ESTE DERMATITĂ ATOPICĂ SAU DOAR PIELE USCATĂ?
DE LA CAUZE LA SOLUȚII

Article Read Duration 7 min citire

Pielea uscată apare atunci când scutul format din lipide (grăsimi) de la suprafața pielii este descompus de factorii externi (vremea rece, apa dură, cosmetice agresive etc.). Aceasta se poate irita, fisura sau poate apărea senzația de "piele care ține". Soluția? Cremele cu rol hidratant, calmant și protector. Diferită de pielea uscată, dermatita atopică provoacă o iritație ce amplifică senzația de mâncărime. Afectează în special copiii, dar și adulții pot suferi de această afecțiune. Deși în cazul dermatitei atopice pielea este uscată, acest lucru nu înseamna ca orice piele uscată reprezintă dermatită atopică. Este important să cunoașteți diferența. Deși sunt necesare schimbări ale stilului de viață și o rutină de îngrijire corespunzătoare pentru îmbunătățirea pielii uscate și a dermatitei atopice, doctorii pot prescrie, în unele cazuri, și creme cu steroizi.

CE PROVOACĂ APARIȚIA PIELII USCATE?

De ce apar zonele de piele uscată, cu mâncărimi?

Pielea uscată apare pe față și pe corp când pielea noastră își pierde capacitatea de a se apăra – când “funcția de barieră a pielii” sau stratul protector, a fost slăbit. Tot mai puține lipide (substanțe grase) sunt produse la suprafața pielii. Celulele pielii își pierd capacitatea de a reține apă, care apoi se evaporă.

Factori diferiți care pot determina uscăciunea pielii și pruritul:

  • factorii genetici (pielea uscată poate fi moștenită în familie)
  • temperaturile foarte scăzute și vântul
  • clima caldă și uscată
  • încălzirea centralizată și variațiile dintre temperatura interioară și cea exterioară
  • razele soarelui (lumina UV)
  • produsele dure, ca săpunul astringent (care usucă pielea)
  • parfumurile și alți aditivi din produsele cosmetice nepotrivite

Cum se recunoaște pielea uscată

Pentru a vă da seama dacă aveți piele uscată, puneți-vă următoarele întrebări:
  • Pielea este aspră la atingere?
  • Apare senzația de “piele care ține”?
  • Vedeți crăpături, descuamări sau fisuri la suprafață?

Dacă ați răspuns da la una sau la toate întrebările de mai sus, probabil este vorba piele uscată. Dacă, în plus față de aceste semne, principalul simptom este pruritul intens, probabil vă confruntați cu dermatită atopică. Apăsați AICI pentru a afla mai multe despre diferența dintre pielea uscată și dermatita atopică.

SFATURI PRIVIND STILUL DE VIAȚĂ


PENTRU ÎNGRIJIREA PIELEA USCATĂ

• Dacă locuiți într-o regiune cu aer uscat, luați în calcul includerea unui umidificator pentru casă.

• Evitați supraîncălzirea dormitorului. Încercați să opriți încălzirea noaptea pe durata iernii sau să lăsați fereastra deschisă vara.

• Faceți dușuri sau băi scurte cu apă călduță, nu fierbinte.

• Tapotați pielea ușor pentru a o usca și nu frecați cu prosopul.

• Asigurați-vă că beți suficientă apă. Încercați să beți apă în cursul zilei și asigurați o cantitate suficientă de apă înainte și după efort fizic sau pe vreme călduroasă.

• Folosiți produse de îngrijire zilnice potrivite nevoilor pielii: Spălați-vă cu produse blânde precum gelurile fără săpun sau apa micelară și aplicați creme hidratante ce au rolul de a calma si de a proteja pielea. Aflați mai departe recomandările experților.

CUM SCĂPAȚI DE
PIELEA USCATĂ, SOLZOASĂ

Îngrijirea pielii uscate a tenului

Urmați o rutină de curățare și hidratare cu produse special create pentru pielea uscată a tenului. Spălați tenul cu un produs de curățare blând, precum TOLERIANE Caring Wash și continuați cu îngrijirea zilnică expertă pentru pielea uscată și foarte sensibilă cu crema TOLERIANE Sensitive Riche ce ajută la repararea și protejarea barierei cutanate.

Eficiența unei creme hidratante nu este determinată de textura grasă sau densă! Pentru pielea uscată a corpului, alegeți un produs precum LIPIKAR Lait ce ajută la calmarea și refacerea barierei cutanate, printr-o textură ușoară și fluidă, dar extrem de hidratantă. Aplicarea cremei de corp ar trebui să fie o activitate plăcută, deoarece hidratarea regulată și consistentă este esențială pentru a reduce efectul de piele uscată. Sfat suplimentar: aplicați crema de corp zilnic, în special după fiecare duș sau baie.

Schimbarea anotimpului? Schimbați și crema!

La fel cum iarna purtați haine mai groase, iar vara, unele mai subțiri, încercați să alegeți creme cu texturi mai grase iarna și mai lejere vara. De ce? În lunile de iarnă, pielea are tendința de a deveni mult mai uscată.Frigul, vântul, căldura excesivă și diferențele dintre temperatura de la interior și cea de afară sunt factori care afectează și usucă pielea.
Dacă simțiți că starea pielii este influențată de anotimp, încercați formule cu textură potrivită pentru sezonul rece precum Toleriane Ultra Creme pentru ten și LIPIKAR Baume AP+M pentru corp. Vara alegeți texturi fluide și lejere precum Toleriane Ultra Fluide pentru ten și LIPIKAR Lait pentru corp.

Acordați o atenție specială mâinilor uscate

Mâinile uscate pot fi o adevărată problemă, deoarece acestea intră adesea în contact cu apa. Cremele pentru mâini uscate ar trebui folosite frecvent pe parcursul zilei, în special în lunile de iarnă. Consultați sfaturile de mai jos pentru a vedea dacă aveți mâinile iritate sau suferiți de dermatită atopică sau eczemă pe mâini.

CUM SE ÎNGRIJEȘTE
PIELEA CARE ESTE IRITATĂ ÎN MOD CONSTANT

Crăparea și iritarea: o afecțiune frecventă care poate fi rezolvată

Aproximativ 20% din populație se confruntă cu irițatie cronică a pielii. Aceasta se caracterizează prin porțiuni de piele crăpate, în special în zonele expuse la frig, cum sunt buzele și mâinile, sau în zonele predispuse la frecare. Petele uscate și aspre pot apărea și pe obraji, în jurul gurii și pe brațe, în special la copii. Unele persoane se confruntă cu „cheilită angulară”, adică inflamații ale colțurilor gurii (a nu se confunda cu herpesul, care este provocat de un virus).

Mulți se simt jenați și frustrați, deoarece petele uscate și iritațiile sunt adesea vizibile. Se tem de vară și de expunerea pielii pe plajă sau chiar renunță la înot din cauza acestei afecțiuni. Este evident că pielea iritată poate avea un impact important asupra vieții unei persoane. Din fericire, cu câteva obiceiuri inteligente și cu produsele potrivite de îngrijire a pielii, pielea uscată și extrem de uscată se poate ameliora.

Ca de fiecare dată, obiceiurile bune de îngrijire zilnică sunt esențiale pentru a ține sub control pielea predispusă la atopie:

• curățați zonele iritate sau deteriorate ale pielii cu apă termală La Roche-Posay Thermal Spring Water

• dacă este necesar, folosiți un bandaj protector peste zona afectată

• de două sau trei ori pe zi, folosiți o cremă cu rol de protecție și calmare ce ajută la accelerarea reparării pielii, precum CICAPLAST Baume B5;

• dacă zona este expusă la soare, folosiți un produs cu SPF pe pielea deteriorată, în curs de vindecare, pentru a preîntâmpina riscul apariției de pete maronii (hiperpigmentare post-inflamatorie).CICAPLAST Baume B5 SPF50 EAT filtrează razele UV responsabile pentru petele maronii.

• folosiți produse de machiaj potrivite pentru pielea uscată și sensibilă, ca TOLERIANE Cream Foundation

În special pentru mâini

Aplicați cremă de mâini cu regularitate. Pielea iritată este mai sensibilă la parfumuri și la anumite ingrediente, așa că alegeți cu grijă crema de mâini. CICAPLAST Mains este o soluție fără alcool și fără parfum, ce ajută la calmarea, repararea și protejarea mâinilor uscate și crăpate. A fost testată pe mâini deteriorate, supra-solicitate de agresiunile domestice sau profesionale.

• Folosiți un gel spumant cu formulă specială pentru pielea iritată și uscată, precum CICAPLAST Lavant B5

• În cazul în care mâinile intră des în contact cu apa, luați în calcul utilizarea mănușilor de protecție (însă atenție la alergia la latex!)

• Pentru treburile casnice și sarcinile în aer liber (de exemplu, spălatul vaselor sau grădinăritul), folosiți mănuși de bumbac pe sub mănușile obișnuite de protecție.

 

CARE ESTE DIFERENȚA
ÎNTRE DERMATITA ATOPICĂ ȘI PIELEA USCATĂ?

Am dermatită atopică sau piele uscată?

Dermatita atopică și pielea uscată sunt afecțiuni diferite.

  -   În cazul pielii uscate, scutul protector de la suprafața pielii (sau “filmul hidrolipidic”) este slăbit de agresori externi (poluare, produse dure, apă rece etc.), ceea ce duce la apariția pielii uscate, solzoase sau crăpate.

  -   Eczema atopică (dermatita atopică) este complet diferită. Aceasta este o afecțiune atopică (alergică) ce afectează în principal bebelușii și copiii până în vârsta de cinci ani, deși poate apărea și la adulți. În cazul eczemei, pielea este uscată organic (adică în mod natural, chiar dacă nu a fost expusă la produse dure sau factori externi), permițând substanțelor iritante sau alergenice din mediul înconjurător (acarienilor din casă, polenului, detergenților nepotriviți etc.) să pătrundă în piele și să provoace o inflamare puternică. Pe scurt, eczema este o afecțiune alergică ce afectează în special copiii și adesea este corelată cu alte afecțiuni atopice, precum astmul și rinita alergică (alergia la polen).

Dermatita atopică versus pielea uscată: aflați diferența

Simptomele pielii uscate și cele ale dermatitei atopice sunt diferite.
În cazul pielii uscate puteți simți furnicături, arsuri sau un prurit ușor, în timp ce pruritul este mult mai pronunțat când vorbim de pielea predispusă la dermatită atopică.
În cazul copiilor mici, dermatita atopică poate prezenta un prurit extrem din cauza uscăciunii, ceea ce afectează calitatea vieții și somnul. 
Cealaltă diferență esențială dintre pielea uscată și eczema atopică este locul apariției iritațiilor. Pielea uscată apare oriunde pe față sau corp, în timp ce eczema atopică se găsește, în general, pe fața și scalpul bebelușilor și în pliurile pielii, pe coate și în spatele genunchilor la copii mai mari.
Accesați AICI pentru a afla mai multe despre dermatita atopică.

Dermatita atopică versus pielea uscată: soluții

Dermatita atopică este o afecțiune alergică asociată cu pete uscate și prurit intens, distribuite, de obicei, pe corp. Se ține sub control cu creme topice pe bază de steroizi în timpul puseurilor și cu emolienți precum  pentru întreținere. LIPIKAR Baume AP+M calmează imediat pielea foarte uscată, predispusă la dermatită atopică. Aplicată zilnic, rărește puseurile de uscăciune severă. În plus, este potrivită pentru îngrijirea întregii familii, de la nou-născuți și bebeluși la adulți de orice vârstă.

Pielea uscată a tenului se îngrijește cel mai bine cu o cremă puternic hidratantă precum TOLERIANE Ultra Creme, în timp ce pielea uscată de pe corp poate fi calmată și protejată cu LIPIKAR Baume AP+M (balsamul este potrivit pentru orice tip de piele uscată, nu doar cu dermatită atopică) sau LIPIKAR Lait dacă preferați o textură mai lejeră. Pentru a întări funcția de barieră a pielii și pentru a calma zonele crăpate și iritate, alegeți un balsam reparator testat dermatologic, precum CICAPLAST Baume B5.

ADEVĂRAT
SAU FALS

DERMATITA ATOPICĂ
POATE FI CONTAGIOASĂ.

FALS Laroche-Posay Romania true or false

Dermatita atopică sau eczema este o afecțiune genetică și nu este deloc contagioasă.

Tratamentul pentru simptomele dermatitei atopice se bazează pe substituenți de săpun, emolienți și corticosteroizi topici.

Aflați mai multe

DERMATITA ATOPICĂ
DISPARE CU TIMPUL.

ADEVĂRAT Laroche-Posay Romania true or false

În funcție de copil, dermatita atopică poate dura câteva luni până la câțiva ani.

Jumătate dintre copiii care au fost diagnosticați cu dermatită atopică ca bebeluși pot scăpa de această afecțiune până la vârsta de cinci ani.

În unele cazuri, dermatita atopică persistă până la maturitate, dar acest lucru este imposibil de prezis.

Nu există tratament definitiv pentru dermatita atopică, însă această afecțiune poate fi gestionată cu un ritual de îngrijire corect.

Aflați mai multe

PUSEURILE DE ATOPIE
POT FI DECLANȘATE DE STRES.

ADEVĂRAT Laroche-Posay Romania true or false

Nu există o explicație, însă experții au confirmat că emoțiile, șocul și stresul pot juca un rol semnificativ în declanșarea puseurilor de atopie.

Cu toate acestea, dermatita atopică este cunoscută ca o Cu toate acestea, dermatita atopică este cunoscută ca fiind o afecțiune genetică.

În cazul în care stresul reprezintă factorul declanșator, este importantă găsirea unor tehnici de gestionare a acestor emoții precum practica mindfulness.

Aflați mai multe

POATE DIETA
SĂ AGRAVEZE DERMATITA ATOPICĂ?

ADEVĂRAT Laroche-Posay Romania true or false

Unele alimente pot acționa ca factori declanșatori pentru atopie, provocând puseuri.

În cazul în care considerați că alimentația poate fi un factor agravant al dermatitei atopice, consultați un medic specialist care poate efectua teste de sânge și teste alergologice, identificând alergiile existente la anumite alimente (alimentele cu potențial alergen cel mai des întâlnite sunt arahidele, laptele, soia, glutenul, peștele și ouăle).

Aflați mai multe
Laroche-Posay Romania questionmark

ȘTIAȚI CĂ?

crema de curatare, delicata

LIPIKAR BAUME AP+M a fost testat pe 14.180 de pacienți în 29 de studii clinice sub control dermatologic.

DESCOPERIȚI
GAMA CARE RĂSPUNDE ACESTEI NEVOI

TOLERIANE este o gamă de produse special create pentru a hidrata, calma și proteja pielea sensibilă și predispusă la alergii.

ANGAJAMENTELE NOASTRE
PRIVIND SIGURANȚA
PRIVIND SIGURANȚA

Standarde de siguranță superioare regulamentelor cosmetice internaționale.

Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

100% DIN PRODUSE

TESTATE ÎMPOTRIVA ALERGIILOR

Vedeți mai multe

O singură condiție prealabilă = fără nicio reacție alergică


Dacă depistăm un singur caz, ne întoarcem în laboratoare și schimbăm formula
Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

DOAR ESENȚIALUL,
ÎN DOZA ACTIVĂ CORECTĂ

Vedeți mai multe

Dezvoltate în colaborare cu medici dermatologi și toxicologi, produsele noastre conțin doar ingredientele esențiale, în doza activă corectă.

laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTATE
PE PIELEA FOARTE SENSIBILĂ

Vedeți mai multe

Toleranța produselor noastre este verificată pe cea mai sensibilă piele:

reactivă, alergică, predispusă la acnee, atopică, deteriorată sau slăbită din cauza tratamentelor împotriva cancerului.

Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

PROTECȚIA FORMULEI
ÎN TIMP

Vedeți mai multe

Alegem cele mai sigure ambalaje alături doar de conservanții necesari, pentru a garanta toleranță și eficacitate intacte în timp.