Atenție la...

Piele uscată (xeroza cutanată): simptome, cauze și îngrijire

Img_Piele uscată (xeroza cutanată): simptome, cauze și îngrijire

Pielea uscată reprezintă un motiv de îngrijorare estetic, mai ales în cazul în care apar și scuamele, acele cojițe care rezultă din descuamarea stratului cutanat. În plus, uscăciunea pielii creează disconfort, oferind o senzație neplăcută care persistă în special după duș. În anumite cazuri, xeroza cutanată este însoțită și de prurit, un motiv în plus să identificăm și să tratăm cauzele acesteia.

Xeroza cutanată: ce este?

Xeroza cutanată sau pielea uscată este o afecțiune dermatologică întâlnită frecvent la persoanele vârstnice.

Totuși, cu toții ne putem confrunta cu simptomele sale pe durata sezonului rece, atunci când frigul și vântul contribuie la uscarea pielii. Xeroza cutanată poate fi rezultatul unei moșteniri genetice sau poate fi dobândită, sub influența mai multor factori.

Pielea uscată - cauze și factori de risc

În mod firesc, pielea este protejată la suprafață de un strat hidrolipidic, care conține apă și lipide (adică sebum).

Vorbim, de fapt, despre bariera naturală a pielii care își pierde din eficiență atunci când apare un dezechilibru de apă și grăsimi. Pielea uscată nu este același lucru cu pielea deshidratată, prima menționată fiind o condiție permanentă, iar cea de-a doua un fenomen cu care ne putem confrunta de-a lungul vieții, ocazional, sub influența unor factori.

Factori de risc

Xeroza cutanată este declanșată, deseori, de factori endogeni, dar poate fi stimulată și de factori exogeni.

Printre cauzele endogene ai pielii uscate se numără următoarele:

 • Dezechilibre hormonale - Simptomele pielii uscate pot să apară în perioada instalării menopauzei sau în sarcină.
 • Factorii genetici - Xeroza cutanată poate fi transmisă ereditar și este asociată și cu alte afecțiuni dobândite astfel. Avitaminozele, afecțiunile maligne, bolile infecțioase moștenite pot fi însoțite de manifestările xerozei.
 • Anumite terapii medicamentoase - Retinoizii, antiandogenii, cimetidina sau agenții hipocolesterolemianți pot favoriza apariția simptomelor de piele uscată.
 • Îmbătrânirea - Odată cu trecerea timpului, pielea își pierde capacitatea de a se menține hidratată, din cauza unor schimbări majore care apar la nivelul acestui organ al corpului. Concret, glandele sebacee își reduc activitatea, scade numărul de aquaporine și de ceramide.


Factori de mediu

Factorii de mediu care intensifică simptomele xerozei cutanate sunt următorii:

 • Fenomenele climatice - Căldura excesivă și expunerea la soare, precum și vântul sau frigul favorizează uscarea pielii.
 • Factori comportamentali - Spălarea frecventă, dar și vizitele la solar sunt două dintre obiceiurile care pot deteriora structura pielii, conducând la xeroxa cutanată.
 • Adoptarea unei rutine de îngrijire nepotrivite - Utilizarea unor produse cosmetice nepotrivite este o cauză frecventă care provoacă uscăciunea pielii.
 • Umiditatea scăzută din atmosferă.


Descuamarea pielii și alte simptome ale xerozei

Descuamarea pielii se numără printre manifestările xerozei cutanate.

Alături de aceasta, pielea uscată creează și alte simptome, cum ar fi:
1. Senzația de piele care ”strânge”, în special după baie;
2. Prurit, mai ales pe brațe și pe picioare;
3. Roșeață;
4. Iritații;
5. Tegument aspru la atingere;
6. Apariția crăpăturilor.

Mâini uscate și crăpate: cauze și remedii

Factorii de mediu sunt principalii vinovați care conduc la mâini uscate și crăpate.

Mâini uscate și crăpate

Iarna, umiditatea din aer scade, iar pielea tinde să devină uscată. Desigur, mâinile sunt cele mai predispuse la această problemă pe tot parcursul anului, dar cu atât mai mult în sezonul rece. De altfel, spălarea frecventă a mâinilor, o etapă necesară pentru a menține igiena riguroasă a acestora, poate deshidrata pielea din această zonă. Pentru a preveni sau ameliora simptomele mâinilor uscate și crăpate, trebuie să respectăm câteva reguli care țin de lucruri cum sunt cele de mai jos.

Hidratarea frecventă a mâinilor

Recomandate sunt cremele dedicate îngrijirii mâinilor, pe bază de emolienți și agenți de hidratare.

De evitat sunt loțiunile parfumate care pot irita și mai mult pielea sensibilă a mâinilor. Un produs recomandat în acest caz este crema de mâini reparatoare Lipikar Xerand de la La Roche Posay.

Spălarea mâinilor cu produse delicate

Pentru curățarea mâinilor, trebuie să alegem un săpun cu formulă delicată.

De asemenea, este ideal să evităm apa fierbinte, deoarece va intensifica simptomele unor mâini uscate și crăpate. La final, este necesar să ne ștergem folosind un prosop moale, după care să aplicăm crema hidratantă.

Pielea uscată pe picioare

Una dintre cauzele pentru care ne putem confrunta cu piele uscată pe picioare este că, în această zonă, pielea ia contact, prin frecare, cu hainele strâmte pe corp.

Pielea uscată pe picioare

Drept urmare, pielea tinde să se usuce și să se descuameze, mai ales la genunchi. Călcâiele nu sunt nici ele ferite de această problemă, având în vedere că susțin greutatea întregului corp. Cel mai adesea, călcâiele se usucă din cauza încălțărilor nepotrivite și a lipsei unei rutine de îngrijire potrivite. Iată care sunt metodele prin care putem trata pielea uscată de pe picioare:

 • Folosirea unui gel de duș cremă care hrănește pielea și îi mențin hidratarea. Din gama La Roche Posay, un produs foarte eficient este crema de duș LIPIKAR SYNDET AP+, îmbogățită cu unt de shea și niacinamidă și asociată cu Aqua Posae Filiformis, un nou ingredient activ care ameliorează simptomele pielii atopice.
 • Evitarea băilor cu apă fierbinte.
 • Aplicarea unui ulei de corp pe pielea umedă, pentru a se absorbi mai bine în piele.
 • Folosirea unor măști pentru picioare, ideale pentru hidratarea călcâielor.

Vitamine pentru piele uscată

Așa cum spuneam, xeroza cutanată poate fi o consecință a unei avitaminoze.

Piele uscată (xeroza cutanată)

Prin urmare, e foarte important șă știm care sunt acele vitamine pentru piele uscată care pot remedia problema din interior.
Vitamina A

 • Previne uscarea pielii
 • Menține umezeala în celulele pielii
 • Tratează ridurile
 • Repară țesuturile
Complexul de vitamine B
 • Vitamina B1 încetinește procesul de îmbătrânire
 • Vitamina B3 menține pielea hidratată
 • Vitamina B6 oferă protecție împotriva factorilor externi și are proprietăți nutritive
Vitamina C
 • Este esențială pentru formarea colagenului
Vitamina E
 • Încetinește procesul de îmbătrânire
 • Protejează împotriva agenților mecanici

Piele uscată pe corp: îngrijire și tratament

Pielea uscată necesită o îngrijire specială.

Piele uscată pe corp

Prin urmare, rutina zilnică trebuie adaptată nevoilor pielii, tocmai pentru a ameliora simptomele care creează disconfort.
În primul rând, produsele de igienă potrivite în acest caz au o formulă blândă și nu sunt agresive cu pielea. De asemenea, ele trebuie să fie ultra-grase și să nu conțină detergenți.

Produsele de rehidratare au și ele un rol esențial pentru menținerea sănătății și frumuseții pielii uscate. În funcție de zona afectată, dar și de gradul de uscăciune, acestea pot fi sub formă de gel, cremă, ulei sau balsam. Cu ajutorul lor se va reduce evaporarea apei și se va menține hidratarea epidermului.

Una dintre cele mai bune metode de tratament pentru pielea uscată este aplicarea zilnică a cremei hidratante puternic emoliantă. Aceasta calmează senzația de piele care ”ține” și îi oferă un plus de protecție. Este ideal ca produse de acest tip să fie aplicate atât dimineața, cât și seara, de preferat după spălare.

În ceea ce privește îngrijirea tenului uscat, pe lângă folosirea unor produse dedicate acestuia, se recomandată spălarea feței cu un gel de curățare care nu afectează bariera cutanată. Mai apoi, ștergerea tenului se va face cu un prosop moale, prin tamponare și nu prin frecare.

Pielea uscată poate creea un disconfort crescut, având în vedere manifestările sale. Pentru a trata xeroxa cutanată, dermatita atopică sau alte afecțiuni generate de uscarea pielii, produsele La Roche Posay sunt ideale. Te invităm să descoperi sfaturi și produse dedicate îngrijirii pentru pielea uscată și pielea foarte uscată!

S-ar putea să vă intereseze și

Descoperiți toate articolele