Ce sunt comedoanele?
Comedoanele sunt erupții neinflamatorii, care sunt uneori numite leziuni primare. Deși sunt cele mai vizibile pe față, pot apărea și pe alte părți ale corpului, în special pe spate. Este important de menționat că acestea se pot transforma ocazional în erupții inflamatorii, mai ales atunci când încercăm să le îndepărtăm în mod incorect. Vorbim aici despre stoarcerea lor, care este o metodă prea agresivă de eliminare a imperfecțiunilor, ce poate afecta foarte negativ starea pielii noastre și poate duce la apariția altor leziuni.
Cum se formează?
Procesul de formare al comedoanelor este influențat de doi factori: producția crescută de sebum de către glandele sebacee și perturbarea procesului de exfoliere al celulelor moarte ale pielii. Sebumul acumulat pe față blochează orificiile foliculilor, la fel ca și fragmentele pielii moarte, ceea ce duce la obstrucția glandelor. Masa sebacee-keratotică acumulată acolo se poate colecta atât sub suprafața pielii, cât și la exterior.
Deși comedoanele sunt nedureroase și rareori însoțite de roșeață sau umflare, ele au tendința de a fi suprainfectate cu bacterii, ceea ce poate duce la transformarea lor în pustule purulente și alte imperfecțiuni, care sunt asociate cu disconfort și pot fi mai dificil de redus. Din acest motiv, nu trebuie să le stoarcem, deoarece putem facilita înmulțirea bacteriilor de pe fața și mâinile noastre.
Formarea acestora este influențată și de hormoni, de aceea sunt comune în rândul adolescenților. Află mai multe despre acneea hormonală.
Responsabili de acest lucru sunt în principal androgenii, al căror nivel este deosebit de ridicat în perioada pubertății. Cantitatea lor crește și în timpul sarcinii, menstruației și consumului de contraceptive, creând condiții favorabile apariției erupțiilor.
Există și alți factori care influențează direct starea pielii noastre și pot contribui ușor la formarea comedoanelor. Printre aceștia se numără:
- utilizarea produselor cosmetice prea grele care blochează porii;
- nivel de stres ridicat;
- dietă necorespunzătoare, bogată în grăsimi, produse procesate, sare și zahăr;
- îngrijirea nepotrivită a pielii;
- oboseala și lipsa de somn;
- fumatul și consumul de alcool.
Tipuri de comedoane
Deși comedoanele în sine nu sunt poate periculoase pentru starea generală a pielii noastre, ele nu sunt estetice și există riscul de a se transforma în erupții inflamate, ceea ce poate schimba drastic aspectul pielii noastre. Pentru a ști cum să scapăm rapid de punctele negre, este important să le recunoaștem corect, mai ales că există două tipuri: deschise și închise.
Comedoane deschise
Se disting printr-o culoare închisă, ceea ce le face mult mai vizibile. Sunt popular cunoscute sub numele de puncte negre. Culoarea provine din oxidarea masei sebacee-keratotice care se extrage la suprafață și din dezvoltarea infecției. Au o tendință particulară de a se transforma în inflamații, ceea ce duce la apariția pustulelor, nodulilor și chisturilor purulente.Comedoanele deschise pot rezulta din blocarea porilor cu impurități și produse cosmetice neadecvate, precum și din bacterii Propionibacterium acnes (care sunt principala cauză a acneei). Acestea sunt cel mai des localizate în zona T, în special pe nas.
Comedoane închise
Cunoscute sub numele de puncte albe, acestea se manifestă prin mici noduli albi, care deseori nu sunt vizibili la prima vedere, dar devin evidenți, de exemplu, la întinderea ușoară a pielii. În plus, sunt ușor detectabile la atingere. În cazul comedoanelor închise, masa sebacee-keratotică nu se extrage la suprafața pielii și rămâne sub ea, fiind de asemenea mai greu de îndepărtat.Cauzele acneei comedoniene
Un singur comedon pe nas este extrem de rar. Se întâmplă des ca pielea să rețină impurități, iar rezultatul sunt porii înfundați. Acneea cu puncte negre, sau acneea comedoniană, apare în principal la persoanele tinere al căror echilibru hormonal abia se reglează. Prin urmare, este denumită în mod obișnuit acnee vulgară sau acnee juvenilă. Pentru multe persoane, este o adevărată pacoste, deoarece leziunile punctelor negre se pot transforma în inflamații. Acestea, la rândul lor, sunt greu de ascuns și adesea se extind chiar și la părțile sănătoase ale feței prin transmiterea bacteriilor.
Mai multe cauze pot provoca acneea comedoniană. La adulți, cele mai frecvente sunt:
Motive genetice și alte obiceiuri
Predispoziția genetică pentru o piele grasă sau predispusă la acnee este ceva ce nu poate fi controlat și care afectează apariția acestor coșuri. Anumite obiceiuri nesănătoase, cum ar fi alimentația deficitară sau fumatul, au o influență negativă asupra acestei baze și mențin problema.
Dezechilibre hormonale
Dezechilibrele hormonale, de exemplu în timpul sindromului premenstrual sau al menopauzei, pot declanșa, de asemenea, apariția acneei comedoniene.
Consumul de substanțe
Utilizarea corticosteroizilor, steroizilor sau a altor medicamente contribuie la dezechilibrul hormonal și, astfel, la dezechilibrul pielii.
Stresul
Cortizolul și alți hormoni eliberați în timpul perioadelor de stres perturbă echilibrul dermic și pot determina modificări ale suprafeței pielii.
Lipsa îngrijirii pielii
Lipsa unei rutine de îngrijire, precum și îngrijirea necorespunzătoare a acesteia, cu o rutină care include spălarea excesivă, aplicarea excesivă de creme hidratante pe față, utilizarea unui machiaj abundent sau a unor creme excesiv de grase, care blochează porii, poate contribui la apariția comedoanelor pe față.Soluții de îngrijire în cazul comedoanelor
„Ce să fac pentru punctele negre?” – aceasta este o întrebare pe care și-o pun cu siguranță multe persoane, atât cele care nu au mari probleme cu pielea, cât și cele care de ceva timp se luptă cu o piele problematică.
Din acest motiv, trebuie subliniat din start că nu există o metodă universală și 100% eficientă pentru comedoane.
În multe cazuri, se poate dovedi că este necesară o abordare extinsă, care să includă nu doar modul în care ne îngrijim singuri pielea, ci și ajutorul profesional. Este util să știm cum putem reduce comedoanele, chiar dacă eliminarea lor necesită efort, rezultatul va fi o piele netedă, catifelată și cu un aspect sănătos.
Igiena facială pentru acneea comedoniană
O igienă facială bună este crucială pentru a elimina excesul de sebum și celulele moarte de la suprafața pielii. Curăță-ți fața de două ori pe zi cu produse non-comedogenice. Utilizează o cremă care nu numai că curăță, dar și calmează și hidratează pielea.Crema de curățare Effaclar H ISO-BIOME de la La Roche Posay este un produs de curățare potrivit pentru pielea sensibilă, cu tendință acneică și pentru pielea afectată de tratamente care o usucă. Datorită unei compoziții care conține Unt de Shea, Niacinamidă și Glicerină, aceasta ajută la restabilirea hidratării pe care alte tratamente o îndepărtează de pe piele.
În plus, extractul de Orellana ajută la reducerea imperfecțiunilor de pe fața ta, iar puterea Aqua Posae Filiformis ajută la întărirea barierei sale protectoare. Un ingredient necesar pentru a scăpa de comedoanele închise.
Exfoliază și hidratează pielea
Un tratament exfoliant de două ori pe săptămână și hidratarea continuă a pielii ajută la îndepărtarea excesului de sebum și a celulelor moarte ale pielii sau a altor impurități care pot cauza înfundarea foliculilor. De asemenea, ne ajută la menținerea pielii umede și sănătoase prin prevenirea uscăciunii și a producției excesive de sebum.Crema cu acid salicilic Effaclar K (+) este o cremă hidratantă creată special pentru a hrăni și reîmprospăta pielea grasă, prevenind în același timp apariția comedoanelor. Aceasta combină Carnosina, Vitamina E și Airlicium pentru a-și maximiza proprietățile antioxidante și a ajuta la matifierea pielii de pe față, acoperind imperfecțiunile acesteia în timp ce o hrănește și o îngrijește - perfectă pentru îngrijirea comedoanelor deschise!
Folosește produse specifice comedoanelor
Substanța care se dovedește excelentă în combaterea comedoanelor închise și deschise este Niacinamida. Reduce excesul de sebum și, în același timp, reduce vizibilitatea petelor pigmentare și calmează pielea. Acest ingredient poate fi găsit în Mela B3, Ser cu Niacinamidă și în crema pentru comedoane, anti-imperfecțiuni și ten cu tendință acneică Effaclar DUO+M.În plus, formula produsului a fost îmbogățită cu ingredientul activ Phylobioma, care are un efect benefic asupra echilibrului microbiomului pielii și previne înmulțirea bacteriilor responsabile de accentuarea simptomelor acneei.
O rutină cu soluții de îngrijire specifice pentru pielea cea mai sensibilă îmbunătățește substanțial rezistența pielii, precum și reducerea imperfecțiunilor și a semnelor create de comedoanele de pe față.
Serul cu acid salicilic concentrat Effaclar Ultra de la La Roche Posay combină acțiunea exfoliantă de Acid Salicilic, Acid Glicolic și LHA cu un tratament eficient împotriva imperfecțiunilor datorită Niacinamidei și acțiunii calmante a apei termale.
Evită extragerea sau îndepărtarea lor
Pentru a preveni rănile, infecțiile sau cicatricile permanente pe față, este important să eviți orice acțiune care apasă și rupe foliculii.Pentru puncte negre persistente și alte imperfecțiuni ale feței, este recomandat să mergi la un dermatolog. Acesta va examina cu atenție toate modificările pielii și va prescrie testele necesare. Este posibil să ne prescrie un preparat specializat pentru comedoane, mai ales dacă sunt rezultatul acneei.
Acestea se bazează de obicei pe substanțe active precum Retinolul sau Acidul Azelaic. Nu este recomandat să utilizăm aceste ingrediente pe cont propriu, deoarece efectele lor sunt puternice și ar putea fi dificil pentru noi să ajustăm concentrația corectă și frecvența aplicării.