Îngrijirea antirid: beneficiile și modul de utilizare a vitaminei C

 

Vitamina C este unul dintre acei nutrienți esențiali pentru sănătatea întregului organism. Aceasta susține regenerarea celulelor și joacă un rol important în menținerea unui ten cât mai frumos. Așadar, poate fi un ingredient de bază în îngrijirea antirid. Află mai multe despre beneficiile vitaminei C, atât pentru piele, cât și pentru corp, și cum o poți folosi pentru ten.

Ce este vitamina C?

Vitamina C este un binecunoscut antioxidant adică un compus care ajută la combaterea stresului oxidativ din organism. Acest lucru este posibil prin acțiunea sa asupra radicalilor liberi, molecule extrem de nocive care favorizează distrugerea celulelor. Vitamina C influențează procesul de formare a acestora și îl încetinește.

Astfel, ea contribuie la regenerarea pielii și a altor celule din organism, contribuind la repararea “daunelor” provocate de radicalii liberi. Poate fi eficientă atât împotriva factorilor agresivi externi (poluarea sau radiațiile UV), cât și a deteriorării ce provine din interior (de exemplu procesul natural de îmbătrânire).

Vitamina C nu este un compus care poate fi produs de către organism, de aceea, este necesară suplinirea sa din exterior. Nutrientul poate fi găsit în numeroase alimente, dar și în suplimente alimentare și, bineînțeles, în produsele de îngrijire a pielii.

Beneficiile vitaminei C pentru sănătatea organismului

În prezent, vitamina C se numără printre cele mai “promovate” substanțe nutritive datorită efectelor sale care nu ar trebui ignorate. Pe lângă favorizarea regenerării și a reparării celulelor, putem menționa și alte beneficii ale vitaminei C pentru organism: întărirea sistemului imunitar, protecție pentru sistemul nervos și cardiovascular, prevenția deficitului de fier.

Beneficiile vitaminei C pentru ten

Vitamina C se găsește și în numeroase produse pentru îngrijirea pielii. Datorită proprietăților sale de a susține regenerarea, un astfel de ingredient poate ajuta la păstrarea unui ten mai frumos și poate oferi numeroase beneficii pentru față și piele.


Asigură o bună îngrijire antirid

Vitamina C se numără printre acele ingrediente care pot fi prezente în produsele antirid. Ea aduce mai multe beneficii clare pentru epidermă fiindcă poate contribui la încetinirea formării ridurilor și poate ajuta la păstrarea unui ten neted și luminos.

Pentru început, vitamina C joacă un rol vital în producția de colagen. Colagenul este acea proteină prezentă în mod natural în organism care menține pielea elastică și hidratată, iar pierderea sa duce la apariția ridurilor. Pentru ca sinteza sa să fie posibilă, corpul are nevoie de vitamina C. Astfel, pielea poate rămâne fermă și elastică, iar formarea primelor riduri și linii fine este încetinită.

Însă, vitamina C poate aduce beneficii chiar și în cazul ridurilor deja existente. Aceasta poate contribui la corectarea și netezirea imperfecțiunilor, astfel că pielea capătă un aspect mai tânăr și mai catifelat.


Ajută la menținerea unui ten mai luminos și mai uniform

Utilizarea vitaminei C pentru îngrijirea tenului ajută la obținerea unei străluciri și luminozități care fac pielea să pară mai tânără. Tenul devine mai curat și mai uniform, deoarece vitamina acționează asupra producției de melanină. Ea are capacitatea de a regla acest proces și de a preveni formarea petelor pigmentare care afectează aspectul pielii.


Oferă protecție împotriva radiațiilor ultraviolete

Deoarece este un bun antioxidant, vitamina C este un aliat de nădejde în protecția solară împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV. Expunerea la soare promovează apariția stresului oxidativ, în timp ce vitamina C este de ajutor în limitarea acestuia, contribuind și la refacerea celulelor afectate.


Favorizează vindecarea rănilor

Toate aceste proprietăți deja menționate transformă vitamina C într-un ingredient benefic pentru pielea lezată. Aceasta nu ajută doar la vindecarea celulelor, ci și la refacerea țesutului cutanat deteriorat. Atunci când o astfel de rană se vindecă, organismul produce mai intens colagen pentru a reabilita stratul pierdut al pielii; de mare ajutor şi în acest caz este tot vitamina C fiindcă este necesară pentru producția de colagen.


Combate roșeața și inflamația

Datorită faptului că vitamina deține proprietăți antioxidante, aceasta poate asigura și un efect antiinflamator. Astfel, în cazul în care tenul tău are pete de roșeață și aspect neuniform, ingredientul poate favoriza ameliorarea acestor mici probleme pentru ca pielea să rămână impecabilă.

Cum alegi produsele pentru ten cu vitamina C

Așadar, beneficiile vitaminei C pentru ten sunt nenumărate, motiv pentru care există o serie de produse care o conțin. Însă, pentru a-i oferi feței tale o îngrijire adecvată, va trebui să știi după ce criterii poți alege cele mai potrivite produse pentru tine.


Concentrația de vitamina C

Este important ca produsul ales să aibă o concentrație echilibrată de vitamina C, astfel încât aceasta să prezinte eficacitate, dar să nu fie nici prea agresivă pentru piele. O concentrație optimă ar fi cea de 10%, însă poți merge chiar până la 20%, dacă ai mai utilizat înainte cosmetice pe bază de vitamina C. Orice depășește această valoare ar putea face rău pielii.


Tipul de vitamina C și tipul de produs

Vitamina C poate fi de mai multe tipuri, așa că este recomandat să discuți cu un dermatolog înainte de a face o alegere. Acesta îți poate sugera un tip potrivit în funcție de problemele cu care te confrunți și de efectul pe care dorești să îl obții. Însă, tipul de vitamina C utilizat cel mai des în îngrijirea pielii este acidul ascorbic.

Substanța poate fi prezentă în mai multe tipuri de produse pentru piele. Ea se poate afla în componența cremelor de față, dar și a serumurilor. Acestea din urmă sunt recomandate datorită concentrației mai bogate și a ușurinței cu care fi aplicate.

Dacă optezi pentru un serum, asigură-te că acesta se află într-un recipient de culoare închisă. Pentru a-și putea păstra proprietățile, vitamina C nu trebuie să fie expusă la lumină sau să ia contact cu aerul, deoarece ar putea oxida și, astfel, nu ar mai fi la fel de eficace.


Celelalte ingrediente

În general, produsele de îngrijire nu conțin doar un singur ingredient. De fapt, vitamina C oferă rezultate mai bune dacă se află în combinație cu alți compuși cu proprietăți similare, precum acidul hialuronic, acidul salicilic sau alți antioxidanți (de exemplu vitamina E). Așadar, dacă știi că prezinți o intoleranță la anumite substanțe, verifică bine lista de ingrediente înainte de utilizare.

Cum folosești vitamina C pentru ten

În general, vitamina C este potrivită pentru toate tipurile de ten și poate fi tolerată cu ușurință. Însă, dacă nu ai mai folosit înainte produse care să o conțină, este recomandat să le testezi pe o porțiune mică a pielii înainte de a le aplica pe toată fața. Aplică o cantitate foarte mică din acestea și verifică pielea după 24 de ore. Dacă nu observi nicio reacție adversă, atunci substanța este sigură pentru tine.

Poți opta pentru orice tip de produs cu vitamina C, însă noi îți recomandăm serumurile. Acestea au o textură mai lejeră, se absorb rapid în piele și au o concentrație mai mare a vitaminei, ceea ce asigură un grad de eficacitate mai ridicat. Desigur, rezultatele nu vor fi vizibile imediat după aplicare, însă ar trebui să observi mici schimbări în scurt timp.


Serumul cu vitamina C pură

Un produs potrivit pentru pielea sensibilă care luptă împotriva semnelor de îmbătrânire fiindcă îi îmbunătățește textura și calitatea este serumul cu vitamina C pură. Acesta are o textură ușoară, deloc grasă, care se absoarbe foarte repede în piele, lasă un finisaj catifelat și are un parfum plăcut. Poate fi folosit fără probleme și drept bază de machiaj.

Serumul ar trebui aplicat o singură dată pe zi, în zona feței și a gâtului, unde se formează cele mai vizibile riduri. Pentru a nu provoca iritații, zona ochilor ar trebui evitată. Înainte de aplicare, pielea va trebui curățată cu ajutorul unei ape micelare și, după aplicare, pentru o bună protecție, folosește întotdeauna protecție solară. Recomandăm gama Anthelios care oferă protecție cu spectru larg, împotriva razelor UVA și UVB.

Serumul conține vitamina C în formă pură, în concentrație de 10%, acid salicilic, care ajută la obținerea unei pieli fine favorizând eliminarea celulelor moarte, și apa termală La Roche-Posay, cu efect calmant.

Beneficiile vitaminei C pentru întregul organism, și în special pentru piele, nu ar trebui neglijate. Acest ingredient poate fi folosit cu succes în cadrul unei îngrijiri antirid pentru a contribui la corectarea ridurilor, la netezirea pielii și la obținerea unui aspect mai luminos și mai tânăr al tenului.