ACNEEA ADULTĂ

Acneea poate continua și, adesea o face și la vârsta adultă. Acest lucru poate fi greu de acceptat, deoarece mulți oameni cred că ar fi trebuit să fi „scăpat” de coșuri la douăzeci de ani, nu mai vorbim de treizeci, patruzeci și mai mult. La fel ca acneea din adolescență, acneea adulților este de obicei declanșată de schimbări hormonale, dar poate reacționa diferit la produsele puternice de curățare și la tratamentele de uscare a pielii, așa că este importantă alegerea unor produse de îngrijire pentru tenul adult predispus la acnee care sunt adaptate la provocările unice ale tenului adult.

ÎNTREBĂRI
RĂSPUNSURI

1 quote-marks

CE CAUZEAZĂ ACNEEA ADULTĂ?

Acneea apare din dezechilibrul hormonilor androgeni, care stimulează glandele sebacee să producă exces de sebum. Acești hormoni favorizează formarea excesivă de celule ale pielii în jurul porilor, care se blochează cu sebum și celule, creând un mediu propice pentru bacteriile ce cauzează acneea. Astfel apar coșuri, pete roșii, pustule, chisturi dureroase.


Aflați mai multe

A fost de ajutor?

1 quote-marks

CUM SE POT ÎNGRIJI SEMNELE POST-ACNEICE?

Cicatricile post-acneice sunt dificil de tratat. Unele tratamente în cabinet pot ajuta, cum ar fi microdermoabraziunea, peelingul chimic, laserul și mezoterapia. În mod ideal, cicatricile postacneice ar trebui prevenite în primul rând prin medicația adecvată (antibiotice sau izotretinoină). Întrebați farmacistul și despre gama EFFACLAR. 


Aflați mai multe

A fost de ajutor?

1 quote-marks

CUM PUTEM SCĂPA DE ACNEEA ADULTĂ?

Curățați pielea delicat de două ori pe zi cu apă micelară sau cu gel spumant de curățare. Continuați cu îngrijirea zilnică a pielii cu ingrediente active cum ar fi acidul salicilic, niacinamida, retinolul și pirocton olamina. E recomandat să aplicați și o cremă de protecție solară. Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente, consultați medicul dermatolog.

 
Aflați mai multe

A fost de ajutor?

1 quote-marks

Cum se poate scăpa de acneea de pe corp?

Acneea moderată de pe corp poate fi gestionată cu soluțiile dermatocosmetice corecte. Curățați pielea delicat de două ori pe zi cu apă micelară sau cu gel spumant de curățare. Continuați cu îngrijirea zilnică a pielii cu ingrediente active cum ar fi vitamina C, acidul salicilic, niacinamida, retinolul și pirocton olamina. 

Aflați mai multe

A fost de ajutor?

ACNEEA LA ADULȚI

O serie de studii a indicat că începuturile de acnee sunt în creștere la adulți, un studiu din SUA raportând probleme cu imperfecțiunile la până la 55% din femeile adulte. Este oficial: Acneea la adulți este acum regula, și nu excepția.

În această secțiune, sunt prezentate informații care să ajute la înțelegerea acneei la adulți (atât bărbați, cât și femei), precum și soluții de la specialiști care să ajute la calmarea și dispariția erupțiilor, indiferent dacă este vorba despre coșuri pe spate, un caz sever de acnee chistică sau acnee persistentă pe bărbie, obraji sau pe frunte care pot afecta încrederea în sine.

FORME DE ACNEE ADULTĂ

Pielea cu imperfecțiuni nu este doar o problemă a adolescenței, ci poate afecta și adulții, inclusiv bărbații. Totuși, este mult mai frecventă în rândul femeilor.


Acneea la adulți poate lua mai multe forme, fiecare având propriile particularități:

  • Acneea persistentă: apare încă din perioada pubertății și continuă până la vârsta adultă.
  • Acneea recurentă: reapare după o perioadă de timp fără coșuri sau alte imperfecțiuni vizibile.
  • Acneea debutată la vârsta adultă: afectează femeile și bărbații care nu au avut niciodată probleme acneice în adolescență. Peste una din patru femei se confruntă cu acest tip de acnee.

CARACTERISTICILE ACNEEI ADULTE

În timp ce adolescenții sunt adesea predispuși la acnee hormonală inflamatorie, adulții se confruntă mai degrabă cu acneea retențională. Astfel, femeile adulte sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta această formă de acnee.

Acneea inflamatorie se manifestă, de obicei, prin apariția de papule (coșuri care nu conțin puroi), pustule (coșuri cu puroi) sau chisturi și este însoțită frecvent de umflături și roșeață.

Acneea retențională apare atunci când porii sunt blocați de sebum și celule moarte ale pielii. În aceste condiții, sebumul nu mai poate fi eliminat, iar porii se înfundă și se dilată. Acest lucru devine vizibil sub formă de puncte negre închise (comedoane), care arată ca niște mici noduli albi sub suprafața pielii. Aceste puncte negre închise se pot transforma și în puncte negre deschise, atunci când partea superioară a porilor este expusă.

Când excesul de sebum din pori intră în contact cu oxigenul, acesta poate oxida și se poate închide la culoare. Culoarea specifică a punctelor negre nu este cauzată de murdărie sau de o igienă precară, ci de oxidare. Bacteriile pot inflama punctele negre, ceea ce duce la formarea de coșuri pline cu puroi.

Indiferent dacă pielea dumneavoastră este predispusă la coșuri, pori înfundați, puncte negre sau chiar cicatrici de acnee, poate fi stresant să vă confruntați cu semne vizibile de acnee mult timp după perioada pubertății. Vestea bună este că nu sunteți singur(ă). Cu un stil de viață adecvat și o rutină de îngrijire a pielii potrivită, puteți reduce tendința pielii de a dezvolta acnee.

De ce apare acneea adultă?

EXISTĂ SOLUȚII DE ÎNGRIJIRE PENTRU ACNEEA ADULTĂ?

Dacă pielea dumneavoastră este predispusă la acnee și imperfecțiuni în jurul vârstei de 30, 40 de ani sau în perioada menopauzei, o îngrijire specială este esențială. Deoarece pielea afectată de acneea adultă poate fi și foarte sensibilă, rutina de îngrijire ar trebui să fie atât eficientă, cât și blândă. Gama EFFACLAR de la La Roche-Posay include produse eficiente și prietenoase cu pielea, care reduc imperfecțiunile la orice vârstă, fără a usca sau irita pielea.


Deși apar, în principal, în perioada pubertății, acneea și imperfecțiunile pot afecta și adulții – deseori declanșate de schimbări hormonale, stres sau produse de îngrijire nepotrivite. Dar odată ce cunoașteți cauza, puteți lua măsuri concrete pentru a le combate – și puteți obține o piele mai curată și mai uniformă cu o rutină de îngrijire potrivită.


Ce se știe despre acneea adulților?  Acneea este tot mai răspândită în rândul femeilor și al bărbaților adulți.

În ultimii aproximativ zece ani, s-a observat o creștere semnificativă a numărului de femei adulte ce se confruntă cu acneea. Acneea adulților este destul de diferită de cea a adolescenților. Adolescenții suferă de leziuni destul de caracteristice: în zona T, cu leziuni pe frunte, pe nas și pe bărbie. În cazul femeilor adulte, acneea se localizează pe partea inferioară a feței, iar leziunile sunt extrem de inflamate și de închistate. Spre deosebire de adolescenți, aceste leziuni acneice închistate cauzează cicatrice minime. În ciuda creșterii sesizate a acneei, nu există ipoteze serioase privind motivele acestei creșteri. Prin urmare, când o femeie vine pentru un consult și suferă de acnee, o întrebăm de la început ce produse utilizează pe piele deoarece adesea produsele cosmetice pe care le folosește pentru acnee nu sunt potrivite.

În acest caz, vom trata acneea la fel cu acneea adolescenților. Cu toate acestea, vom fi mai mult decât îngrijorați cu privire la produsele cosmetice folosite în paralel cu tratamentul medicamentos. Din fericire, la pacienții adulți știm că vor urma întotdeauna tratamentul cu strictețe.

Laroche-Posay Romania questionmark

ȘTIAȚI CĂ?

crema de curatare, delicata

Un studiu clinic a arătat că EFFACLAR DUO(+) previne recidiva acneei versus placebo.

Sursă: Studiu clinic de Prof. Dréno (Nantes, Franța) pe 32 de femei, vârsta medie 25, aplicare de două ori pe zi a Effaclar Duo (+) pe partea dreapta a feței vs. placebo pe partea stângă a feței. Numărătoare leziunilor de-a lungul a 2 cicluri succesive.

Ce este SpotScan+?


Descoperă SPOTSCAN+, instrumentul online de evaluare a tenului ce combină expertiza dermatologică La Roche-Posay cu cea mai recentă tehnologie bazată pe inteligență artificială. Realizează evaluarea tenului acum și obține rutina recomandată de îngrijire a tenului cu imperfecțiuni și cu tendință acneică.

STIMAȚI
CITITORI

Informațiile afișate aici au doar scop educativ general și nu trebuie, în niciun caz, să înlocuiască sfatul profesional medical. Trebuie să cereți întotdeauna sfatul personalului medical calificat pentru orice întrebare de natură medicală.