De asemenea, este esențială folosirea produselor de îngrijire a pielii cu ingredientele potrivite pentru a ajuta la prevenirea apariției petelor pe piele. Ingrediente de referință sunt: retinol sau alfa hidroxi acid, acid kojic, vitamina C, acid azelaic și acid glicolic.

Mituri despre hiperpigmentare care trebuie demontate

Despre hiperpigmentare circulă o mulțime de informații. Am colaborat cu experții noștri pentru a oferi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări și pentru a corecta concepțiile greșite despre acest subiect.

Ajută retinolul în cazul hiperpigmentării?

Da. Retinolul ajută la aspectul hiperpigmentării prin stimularea regenerării celulare, producția de colagen și prevenirea producerii excesive de melanină.

Cât timp durează hiperpigmentarea? Este permanentă?

În funcție de cauza unei anumite forme de hiperpigmentare, eliminarea acesteia poate dura ceva timp. Pentru o pată care este cu câteva nuanțe mai închisă decât tenul tău natural, s-ar putea să dureze între 6 și 12 luni să se estompeze. În cazul unei pete mai închise la culoare provenind din straturile mai adânci ale pielii, culoarea ar putea dura ani să se estompeze.

Găsirea și aplicarea îngrijirii potrivite poate accelera procesul de estompare, iar rezultatele pot deveni vizibile într-o lună. O opțiune foarte bună pentru pete pigmentare, serul bogat în Melasyl și Niacinamidă este o soluție rapidă ce oferă rezultate vizibile într-o săptămână.

Devin petele pigmentate mai intense înainte de a se diminua?

Unele pete pigmentate pot părea mai intense și mai închise la culoare înainte să se estompeze. Acest lucru se întâmplă pentru că ele ajung treptat la suprafața pielii în timp ce aplici tratamentul sau te exfoliezi.

Ajută crema de protecție solară în cazul hiperpigmentării?

Da. Limitarea expunerii la soare și aplicarea unei creme de protecție solară cu spectru larg, având cel puțin SPF 30 și protecție UVA, reprezintă un factor important în prevenirea hiperpigmentării.

Concluzie

Hiperpigmentarea afectează o mulțime de oameni din întreaga lume. Fiecare persoană care se confruntă cu această afecțiune a pielii are o experiență proprie și distinctivă. În timp ce petele pigmentare sunt inofensive, ele pot influența sănătatea mentală sau stima de sine. Pentru cei dintre voi interesați să preveniți petele pigmentare, este esențial să vă protejați împotriva razelor ultraviolete, să evitați expunerea excesivă la soare și să adoptați o rutină de skincare potrivită.

Te invităm să explorezi acum produsele revoluționare de îngrijire a pielii pe bază de Melasyl de la La Roche Posay.