Acid Salicilic pentru coșuri: beneficii și utilizare

Termenul „Acid Salicilic” este frecvent întâlnit pe tot felul de bloguri și forumuri despre acnee. Acidul Salicilic este unul dintre cele mai populare ingredient folosite în îngrijirea pielii. Acesta are o reputație de lider în îngrijirea pielii cu imperfecțiuni.

Lăudat atât de dermatologi, cât și de bloggeri, se spune că acesta este benefic pentru a îngriji toate tipurile de pete. Dar sunt adevărate aceste afirmații? Au rutinele de îngrijire pe bază de Acid Salicilic efecte secundare? Își merită oare statutul său în cosmetică?

 

Ce este Acidul Salicilic?


Acidul Salicilic (sau acidul 2-hidroxibenzoic) este un element organic puternic. Numele său provine de la scoarța de salcie din care a fost inițial extras, dar este prezent și în multe fructe și legume, inclusiv migdale, roșii, pepeni, zmeură, cireșe, struguri, caise, castraveți, spanac etc. Printre numeroasele ingrediente active utilizate în tratamentele farmaceutice și cosmetice, Acidul Salicilic se remarcă prin numeroasele sale virtuți terapeutice, în special pentru piele.

Din cele mai vechi timpuri, Acidului Salicilic i-au fost recunoscute proprietăți analgezice și antiinflamatorii. Provenit din scoarța de salcie (un copac sau arbust din familia Salicaceae) prin diverse procedee, acesta era utilizat în istorie ca tratament pentru durere și febră, devenind ulterior ingredientul care stă la baza Acidului Acetilsalicilic, mai cunoscut sub denumirea comercială de „Aspirină”.

În plus față de proprietățile sale analgezice și antiinflamatorii, Acidul Salicilic are o listă lungă de beneficii variate pentru piele, ceea ce îl face un ingredient activ important în formularea tratamentelor medicale topice și a produselor cosmetice.

Cum acționează Acidul Salicilic asupra keratinizării pielii?


Cuvântul „exfoliant” în cazul Acidului Salicilic poate fi confuzant, deoarece această proprietate nu înseamnă că molecula acționează prin exfoliere, frecare sau smulgere a celor mai superficiale părți ale pielii. Nu este un exfoliant fizic, ci unul chimic: Acidul Salicilic acționează prin pătrunderea chimică între foițele de keratină până când rupe legăturile pe care acestea le fac între ele. Este un proces mult mai blând decât exfolierea fizică.

Celulele mai superficiale ale pielii devin keratinizate, un proces care este mult mai sever în cazul pielii predispuse la acnee. Keratinizarea este un fenomen natural de reînnoire a pielii: pe măsură ce celulele epiteliale îmbătrânesc, ele își dizolvă organitele și pierd apă, astfel încât, la sfârșitul vieții lor, sunt reduse la plăci de keratină.

În cazul pielii patologice cu acnee sau unele tipuri de dermatită, aceste plăci aderă mai strâns între ele, împiedicând reînnoirea naturală a pielii și provocând formarea de semne și umflături. Din acest motiv, este esențial să se rupă legăturile pe care keratina le stabilește cu ea însăși pentru a îngriji acest tip de piele.

Keratina se leagă între ea prin două tipuri principale de legături: legături disulfidice și legături saline între acizi și amine. Acestea sunt legături chimice de natură foarte diferită - legăturile disulfidice sunt covalente, în timp ce legăturile saline sunt ionice - motiv pentru care este atât de dificil de găsit o singură moleculă capabilă să le rupă în același timp.

Cu toate acestea, Acidul Salicilic este o moleculă cu două grupe chimice distincte - o grupă acidă și o grupă hidroxil - fiecare având o afinitate pentru fiecare tip de legătură de keratină. În termeni simpli, o parte a moleculei de Acid Salicilic este utilizată pentru a rupe un tip de legătură de keratină, iar o altă parte a moleculei este utilizată pentru a rupe celălalt tip de legătură de keratină.

Cu alte cuvinte, Acidul Salicilic pentru acnee întrerupe legăturile naturale de keratină, se interpune între ele. Sau, mai tehnic spus: Hidroxilul Acidului Salicilic este îndreptat spre grupa acidă a keratinei, iar grupa acidă a Acidului Salicilic este îndreptată spre grupa Amino a keratinei. În acest fel, Acidul Salicilic rupe legăturile keratinei, deoarece concurează cu acestea.

Ce beneficii are Acidul Salicilic în combaterea acneei?


Acneea este o patologie complexă și predominant hormonală. În termeni practici, porii pielii se blochează local ca răspuns la o supraproducție de sebum. Blocat sub piele, sebumul formează apoi un microchist, provocând comedoane deschise sau închise.

Acidul Salicilic este un ingredient esențial în lupta împotriva acestei afecțiuni, care poate afecta bărbații și femeile de orice vârstă. Datorită multiplelor sale beneficii, acesta calmează pielea și îmbunătățește strălucirea tenului. Activ anti-imperfecțiuni prin excelență, Acidul Salicilic este potrivit pentru toate tipurile de piele.

Datorită proprietăților sale astringente, Acidul Salicilic are o acțiune keratolitică asupra suprafeței pielii. Acesta desprinde celulele moarte care s-au acumulat pe stratul cornos, stimulând reînnoirea pielii. În funcție de dozaj, Acidul Salicilic poate fi foarte util pentru tratarea anumitor afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, verucile, psoriazisul și alte afecțiuni similare, inclusiv hiperdescuamarea scalpului (mătreața).

Datorită proprietăților sale antiseptice, Acidul Salicilic împiedică dezvoltarea bacteriilor, ciupercilor și virușilor pe suprafața pielii. Prin urmare, oprește proliferarea Cutibacterium acnes, care este responsabilă de reacțiile inflamatorii ale acneei, vizibile sub formă de papule și pustule. Aceste proprietăți antiseptice conferă Acidului Salicilic și un rol de conservant în formula multor produse cosmetice.

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, Acidul Salicilic calmează pielea. Prin urmare, este considerat a fi un ingredient activ neiritant, ceea ce îl face perfect pentru pielea sensibilă, inclusiv pentru pielea predispusă la acnee. În tratamentul acneei, Acidul Salicilic calmează coșurile dureroase și reduce vizibil roșeața. Află mai multe despre cum poți scăpa de punctele negre cu Acid Salicilic.

Cum utilizăm Acidul Salicilic?


De exemplu, Effaclar Gel Spumant Purificant +M, cleanser pentru față curăță în profunzime și reglează excesul de sebum, în timp ce exfoliază ușor.

Totodată, există serumuri care beneficiază de proprietățile Acidului Salicilic, cum ar fi serumul Effaclar Serum Ultra Concentrat, ser Acid Salicilic, acesta fiind utilizat ca tratament după curățarea profundă.

Acest ser pentru pori dilatați și coșuri pe față ajută la tratarea imperfecțiunilor, netezește pielea și reduce ridurile, oferind un rezultat progresiv de lungă durată.

Dacă vrei un produs care să hidrateze și să exfolieze în același timp, Effaclar A.Z. Gel-cremă pentru față cu Acid Azelaic, Acid Salicilic și Acid Hialuronic, cu acțiune anti-imperfecțiuni și antirid, te ajută să ai o piele curată, fără erupții și care previne cicatricile și semnele post acneice.

În plus, Effaclar K (+), cremă cu Acid Salicilic este ideală pentru pielea predispusă la keratinizare, oferind hidratare ușoară și exfoliere chimică delicată pentru a preveni înfundarea porilor.

Există contraindicații în utilizarea Acidului Salicilic?


Este cunoscut faptul că Acidul Salicilic este o substanță agresivă, așadar trebuie utilizat întotdeauna cu precauție, iar produsele care îl conțin nu trebuie folosite în exces.În plus, deoarece Acidul Salicilic este eficient împotriva acneei, acesta este recomandat persoanelor cu pielea foarte grasă și predispusă la acnee, în timp ce persoanele cu alte tipuri de piele mai sensibilă ar trebui să caute diferite tipuri de tratamente sau să utilizeze Acidul Salicilic numai în cazuri foarte specifice.

În plus față de controlul frecvenței de utilizare, aceste produse nu trebuie combinate cu alte produse care conțin alcool. De asemenea, dacă urmați un tratament cu Peroxid de Benzoil, Resorcinol și Tretinoină, este recomandat să nu utilizați Acid Salicilic în același timp.

În cele din urmă, este recomandat să evitați contactul acestei substanțe cu cele mai sensibile părți ale corpului, cum ar fi zona ochilor, de exemplu.

 

Pot utiliza Acidul Salicilic în timpul sarcinii?

Cosmeticele și produsele pentru piele fără prescripție medicală conțin, în general, ingrediente care nu sunt susceptibile de a fi dăunătoare în sarcină, deoarece sunt utilizate prin aplicare directă pe suprafața pielii (mai degrabă decât prin înghițirea unui comprimat).

Peroxidul de Benzoil, Acidul Salicilic și Acidul Glicolic sunt ingrediente care se găsesc în multe tratamente pentru acnee și produse cosmetice.

Acestea sunt considerate sigure pentru utilizare în timpul sarcinii.1