CUM SCĂPĂM DE
CICATRICILE ȘI SEMNELE ROȘII SAU BRUNE PROVOCATE DE ACNEE

Article Read Duration 5 min citire

Acneea poate lăsa cicatrici și semne roșii sau brune, închise la culoare, care vă pot scădea încrederea, dar ’există multe metode de a le preveni și a le atenua:

• Nu spargeți și nu stoarceți coșurile
• Renunțați la săpun și scrub în favoarea apelor micelare delicate sau a gelurilor spumante de spălare
• Alegeți produsele specializate de îngrijire zilnică a pielii recomandate de medici dermatologi, cum ar fi cele din gama EFFACLAR
• Folosiți o cremă non-comedogenică, fără uleiuri cu SPF
• Evitați peelingul AHA super-concentrat acasă, deoarece poate cauza iritarea
• Consultați un medic dermatolog pentru a discuta despre peeling, microdermoabraziune și alte tratamente efectuate în cabinetul dermatologic

SEMNELE ȘI CICATRICILE POST-ACNEE:
CE SUNT ACESTEA?

Inflamația cauzată de acnee poate lăsa pe piele semne persistente, roșii sau brune, închise la culoare

Semnele roșii

Coșurile sunt focare de inflamație care pot lăsa în urmă cicatrici și pete de culoare întunecată. Pielea reacționează mărind fluxul sanguin spre acea zonă, trimițând celulele albe „soldat” să lupte cu microbii și să repare deteriorarea. Din păcate, această reacție intensă poate persista chiar și după dispariția imperfecțiunii, lăsând un semn roșu.

Semnele brune

Cum corpul luptă cu imperfecțiunile, inflamația poate provoca producția de melanină în interiorul pielii, creând un semn persistent de culoare brună. Semnul poate rămâne câteva luni după dispariția coșului și apare mai frecvent pe pielea de culoare mai închisă, deși poate afecta și tenul deschis la culoare. Doctorii numesc aceasta hiperpigmentare post-inflamatorie sau PIH.

Cicatricile cauzate de acnee

Cicatricile acneice apar acolo unde o imperfecțiune de profunzime s-a inflamat atât de mult încât enzimele au consumat „cărămizile” interne ale pielii, precum colagenul și elastina. Pielea produce țesutul cicatricial pentru a vindeca deteriorarea. Rezultatul este un aspect neplăcut de leziune: L-am putea numi crater, dermatologii îl numesc leziune atrofică.

TRATAMENTE PENTRU CICATRICILE CAUZATE DE ACNEE
ȘI SEMNELE ROȘII SAU BRUNE

Produse și tratamente care vă vor ajuta să îndepărtați semnele nedorite

Când vine vorba despre cicatricIle produse de acnee, prevenția este mai bună (și mai ieftină!) decât tratamentul întrucât tratamentele în cabinetul medical prezentate în continuare au un preț semnificativ. Faceți clic pentru a afla cum să stopați, de la bun început, formarea cicatricilor.

Dacă aveți nevoie de îngrijire pentru cicatricile provocate de acnee, semnele roșii și întunecate, iată’ ghidul nostru expert pentru eliminarea cicatricilor provenite de la acneea facială sau de pe spate.

Peelingul la cabinet, precum peelingul TCA

O soluție populară de curățare a cicatricilor acneice este peelingul TCA (acid tricloroacetic). Orice exfoliere peste 10% este considerată de nivel medical, însemnând că poate ajunge dincolo de epidermă (stratul exterior al pielii). Un peeling TCA vizează stimularea dezvoltării noului colagen, un tip de proteină care ajută la repararea deteriorării pielii și la îmbunătățirea aspectului său. Aceste peelinguri încurajează regenerarea celulară, lăsând pielea mai curată și mai luminoasă. Și vestea bună este că aceste proceduri pot fi benefice și pentru cicatricile acneice moderate– deși va exista o perioadă de pauză după procedură, pentru a permite refacerea pielii. Sunt disponibile mai multe tipuri de peeling, prin urmare este necesar să consultați dermatologul pentru consiliere. Pentru cicatrici semnificative, derulați pentru a afla mai multe despre tratamente mai invazive, cum ar fi refacerea suprafeței pielii cu laser.

Tratamente cu laser

Dermatologul vă poate explica tratamentele cu laser în mai multe detalii, dar acestea pot fi eficiente pentru tratarea cicatricilor acneice și a semnelor roșii sau brune. Tratamentele cu laser pot fi “invazive” sau “non-invazive.” Tratamentul invaziv vaporizează pielea în interiorul și în jurul cicatricei pentru a lăsa o nouă zonă de piele catifelată, în timp ce tratamentul non-invaziv stimulează producția de colagen. Cu toate acestea, tratamentele cu laser nu vor funcționa pentru toate tipurile de cicatrici. O categorie “specifică, cunoscută sub numele de "ice-pick"”, care este mică și adâncă, fiind mai dificil de tratat. Indiferent de tipul de cicatrice, un medic va trebui să discute amănunțit despre așteptările dvs. și să se asigure că știți care ar putea fi rezultatul.

Alte tratamente în clinică

Alte abordări de vindecare a cicatricilor acneice includ microdermabraziunea, care folosește cristale mici pentru a “netezi” stratul superior al pielii. Este nevoie de un timp de recuperare, dar, pe măsură ce pielea se vindecă, aspectul pielii ar trebui să se îmbunătățească. Pentru tipurile de ten mai închis la culoare și sensibil trebuie acționat cu precauție.

Peelingul realizat acasă: Atenție

În zilele noastre, pe piață există diferite produse de peeling. Tot entuziasmul poate fi atrăgător, dar vă sfătuim să evitați peelingurile super agresive, cum ar fi cele cu alfa hydroxi acid concentrat (AHA), deoarece pot cauza iritații și agrava semnele roșii și brune. Prin contrast, peelingurile “micro-exfoliante” (ce înlătură pielea moartă) care conțin un acid slab precum LHA vor îmbunătăți textura pielii, stimulând producția de colagen și ajutând la estomparea cicatricilor acneice. Încercați Effaclar Gel Purifiant Micro-Exfoliant pentru o alternativă mai gentilă

PREVENȚIA ESTE SECRETUL
PENTRU A EVITA CICATRICILE PROVOCATE DE ACNEE ȘI PETELE PIGMENTARE

Respectarea rutinei corecte de îngrijire a pielii și folosirea cremelor și a produselor adecvate poate face o mare diferență

Există multe lucruri pe care le puteți face pentru a preveni cicatricile provocate de acnee și formarea petelor pigmentate, de la bun început. Cel mai important, nu înțepați, nu spargeți, nu stoarceți! Aceste acțiuni nu fac altceva decât să agraveze inflamația și să răspândească infecția. De asemenea, deși este tentant să îndepărtați aceste coșuri, în realitate agenții purifianți abrazivi sau puternici pot spori inflamația răspunzătoare pentru formarea cicatricilor și a semnelor roșii sau brune.

În fine, amintiți-vă că Soarele este un inamic important atunci când vine vorba despre semne. El stimulează producția de melanină responsabilă pentru formarea semnelor brune și poate face ca semnele roșii să arate mai rău ca niciodată. Asigurați-vă că includeți SPF în rutina de îngrijire a acneei folosind un produs precum EFFACLAR Duo(+) SPF30. Pentru o rutină completă de prevenire a petelor și a cicatricilor acneice, consultați informațiile de mai jos.

Când vine vorba despre rutina zilnică, asigurați-vă că urmați un regim eficient de luptă împotriva acneei  și că folosiți produse specifice pentru tratarea imperfecțiunilor și a coșurilor. La Roche-Posay a dezvoltat gama de produse EFFACLAR special pentru îngrijirea tenului predispus la acnee.

  • Curățați delicat pielea de două ori pe zi folosind apa micelară EFFACLAR  sau gelul spumant de curățare EFFACLAR.
  • Micro-exfoliați pielea (îndepărtarea celulelor moarte) cu Effaclar Gel Purifiant Micro-Exfoliant care conține LHA pentru un efect de mini-exfoliere zilnică.
  • Aplicați crema din abundență - dar utilizați un produs neuleios, deoarece hidratarea este esențială pentru o vindecare optimă. EFFACLAR Duo (+) hidratează pielea, prevenind și reducând semnele acneice roșii sau brune.
  • Radiațiile UV agravează aspectul cicatricilor și al petelor de culoare închisă, deci nu uitați de SPF. Nu va bloca porii, dacă alegeți o protecție solară matifiantă, non-comedogenică, precum EFFACLAR Duo (+) SPF 30. Asigurați-vă că aplicați zilnic.

Ca întotdeauna, nu ezitați să consultați un medic dermatolog pentru un sfat profesionist privind modul cum se abordează orice problemă legată de acnee.

ADEVĂRAT
SAU FALS

MÂNCĂRURILE GRASE
PROVOACĂ TENUL GRAS.

FALS Laroche-Posay Romania true or false

Un mit obișnuit legat de acnee este că grăsimea din farfurie se traduce în mai mult sebum în pori, dar nu există o legătură directă între cele două. Totuși, o dietă bogată în grăsimi nesaturate poate alimenta microinflamații în toate organele corpului, inclusiv la nivelul pielii.  Pe scurt, baconul și chipsurile nu vor provoca acnee, dar moderația este cea mai bună politică pentru o stare de sănătate bună, în general.
Aflați mai multe

CIOCOLATA NU ESTE BUNĂ
PENTRU UN TEN PREDISPUS LA ACNEE.

FALS Laroche-Posay Romania true or false

Nu există dovezi clare că ciocolata are vreun efect asupra acneei, însă oamenii sunt diferiți, iar ciocolata ar putea provoca erupții unora. De fapt, ciocolata neagră este plină de antioxidanți benefici pentru ten!
Aflați mai multe

STOARCEREA UNUI COȘ
NU VA FACE PREA MULT BINE.

ADEVĂRAT Laroche-Posay Romania true or false

Chiar dacă vi se pare o soluție rapidă, stoarcerea unui coș va înrăutăți lucrurile pentru tenul predispus la acnee, deoarece ar putea să afecteze foliculul de păr infectat și să crească inflamația. Ați putea chiar introduce o infecție nouă cu unghiile.Așadar, spargerea coșurilor este un obicei dăunător, pe care ar fi mai bine să îl evitați.
Aflați mai multe

ZAHĂRUL POATE
ÎNRĂUTĂȚI ACNEEA.

ADEVĂRAT Laroche-Posay Romania true or false

Studii recente au demonstrat că mâncărurile cu index glicemic ridicat - cele care determină creșterea puternică a zahărului din sânge - pot înrăutăți acneea.  Știm că e mai ușor de zis decât de făcut, dar, pentru a avea un ten fericit, stați departe de dulciuri, băuturi dulci și deserturi făcute din făină albă și alegeți în schimb mâncăruri bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale și semințele de leguminoase.
Aflați mai multe

AVEM DE ASEMENEA
O GAMĂ PENTRU ASTA

EFFACLAR este o gamă completă de soluții anti-imperfecțiuni, care acționează eficient în toate stadiile imperfecțiunii și asigură în același timp o toleranță optimă.

ANGAJAMENTELE NOASTRE
PRIVIND SIGURANȚA

Standarde de siguranță mai riguroase decât reglementările cosmetice internaționale

Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

100% DIN PRODUSE
TESTATE ÎMPOTRIVA ALERGIILOR

Vedeți mai multe
O singură condiție prealabilă = fără nicio reacție alergică
Dacă depistăm un singur caz, ne întoarcem în laboratoare și schimbăm formula
Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

DOAR ESENȚIALUL,
ÎN DOZA ACTIVĂ CORECTĂ

Vedeți mai multe
Dezvoltate în colaborare cu medici dermatologi și toxicologi, produsele noastre conțin doar ingredientele esențiale, în doza activă corectă.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTATE
PE PIELEA FOARTE SENSIBILĂ

Vedeți mai multe
Toleranța produselor noastre este verificată pe cea mai sensibilă piele: reactivă, alergică, predispusă la acnee, atopică, deteriorată sau slăbită din cauza tratamentelor împotriva cancerului.
Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

PROTECȚIA FORMULEI
ÎN TIMP

Vedeți mai multe
Alegem cele mai sigure ambalaje alături doar de conservanții necesari, pentru a garanta toleranță și eficacitate intacte în timp.

AFLAȚI MAI MULTE DESPRE
CE ÎNSEAMNĂ ACNEEA

placeholder DE CE DUREAZĂ ATÂT DE MULT
SĂ SCAPI DE ACNEE
Descoperiți acum
placeholder ACNEEA LA ADOLESCENȚI:
SOLUȚII ȘI TRATAMENT
Descoperiți acum

CONSULTAȚI TOATE ARTICOLELE
DESPRE TENUL PREDISPUS LA ACNEE

placeholder CUM SE EXFOLIAZĂ CORESPUNZĂTOR
TENUL CU TENDINȚĂ ACNEICĂ
Citiți mai multe