CAUZE PENTRU PIELEA SENSIBILĂ:
INTERNE ȘI EXTERNE

Article Read Duration 8 min citire

Pielea sensibilă sau reactivă se manifestă prin resimțirea unor senzații neplăcute - de furnicături, piele ,,care ține”, prurit sau arsură - asociate uneori cu uscăciunea și roșeața. Aceasta este cauzată de o deficiență a funcției de scut al pielii (stratul său aflat la exterior) și de hipersensibilitatea terminațiilor nervoase, care încep să trimită semnale de durere ca răspuns la stimuli inofensivi. Deși cauza acestor manifestări este incertă, este sigur că acestea pot fi declanșate de mai mulți factori atât interni, cât și externi.


Cauze externe:

• Schimbările de temperatură și vântul
• Poluarea
• Soarele
• Aditivii din produsele cosmetice nepotrivite
• Detergentul de rufe
• Intervențiile chirurgicale

Cauze interne:

• Mâncarea condimentată
• Alcoolul
• Intoleranța la gluten
• Modificările hormonale
• Stresul sau emoțiile puternice


Sensibilitatea pielii poate fi controlată evitând pe cât de mult posibil contactul cu acești factori și aplicând o rutină de îngrijire a pielii adecvată pentru pielea sensibilă, folosind produse potrivite precum cele din gama TOLERIANE.

CE ESTE
PIELEA SENSIBILĂ?

Pielea sensibilă sau reactivă se manifestă prin resimțirea unor senzații neplăcute - de furnicături, piele ,,care ține”, prurit sau arsură - asociate uneori cu uscăciunea și roșeața. Orice tip de piele, indiferent că este uscată, grasă sau mixtă, poate deveni sensibilă. Simptomele caracteristice ale pielii sensibile se pot manifesta tot timpul sau pot fi declanșate de anumiți factori interni și externi.

Pielea sensibilă, reactivă sau alergică? Aflați AICI.

 

CE CAUZEAZĂ
PIELEA SENSIBILĂ?

Sensibilitatea pielii este cauzată de hipersensibilitatea terminațiilor nervoase din piele, care încep să trimită semnale de alertă la stimuli inofensivi. Deși cauza acestor simptome este incertă, este sigur că este că acestea pot fi declanșate de mai mulți factori interni și externi. Citiți mai departe pentru a afla care sunt principalele cauze ale pielii sensibile și cum pot fi evitate.

FACTORI DE AGRESIUNE EXTERNI
PENTRU PIELEA SENSIBILĂ

Simptomele pielii sensibile pot fi determinate de factori interni și externi. Vom analiza mai întâi factorii externi.

Modificările de temperatură și vântul

Printre factorii externi care pot declanșa sensibilitatea pielii se numără căldura, frigul și vântul. Acest lucru este cauzat de factorii enumerați mai sus care provoacă schimbări bruște de temperatură și declanșează eliberarea histaminei, molecula responsabilă de apariția pruritului la nivelul pielii. Aceasta cauzează senzații supărătoare de furnicături sau prurit și totodată, dilatarea vaselor de sânge, provocând roșeața.

Sfaturi și recomandări: Deși starea vremii nu poate fi schimbată, pot fi evitate dușurile sau băile excesiv de fierbinți și poate fi redusă utilizarea încălzirii centrale în timpul iernii sau a aerului condiționat, vara. Pentru a stimula capacitatea de apărare a pielii, folosiți un produs minimalist care ameliorează totodată senzația de disconfort precum TOLERIANE Sensitive.

Poluarea

Unul dintre principalii dușmani ai pielii sensibile este poluarea. Pe parcursul zilei, pielea intră în contact cu poluarea atmosferică, în special cu ozonul și cu particulele fine microscopice PM 2.5 Acestea afectează scutul de protecție al pielii, cauzând uscăciune și o sensibilitate tot mai accentuată a pielii la iritanții externi.

Sfaturi și recomandări: Anumite produse de îngrijire dermatocosmetice au la bază texturi rezistente la poluare, care împiedică particulele iritante să intre în contact cu pielea și să provoace reacții. Întrebați la farmacie despre creme rezistente la poluare, precum TOLERIANE Sensitive.

Soarele

Radiațiile ultraviolete din lumina soarelui pot declanșa stresul oxidativ și inflamarea pielii, care pot genera simptome neplăcute asociate pielii sensibile. Soarele poate fi periculos pentru ten, reprezentând una dintre cauzele majore ale îmbătrânirii pielii și chiar ale acneei.

Descoperiți îngrijirea anti-îmbătrânire potrivită chiar și pentru pielea cea mai sensibilă cu gama HYALU B5
Effaclar DUO+ SPF30 este conceput special pentru pielea cu tendință acneică, asigurând în același timp protecție solară.

Sfaturi și recomandări: Integrați în rutina dvs. zilnică de îngrijire a pielii un produs de protecție solară cu factor de protecție SPF 30-50 special conceput pentru pielea sensibilă. ANTHELIOS Ultra este un produs ce asigură protecție solară cu o formulă minimalistă extrem de ușoară, care este atât de sigură încât poate fi aplicată până și pe zona delicată din jurul ochilor, fără a risca să simțiți înțepături sau să aveți alte reacții.

Aflați mai multe despre protecția UVA-UVB AICI.

Aditivii din produsele cosmetice

Multe cosmetice nu sunt concepute astfel încât să fie potrivite pentru pielea sensibilă și includ diferite ingrediente și substanțe care o pot afecta precum coloranți, anumite tipuri de parfum sau de alcool, lanolină, etc. care pot declanșa simptomele pielii sensibile. În afară de aditivi, anumite produse conțin ingrediente anti-îmbătrânire foarte dure, cum ar fi concentrații extreme de acizi alfa-hidroxi (AHA), care pot hipersensibiliza pielea.

Sfaturi și recomandări: Căutați produse concepute special pentru a ameliora starea de disconfort și pentru a proteja pielea sensibilă, care sunt hipoalergenice, nu conțin ingrediente sau substanțe precum cele menționate mai sus și au fost testate pe diferite tipuri de piele sensibilă și reactivă. TOLERIANE Sensitive nu conține niciun alergen sau iritant cunoscut și contribuie la restabilirea barierei protectoare de lipide de la suprafața pielii; de asemenea, consolidează bariera invizibilă de bacterii benefice, datorită ingredientelor active prebiotice. Cu îngrijirea potrivită, sensibilitatea pielii poate fi redusă zi de zi.

Dați clic AICI pentru a afla mai multe despre îngrijirea pielii sensibile.

Detergentul și pielea sensibilă

Cremele, produsele de îngrijire nu sunt singurele lucruri care ating pielea sensibilă: și hainele o ating, ceea ce înseamnă că pielea poate intra în contact cu urme de detergent. Anumite tipuri de detergent conțin enzime care pot irita pielea, iar alții au concentrații mult prea mari de iritanți precum Lauril sulfat de sodiu, care afectează bariera protectoare a pielii.

Sfaturi și recomandări: Dacă aveți piele sensibilă, optați pentru detergenți speciali. Folosiți numai cantitatea necesară de detergent, în funcție de dimensiunea rufelor încărcate în mașina de spălat și de gradul lor de murdărire. Apoi, treceți rufele printr-un ciclu suplimentar de clătire înainte de uscare, pentru a elimina orice urmă de detergent. Dacă aveți pielea uscată și resimțiți adesea senzație de mâncărime, protejați-vă pielea cu un emolient gras pentru ameliorarea senzației de disconfort, precum LIPIKAR BAUME AP+M care va ajuta la consolidarea barierei protectoare cutanate.

Vă întrebați dacă aveți eczemă sau doar piele uscată? Dați clic AICI pentru a afla.

Piele sensibilă după intervenții chirurgicale

După o intervenție chirurgicală, la nivelul pielii rămâne adesea o rană. În timp aceasta se vindecă, dar pielea poate deveni foarte sensibilă la atingere și chiar și o apăsare ușoară poate provoca un disconfort puternic. După operație, pielea poate fi sensibilă la orice, cu excepția unor produse de îngrijire adecvate.

Sfaturi și recomandări: Păstrați rana curată cu ajutorul unui produs delicat de curățare, conceput special pentru vindecarea rănilor. Cereți recomandări de la medicul dermatolog. Pentru a reduce sensibilitatea de după operație zi de zi, aplicați de câteva ori pe zi, prin masare, o cremă care contribuie la vindecarea cicatricelor. Astfel, veți accelera procesul de vindecare a cicatricei. Rugați dermatologul să vă recomande o cremă sau un gel bun pentru cicatricizare.

FACTORI DE AGRESIUNI INTERNI
AI PIELII SENSIBILE

Anumiți factori interni pot cauza diferite manifestări la nivelul pielii sensibile:

Mâncarea condimentată

Ați observat vreodată că mâncărurile deosebit de picante pot declanșa o senzație de încălzire și la nivelul pielii? Nu este o coincidență: o substanță numită capsaicină, care se regăsește în mâncarea picantă, poate declanșa receptorii de inflamații din piele, generând simptomele atât de cunoscute ale pielii sensibile. Multe persoane constată că pielea li se înroșește după ce mănâncă acest gen de mâncare.

Sfaturi și recomandări: Chiar dacă mâncărurile condimentate pot fi mai gustoase, este mai bine ca persoanele cu piele sensibilă sau reactivă să le evite. Dacă vă place mâncarea indiană, ce ar fi să alegeți o korma necondimentată?

Alcoolul

Alcoolul este una dintre principalele cauze ale pielii sensibile, având două efecte importante: În primul rând, alcoolul creează o dilatare puternică a vaselor de sânge din piele, ceea ce duce la înroșire și rozacee; de asemenea, acesta acționează ca un diuretic puternic (o substanță care elimină apa din sistemul nostru), ceea ce usucă pielea foarte tare, făcând-o mai vulnerabilă la atacurile externe.

Sfaturi și recomandări: Moderația este secretul! Nu este nevoie să vă abțineți de tot, dar este recomandat să limitați consumul de alcool la aproximativ un pahar mediu de vin pe zi (în jur de 2 unități de alcool).

Simptome la nivelul pielii cauzate de intoleranța la gluten

Intoleranța la gluten vă poate afecta pielea. În cazuri extreme, aceasta este asociată cu o erupție răspândită de vezicule, numită dermatită herpetiformă. Inclusiv alte boli de piele, precum psoriazisul, au demonstrat o ameliorare a simptomelor în urma adoptării unei diete fără gluten. Glutenul nu este o cauză comună a pielii sensibile, dar poate fi luat în considerare dacă simptomele iau amploare după consumul de pâine, paste sau alte mâncăruri pe bază de gluten.

Sfaturi și recomandări: Dacă glutenul este un factor declanșator pentru pielea sensibilă, este o indicată o dietă fără gluten. Va trebui să vă obișnuiți să verificați etichetele produselor alimentare, ca să vă asigurați că nu conțin gluten, dar principala schimbare va fi eliminarea din dietă a cerealelor precum grâul, orzul și secara.

Modificările hormonale

Multe femei constată că simptomele de piele sensibilă sunt cauzate și de fluctuațiile hormonale, cum ar fi ciclul lunar sau perimenopauza. Schimbările hormonale pot agrava înroșirea pielii și rozaceea.

Sfaturi și recomandări: Dacă înroșirea este o problemă, pulverizați pe piele apă de izvor termal, care ameliorează în mod natural senzația de disconfort, având un efect anti-inflamator și anti-oxidant: Thermal Spring Water. De asemenea, asigurați-vă că rutina de îngrijire este adecvată pentru pielea sensibilă. Rugați medicul dermatolog să vă recomande produse concepute special pentru pielea sensibilă, cu ingrediente active anti-rozacee, precum ROSALIAC AR.

Stresul sau emoțiile puternice

Pentru unii oameni, stresul și emoțiile puternice pot fi un factor declanșator al pielii sensibile. Când sunteți agitați, terminațiile nervoase din piele încep să trimită semnale de alertă și vasele de sânge din față și gât se dilată, provocând înroșirea vizibilă și creșterea temperaturii la nivelul feței și al gâtului.

Sfaturi și recomandări: Dacă pielea nu se simte confortabil și se înroșește în situații stresante, primul pas este să încercați să vă țineți stresul sub control. O tehnică ce s-a dovedit utilă în astfel de situații este tehnica de relaxare de tip mindfulness: concentrați-vă pe momentul prezent și analizați gândurile într-un mod detașat, fără să le judecați.

Sigur, practicarea unei ședințe de mindfulness în mijlocul unei ședințe presante sau în timpul jocului cu un copil mic poate fi dificilă. Din fericire, puteți ameliora și reduce sensibilitatea pielii zi de zi cu o îngrijire adecvată a pielii, cum ar fi TOLERIANE Sensitive, care conține în formula sa, lipide ce repară scutul protector al pielii și prebiotice pentru a-i păstra bacteriile benefice. Rezultatul? Sensibilitatea pielii se reduce treptat, iar pielea devine mai rezistentă împotriva efectelor cauzate de stres.

Dați clic pentru a afla mai multe despre o rutină completă de îngrijire a pielii sensibile.

1A. Green et al. Evening light exposure to computer screens disrupts human sleep, biological rhythms, and attention abilities. Chronobiology International. Vol. 34, May 26, 2017, p. 855. doi: 10.1080/07420528.2017.1324878

ADEVĂRAT
SAU FALS

MÂNCAREA CONDIMENTATĂ POATE
SĂ DECLANȘEZE SENSIBILITATEA PIELII.

ADEVĂRAT Laroche-Posay Romania true or false

Dacă pereții vaselor de sânge au devenit fragili, anumiți factori externi, cum ar fi mâncărurile condimentate, alcoolul, băile fierbinți sau excesul de căldură din casă, pot declanșa înroșirea și sensibilitatea pielii.
Aflați mai multe

REMEDIILE NATURALE PREGĂTITE ÎN CASĂ
SUNT POTRIVITE PENTRU PIELEA SENSIBILĂ.

FALS Laroche-Posay Romania true or false

Chiar dacă sunt gustoase, ingredientele din frigiderul sau din dulapul dumneavoastră pot mai degrabă să afecteze pielea sensibilă. Remediile „naturale” sau făcute acasă, precum măștile cu miere, făină de ovăz, avocado și ciocolată, ar trebui evitate, deoarece pot conține alergeni și iritanți.

În locul acestora, puteți încerca soluții de îngrijire a pielii specializate .

Aflați mai multe

PIELEA SENSIBILĂ TREBUIE
SĂ ARATE DIFERIT ?

FALS Laroche-Posay Romania true or false

Unul din aspectele frustrante ale pielii sensibile este că, oricât de supărătoare pot fi problemele asociate, specialiștii vor declara adesea că pielea este „normală”, deoarece nu prezintă niciun semn vizibil. Dar după o analiză detaliată, medicii dermatologi vor recunoaște caracteristicile pielii sensibile și vor recomanda tratamente potrivite pentru pielea sensibililă sau hipersensibilă.
Aflați mai multe

STAREA INTERIOARĂ
ARE EFECT ASUPRA PIELII SENSIBILE.

ADEVĂRAT Laroche-Posay Romania true or false

Stresul și emoțiile puternice pot cauza dilatarea vaselor de sânge din piele, determinând apariția roșeții și a senzațiilor de disconfort.

Multe persoane apelează la tehnici de relaxare de tip mindfulness pentru a găsi un echilibru interior, ținând astfel sub control și pielea sensibilă.

Această abordare funcționează cel mai bine în combinație cu produsele specializate de îngrijire a pielii sensibile precum cele din gama TOLERIANE.
Aflați mai multe

AVEM ȘI
O GAMĂ PENTRU ASTA

TOLERIANE este o gamă de produse concepute să hidrateze, să calmeze și să protejeze pielea sensibilă cu tendință alergică.

ANGAJAMENTELE NOASTRE
PRIVIND SIGURANȚA

Standardele de siguranță superioare regulamentelor cosmetice internaționale