CE ESTE
O TULBURARE DE SOMN?
Și ce tulburare de somn are copilul meu?
O tulburare de somn reprezintă orice tulburare a duratei sau calității somnului. Acest lucru înseamnă dificultatea de a adormi și de a rămâne adormit, dar poate include și senzația de oboseală la trezire.
Tulburările de somn la copii se încadrează în 3 categorii:
insomnie (somn insuficient sau somnolență),
hipersomnie (dormit prea mult - oamenii nu ar trebui să hiberneze!) și
parasomnie (comportamente ciudate în timpul somnului, cum ar fi mersul, vorbitul, mișcările asociate viselor…).
Dincolo de categoriile medicale, multe tulburări de somn sunt unice pentru fiecare copil în parte, iar specialitatea doamnei doctor Bursaux este să ajute părinții să identifice propriile tipare comportamentale menite să-i facă pe copii să doarmă (de exemplu, urcatul în pat alături de copil), dar care pe termen lung, creează un cerc vicios.
CE DETERMINĂ APARIȚIA PROBLEMELOR DE SOMN
LA COPII
De ce nu poate copilul meu să doarmă bine noaptea?
“ Pierderea somnului se datorează adesea mecanismelor interne ale familiei. Obiceiurile proaste, care pot rezulta din cele mai bune intenții, pur și simplu sunt „copiate” de copil. Totul are legătură cu modul în care copiii învață comportamentele legate de somn, adesea de la părinții lor. Sunt mulți factori la mijloc, dar este foarte ușor de deprins o rutină toxică. În plus, dacă părinții sunt anxioși în privința somnului, adesea și copilul va fi la fel. De aceea, intervenția mea constă în a-i învăța și pe părinți, și pe copii cum să doarmă bine noaptea.”
“ Tulburările de somn pot avea legătură și cu alergiile, sindromul de apnee în somn, colici, tuse și răceală, otită sau patologii ale pielii, ca dermatita atopică. Dermatita atopică sau eczema va ține adesea copilul treaz. De exemplu, când un copil cu eczemă ajunge la sfârșitul ciclului de somn, se poate trezi și poate începe să se scarpine.”
DERMATITA ATOPICĂ ȘI SOMNUL
Când un copil nu poate dormi din cauza pruritului
O caracteristică principală a dermatitei atopice (eczema), pe care mulți părinți nu o cunosc, este impactul său asupra somnului. Dar adevărul este că tulburarea somnului este una dintre problemele cele mai des întâlnite la copiii cu eczemă.
10-20% dintre copii se confruntă cu dermatita atopică și aceasta chiar le poate afecta somnul. În timpul puseurilor, până la 83% dintre copii au dificultăți în a adormi sau a rămâne adormiți. Impactul acestei probleme asupra calității vieții nu trebuie subestimat: În numeroase studii, părinții copiilor cu dermatită atopică sau eczemă declară că, în afară de tulburarea somnului, numai pruritul are un efect negativ mai puternic asupra calității vieții.
Stresul, eczema și somnul
Stresul poate determina un cerc vicios în cazul copiilor care se confruntă cu dermatita atopică. Cu cât sunt mai stresați, cu atât puseurile de atopie sunt mai dese și pruritul mai intens, ceea ce înseamnă că le este mai greu să doarmă bine noaptea. Din cauza aceasta, devin tot mai stresați… și astfel cercul vicios continuă.1
CE INFLUENȚĂ ARE LIPSA SOMNULUI ASUPRA COPILULUI
Care este impactul asupra vieții de zi cu zi a copilului?
Lipsa somnului la bebeluși și la copiii mici le poate afecta sănătatea și starea de bine, dar și performanța la școală. Conform unor studii recente, copiii cu vârsta până în trei ani, care au ore neregulate de culcare, au avut rezultate mai slabe la matematică, citire, orientarea în spațiu
1https://nationaleczema.org/helping-your-child-with-eczema-sleep/
și limbaj. În plus, cei care de regulă dormeau mai puțin de 10 ore pe noapte prezentau un risc crescut de ADHD.2
“ Lipsa somnului poate avea tot felul de efecte asupra copiilor: pierderea poftei de mâncare, plânsete, agitație, somnolență și anxietate legată de mersul la somn.
În cazul copiilor atopici, lipsa somnului poate crește riscul de infecții și sensibilitatea la durere. Le poate afecta capacitatea cognitivă și comportamentul, ducând la dificultăți de concentrare și probleme emoționale.
Sigur, lipsa somnului la copii nu afectează numai copilul: Afectează toată familia, provocându-le anxietate părinților și fraților, precum și tensiuni în cadrul familiei.”
CE AR TREBUI SĂ FACEȚI
PENTRU A VĂ ADORMI COPILUL?
Am întrebat-o pe doamna doctor Sarah Bursaux, expertă în tulburări ale somnului, despre lucruri trăsnite pe care le-au făcut părinții ca să-și ajute copiii să adoarmă.
“ Tulburările de somn au un impact atât de puternic asupra copilului și familiei, încât părinții sunt dispuși să încerce aproape orice și cred că le-am cam văzut pe toate!
Un cuplu a stabilit ora de culcare a copilului noaptea, târziu. Îi dădeau cina la ora 22:00 și îi făceau baie la miezul nopții!
Alt cuplu conducea ore în șir până când copilul, într-un final, adormea.
Îmi amintesc chiar de o familie care a inversat camerele din casă pentru a-și ajuta copilul să doarmă. Tatăl dormea în camera de zi, copilul cu problema de somn dormea cu mama în patul părinților, iar fratele, în altă cameră.”
Este clar că problemele de somn din copilărie pot avea un impact uriaș asupra întregii familii. Citiți mai departe părerile doamnei doctor Bursaux despre gestionarea tulburărilor de somn și principalele 10 sfaturi pentru a adormi copilul, fără a recurge la soluții trăsnite!
CUM SĂ GESTIONAȚI
TULBURĂRILE DE SOMN ALE COPILĂRIEI
“ Aproape toate tulburările de somn pot fi gestionate de un medic generalist, un pediatru sau un psihiatru pediatric, dar cei mai importanți oameni sunt, de fapt, părinții. Adesea, problemele care la început păreau insurmontabile pot fi rezolvate în două sau trei sesiuni”
2 https://www.scratchsleeves.co.uk/importance-of-sleep-eczema-babies-toddlers/
În prima sesiune, care de cele mai multe ori este destul de lungă, cadrul medical își alocă timp pentru a asculta părinții și copilul. Încearcă să înțeleagă cauzele tulburării de somn și principalele sale manifestări.
După aceea, în următoarea sau următoarele două sesiuni, va explica trăsăturile somnului normal și va propune moduri noi de a gestiona tulburarea de somn a copilului, fără a prescrie sedative sau somnifere.
10 SFATURI PENTRU SOMNUL COPILULUI
- Comunicarea este esențială: "Explicați-i de ce este momentul să meargă la culcare și de ce este important somnul. Ascultați-l de fiecare dată și răspundeți-i la întrebări pentru a-l liniști înainte de a-i spune noapte bună.”
- Alungați stresul legat de somn:“ Somnul nu ar trebui văzut ca pe o problemă sau o dificultate pentru copil. Ajutați-vă copilul să îl vadă ca pe o activitate calmă și relaxantă. O modalitate bună este să îi acordați autonomie în privința somnului. Ați putea să-l lăsați să aleagă ce pijamale să poarte sau ce poveste să-i citiți etc.”
- Nu dormiți cu copilul:„Scopul oricărei terapii pentru somn este ca cei mici să învețe să adoarmă singuri, în propriul pat. Poate că, atunci când sunteți obosiți și vă pierdeți răbdarea, sunteți tentați să vă cuibăriți alături de copil, dar nu uitați de scopurile pe termen lung! Odată ce vă lăsați copilul în patul dvs. sau vă ghemuiți în patul lui, creați un precedent care doar va îngreuna lucrurile în viitor.”
- Dați-i de mâncare la aceeași oră în fiecare zi:“ Orele setate de masă ajută la crearea unei rutine consecvente, ceea ce contribuie la ritualul somnului.”
- Respectați cu regularitate orele de somn de după-amiază:“ Copiii au nevoie de o rutină de somn. Respectați ora somnului de după-amiază în fiecare zi și nu lăsați copilul să doarmă în orele dinaintea somnului de seară.”
- Practicați o bună igienă a somnului: “ Pentru a dormi bine, un copil are nevoie de o rutină consecventă, cum ar fi o baie și o poveste înainte de culcare. Și ar trebui să respectați aceeași oră de culcare și aceeași oră de trezire în fiecare zi.”
- Tratați orice afecțiuni care poate tulbura somnul: “ Uneori, există un motiv medical pentru care un copil nu poate dormi, cum ar fi pruritul din cauza dermatitei atopice. Mai întâi tratați patologia pielii, apoi puneți în aplicare aceste sfaturi, așa cum ați face cu orice copil.”
Aflați mai multe - Țineți evidența progreselor:“ Este o idee bună să folosiți un calendar și abțibilduri pentru a marca somnul copilului. Când acesta se odihnește bine noaptea, recompensați-l cu unul dintre abțibildurile lui preferate. După o săptămână de abțibilduri câștigate zi de zi, ar putea primi o recompensă la alegere.”
- Poveștile dinainte de culcare funcționează: “ Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta copilul să doarmă este să-i citiți. Astfel îi distrageți atenția de la grijile legate de somn și îl vor relaxa. Unii copii mai mici chiar preferă aceeași poveste în fiecare seară, pentru că în acest fel ora de culcare devine un ritual. Ați putea să cântați același cântec sau să repetați aceleași fraze liniștitoare în fiecare seară când închideți lumina, de ce nu?”
- Fiți clari în privința regulilor:“ Explicați-i simplu și clar copilului, într-un limbaj pe care să-l înțeleagă, că odată ce ați spus noapte-bună, asta înseamnă că este momentul să doarmă. Asigurați-l că abia așteptați o
nouă zi împreună în următoarea dimineață.”
Ce este somnul și de ce este important? Aflați AICI
Dacă sunteți adult și nu puteți dormi, descoperiți câteva sfaturi AICI