ACNEEA LA ADULȚI
O serie de studii a indicat că începuturile de acnee sunt în creștere la adulți, un studiu din SUA raportând probleme cu imperfecțiunile la până la 55% din femeile adulte. Este oficial: Acneea la adulți este acum regula, și nu excepția.
În această secțiune, sunt prezentate informații care să ajute la înțelegerea acneei la adulți (atât bărbați, cât și femei), precum și soluții de la specialiști care să ajute la calmarea și dispariția erupțiilor, indiferent dacă este vorba despre coșuri pe spate, un caz sever de acnee chistică sau acnee persistentă pe bărbie, obraji sau pe frunte care pot afecta încrederea în sine.
FORME DE ACNEE ADULTĂ
Pielea cu imperfecțiuni nu este doar o problemă a adolescenței, ci poate afecta și adulții, inclusiv bărbații. Totuși, este mult mai frecventă în rândul femeilor.
Acneea la adulți poate lua mai multe forme, fiecare având propriile particularități:
- Acneea persistentă: apare încă din perioada pubertății și continuă până la vârsta adultă.
- Acneea recurentă: reapare după o perioadă de timp fără coșuri sau alte imperfecțiuni vizibile.
- Acneea debutată la vârsta adultă: afectează femeile și bărbații care nu au avut niciodată probleme acneice în adolescență. Peste una din patru femei se confruntă cu acest tip de acnee.
CARACTERISTICILE ACNEEI ADULTE
În timp ce adolescenții sunt adesea predispuși la acnee hormonală inflamatorie, adulții se confruntă mai degrabă cu acneea retențională. Astfel, femeile adulte sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta această formă de acnee.
Acneea inflamatorie se manifestă, de obicei, prin apariția de papule (coșuri care nu conțin puroi), pustule (coșuri cu puroi) sau chisturi și este însoțită frecvent de umflături și roșeață.
Acneea retențională apare atunci când porii sunt blocați de sebum și celule moarte ale pielii. În aceste condiții, sebumul nu mai poate fi eliminat, iar porii se înfundă și se dilată. Acest lucru devine vizibil sub formă de puncte negre închise (comedoane), care arată ca niște mici noduli albi sub suprafața pielii. Aceste puncte negre închise se pot transforma și în puncte negre deschise, atunci când partea superioară a porilor este expusă.
Când excesul de sebum din pori intră în contact cu oxigenul, acesta poate oxida și se poate închide la culoare. Culoarea specifică a punctelor negre nu este cauzată de murdărie sau de o igienă precară, ci de oxidare. Bacteriile pot inflama punctele negre, ceea ce duce la formarea de coșuri pline cu puroi.
Indiferent dacă pielea dumneavoastră este predispusă la coșuri, pori înfundați, puncte negre sau chiar cicatrici de acnee, poate fi stresant să vă confruntați cu semne vizibile de acnee mult timp după perioada pubertății. Vestea bună este că nu sunteți singur(ă). Cu un stil de viață adecvat și o rutină de îngrijire a pielii potrivită, puteți reduce tendința pielii de a dezvolta acnee.