Pielea iritată a bebelușului - Produse recomandate

 

Pielea bebelușilor are nevoie de o îngrijire specială, bazată pe protecție, hidratare și calmare. Spre deosebire de adulți, pruncii sunt mult mai sensibili, așadar mult mai predispuși la a suferi diferite iritații cutanate. Pentru a limita apariția pielii iritate la bebeluși și a ajuta la păstrarea confortului și a unui strat cutanat cât mai catifelat, este nevoie să apelezi la anumite produse delicate, special concepute pentru astfel de probleme dermatologice.

Descoperă mai multe despre pielea iritată la bebeluși și despre tipul de îngrijire recomandat în cazul acesteia.

Pielea sensibilă și iritată la bebeluși - De ce apare?

Pielea joacă un foarte important rol de protecție, și anume cel de barieră cutanată în fața a numeroși factori externi ce pot deveni agresivi. Întregul strat cutanat este format dintr-o serie de celule care creează un mecanism complex de protecție, regenerare, de păstrare a unui grad optim de hidratare sau chiar și de reglare a temperaturii. Însă, acesta are nevoie de timp pentru a se dezvolta și a funcționa în mod corespunzător.

La bebeluși, bariera cutanată nu este încă formată complet și nu acționează la fel ca la un adult, având nevoie de o perioadă de acomodare la mediul exterior. În plus, pielea micuților este mult mai subțire și are un pH mai crescut, iar suprafața sa este este una prea mare în comparație cu greutatea scăzută a corpului.

Așadar, aceasta reacționează diferit la agresiunile exterioare și este predispusă la apariția iritațiilor și a altor probleme de ordin cutanat. Unele dintre aceste probleme sunt normale în primele luni de viață și, de obicei, trec de la sine (de exemplu, acneea sau milia), în timp ce iritațiile pot fi de altă natură; ele pot provoca un disconfort pronunțat și, uneori, pot fi mai dificil de combătut.

Tipuri de iritații la bebeluși

Așadar, pielea iritată la bebeluși este o problemă destul de comună. În funcție de natura factorilor agresivi care le cauzează, putem identifica mai multe tipuri de iritații cu care micuții pot avea de-a face.


Eczema

Eczema este cunoscută și sub denumirea de dermatită atopică și reprezintă un tip de iritație cutanată necontagioasă care se manifestă foarte des în această perioadă a vieții. Această afecțiune are cauze genetice fiind adesea moștenită din familie. Așadar, dacă și tu te-ai confruntat la un moment dat cu dermatita atopică, sunt șanse mari ca și bebelușul tău să aibă astfel de probleme. În anumite cazuri, manifestările eczemei pot dispărea pe măsură ce juniorul crește, însă ele pot persista și până la vârste mai înaintate.

În cazul eczemei, vorbim despre o incapacitate și mai mare a pielii de a asigura protecție împotriva factorilor externi și despre o producție scăzută de sebum și alte substanțe grase. Drept rezultat, pielea se deshidratează și se usucă mai rapid și, astfel, se formează zone roșii, însoțite de mâncărimi și disconfort. Acestea sunt prezente în general în regiunea obrajilor, a bărbiei, coatelor și genunchilor.

Deși nu reprezintă cauza directă a eczemei, câțiva factori iritanți sau alergeni pot determina apariția simptomelor. Deoarece pielea este sensibilizată, contactul cu aceștia va duce la declanșarea manifestărilor specifice. Poate fi vorba despre temperaturi foarte scăzute sau ridicate, de diferite materiale textile sau produse de curățenie utilizate pentru spălarea acestora, de produse de îngrijire cu ingrediente prea puternice sau chiar și de o serie de alergeni alimentari. De fapt, bebelușii cu dermatită atopică pot dezvolta mai târziu și alergii alimentare sau sezoniere.


Dermatita de contact

Dermatita de contact reprezintă un alt tip de iritație la bebeluși întâlnită foarte des și care apare în urma contactului cu diverși factori agresivi. Astfel, putem diferenția între două tipuri de dermatită de contact, în funcție de natura acestor factori: dermatită iritativă sau alergică. În primul caz, pielea intră în contact cu substanțe toxice sau agresive care o rănesc și provoacă iritații. Dacă vorbim despre dermatita alergică, factorii implicați sunt alergenii care pot fi prezenți în unele produse de îngrijire sau în diverse obiecte. De exemplu, metale precum nichelul intră în categoria alergenilor.

Iritațiile produse de acest tip de dermatite sunt însoțite de roșeață, mâncărime foarte puternică, senzații de disconfort și de arsură, uscarea severă a pielii care poate fi însoțită de formarea unor cruste. Această piele uscată se poate crăpa și pot apărea și mici vezicule umplute cu lichid.


Iritațiile de scutec

Pielea iritată la bebeluși poate apărea și din cauza scutecelor. Acestea mențin umezeala în zona fesieră și genitală a bebelușului, motiv pentru care stratul cutanat din această regiune devine și mai sensibil. Atunci când pielea este foarte umedă, ea este mai vulnerabilă la agenții iritanți prezenți în urină și în materiile fecale. Așadar, în urma unui contact prelungit cu acestea, dar și a frecării cu materialul scutecului, se pot forma iritații.

Pielea iritată de către scutec este caracterizată de un grad mai ridicat de inflamație și roșeață, însă se pot forma și mici vezicule sau umflături.


Iritațiile de la căldură

Atunci când bebelușul este expus la temperaturi foarte ridicate sau este îmbrăcat prea gros, acesta poate avea de-a face și cu iritații cauzate de căldură. Ele apar atunci când copilul transpiră foarte mult și are loc blocarea porilor, care se manifestă sub formă de roșeață și chiar și niște mici vezicule. 

Acestea apar de obicei acolo unde se formează cute ale pielii, deoarece astfel de zone sunt predispuse la acumularea de transpirație în exces. De asemenea, pot fi prezente și acolo unde îmbrăcămintea este prea strânsă și nu lasă pielea să respire. 

Produse recomandate pentru îngrijirea pielii iritate la bebeluși

Pentru a ameliora simptomele deranjante ale pielii iritate, dar și pentru a nu le înrăutăți, va fi necesară o îngrijire specială, pe baza unor produse cu ingrediente cât mai delicate, cu efect calmant. În funcție de tipul de iritații întâlnit la micuț, poți alege anumite game care să fie de ajutor.

De exemplu, în cazul dermatitei atopice, recomandăm gama Lipikar. Aceasta a fost creată special pentru îngrijirea pielii cu tendință atopică, foarte sensibile și uscate. Produsele conțin ingrediente cu bune proprietăți de refacere a stratului hidrolipidic al pielii (untul de shea), de calmare a mâncărimilor (niacinamidă), dar și care contribuie la limitarea frecvenței puseurilor de uscăciune (Aqua Posae Filiformis). Balsamul Lipikar Baume AP+M este potrivit pentru bebeluși, contribuind la reglarea microbiomului, având efect antirecidivă și asigurând un efect calmant.  Dacă micuțul are de-a face și cu alte tipuri de iritații, poți încerca gama Cicaplast. Aceasta este bogată în ingrediente care asigură un efect calmant, care favorizează repararea pielii deteriorate și au o formulă hipoalergenică pentru a limita apariția altor iritații. Balsamul Cicaplast Baume B5+ poate contribui la refacerea pielii iritate, dar și la calmarea și hidratarea sa din plin, având efect chiar și în cazul iritațiilor de scutec.

Prevenirea iritațiilor la bebeluși

Apariția pielii iritate la bebeluși este un fenomen care poate fi prevenit, fiind necesară doar puțină grijă și o îngrijire atentă. În primul rând, vor trebui alese cu grijă produsele utilizate. Acestea ar trebui să fie bogate în ingrediente hrănitoare, calmante, hipoalergenice, astfel încât să nu provoace alte reacții cutanate și să nu agreseze pielea. Este vorba atât despre cremele, gelurile de duș și celelalte produse de îngrijire, cât și despre detergenți. 

Hainele alese ar trebui să nu fie foarte strânse și să fie potrivite pentru temperatura camerei sau a celei exterioare. Confortul termic din interiorul locuinței este important, însă acest lucru nu înseamnă că aceasta ar trebui supraîncălzită. Și temperatura de îmbăiere trebuie aleasă cu grijă, deoarece apa prea fierbinte nu va face decât să usuce pielea, să contribuie la iritarea sa sau să înrăutățească probleme cutanate deja existente.

Nu în ultimul rând, va trebui să ai grijă la lucrurile cu care intră în contact bebelușul, de la haine, până la obiecte și chiar și produse alimentare. Limitând potențialii factori iritanți sau alergenii, poți contribui la reducerea riscului de apariție a iritațiilor și de declanșare a simptomelor dermatitei atopice.

Pielea iritată la bebeluși apare destul de frecvent, deoarece aceasta este mult mai sensibilă decât a adulților și, astfel, mai predispusă la diferite probleme. Pentru a contibui la ameliorarea disconfortului și a mâncărimilor, alege produse care conțin ingrediente speciale, cu efect reparator. Nu uita să îi oferi în permanență celui mic o îngrijire atentă pentru a limita puseurile sau a preveni complet apariția iritațiilor.