Îngrijirea tenului sensibil: hidratare și calmare

 

Tenul sensibil îți poate da bătăi de cap, acesta reacționând mult mai puternic la numeroși factori externi, astfel cauzând un disconfort pronunțat. De aceea, este necesar să optezi pentru o rutină de îngrijire adaptată, care să nu favorizeze apariția acestor reacții. Iată ce este important de reținut despre îngrijirea tenului sensibil.

Ce este tenul sensibil?

Tenul sensibil nu reprezintă de fapt un tip de ten, ci mai degrabă o caracteristică a acestuia. Așadar, și tenul gras sau cel uscat pot fi în același timp și sensibile, deși sensibilitatea este mai frecvent întâlnită la persoanele cu un ten uscat. Acesta reacționează în urma acțiunii unor factori externi, însă există și factori interni care pot fi implicați.

Atunci când pielea nu ia contact cu acești factori sau ei nu acționează, ea nu prezintă nicio particularitate deosebită. Așadar, aceasta poate avea un aspect complet normal, fără să prezinte simptome de sensibilitate, caz în care predispoziția sa poate fi greu de depistat.

Însă, de îndată ce acești factori își fac apariția, vor apărea și simptomele specifice: iritații, mâncărimi, disconfort resimțit sub forma unor înțepături, senzații de arsură și acel sentiment că pielea “te strânge”.

Care sunt cauzele tenului sensibil?

Așa cum am menționat, aceste reacții pot apărea atât în urma unor factori externi, cât și a factorilor interni. Cei de natură externă pot include factorii de mediu (vântul și temperaturile scăzute, poluarea, expunerea la radiațiile ultraviolete), dar și contactul cu anumite substanțe, prezente de cele mai multe ori în produsele de îngrijire. Adesea, tenul sensibil prezintă de fapt tendințe alergice.

Aspectul tenului și starea sa pot fi influențate și de factori interiori, precum stresul și schimbările hormonale. Însă, și consumul unor anumite alimente (mâncare foarte condimentată) și băuturi (alcoolul) pot fi de vină.

Ce pași ar trebui urmați pentru îngrijirea tenului sensibil?

Scopul îngrijirii tenului sensibil este acela de a te asigura că îndeplinești toate nevoile pielii, dar și de a limita apariția reacțiilor și de a le calma pe cele existente. Așadar, ar trebui să te concentrezi asupra hidratării și calmării, folosind niște produse potrivite.


Etapa de curățare

Indiferent de tipul tău de ten, acesta va trebui curățat în fiecare dimineață și seară, pentru a elimina excesul de sebum și de impurități. În cazul pielii sensibile, este important să te asiguri că alegi un produs potrivit, care să nu conțină ingrediente iritante sau potențiali alergeni.

Un produs de curățare potrivit ar trebui nu doar să purifice tenul, ci să ajute și la calmarea sa. Există numeroase formule speciale, delicate, care să contribuie la obținerea acestui efect.


Etapa de hidratare

O altă etapă obligatorie în îngrijirea zilnică a pielii, realizată de două ori pe zi, este cea de hidratare. Astfel, ajuți la refacerea barierei pielii și asiguri un efect calmant și hrănitor asupra tenului reactiv.

Verifică bine lista de ingrediente înainte de a alege un produs pe care să-l folosești. Alege doar compuși neiritanți, care să nu producă reacții alergice și să poată contribui la calmarea, dar și la buna hidratare a pielii. Cele mai potrivite sunt produsele dermatocosmetice, special formulate pentru pielea sensibilă sau intolerantă. Aceste produse sunt, în general, hipoalergenice și testate clinic pentru a preveni reacțiile alergice.


Protecția solară

Expunerea la razele ultraviolete nocive duce la deteriorarea pielii, provocând apariția arsurilor solare și a petelor pigmentare. Însă, chiar și în urma expunerii de scurtă durată, în urma căreia pielea nu este afectată în aparență, tenul sensibil va fi mai vulnerabil și va avea de suferit.

De aceea, este important să folosești protecție solară zilnic. Utilizarea este recomandată indiferent de anotimp și de vreme, radiațiile fiind prezente în atmosferă și în timpul toamnei și al iernii, dar și atunci când este înnorat. Nu uita să aplici aceste produse cu 15-20 de minute înainte de a te expune la soare.

Ce produse poți folosi în îngrijirea tenului sensibil?

Alegerea produselor de îngrijire dedicate pielii foarte sensibile poate fi un proces dificil și oarecum contra-intuitiv. Numeroși compuși pot fi responsabili pentru apariția reacțiilor adverse. De aceea, medicii dermatologi recomandă utilizarea produselor formulate pentru acest tip de piele, testate alergologic.

O bună alegere include produsele din gama Toleriane Dermallergo, dedicate nevoilor pielii sensibile și intolerante. Acestea nu conțin parfum și alcool și asigură protecție, hidratare și calmare.

Produsele Toleriane Dermallergo

În cazul în care te confrunți cu senzație de mâncărime, roșeață, disconfort pronunțat, dar și uscăciune severă, atunci vei avea nevoie de un produs nu doar calmant, dar și puternic hidratant. Îți recomandăm crema Toleriane Dermallergo, care hidratează eficient și calmează instant iritațiile, asigurând efect anti-roșeață și anti-recidivă.

Produsul este destinat pielii uscate și are o textură bogată, onctuoasă, asigurând un efect hrănitor. Formula este una hipoalergenică și a fost testată pe pielea cu tendință alergică.

Dacă tenul tău prezintă aceleași iritații și disconfort, însă este mai degrabă normal sau mixt, vei avea nevoie de un produs cu o textură mai ușoară. În această situație, este potrivit fluidul Toleriane Dermallergo, cu aceeași formulă hipoalergenică hidratantă și calmantă, însă cu o textură fluidă lejeră. Și acest produs a fost testat pe pielea alergică.

Pielea din zona ochilor este mult mai subțire și mai sensibilă în comparație cu restul tenului, așa că ar trebui să folosești un produs dedicat. Crema de ochi Toleriane Dermallergo conține o formulă testată, cu efect calmant și puternic hidratant. Aceasta este recomandată pentru conturul ochilor în cazul pielii sensibile, predispusă la eczemă.

Pielea sensibilă are nevoie de ceva mai multă atenție, pentru a limita apariția senzației de disconfort. Pentru îngrijirea tenului sensibil, alege cu grijă produse cu puține ingrediente, care au fost testate și care vor asigura un efect calmant și hidratant.