Ridurile de expresie. Cauze și soluții pentru ameliorarea și prevenirea lor

Suntem oameni, iar emoțiile sunt cele care ne definesc. Zi de zi, trecem prin cele mai diverse stări, fiecare dintre acestea manifestându-se printr-o expresie facială diferită. Așa iau naștere ridurile de expresie, o modalitate care atestă cât suntem de expresivi; de altfel, de aici vine și citatul „un zâmbet adevărat se observă după ridurile din colțurile ochilor”.

Odată cu înaintarea în vârstă, însă, ridurile de expresie pot deveni inestetice. De aceea, experții în frumusețe recomandă menținerea unei rutine zilnice de îngrijire a tenului și sugerează să rămânem naturali în expresiile faciale care ne diferențiază și ne fac autentici. Așadar, în articolul de astăzi, vă vom explica pe larg ce sunt ridurile de expresie, care este vârsta la care apar, care sunt factorii determinanți ai acestora și, cel mai important, cum pot fi estompate și ce puteți face pentru a le preveni.

Ce sunt ridurile de expresie?

Conform specialiștilor SIO Beauty, ridurile de expresie sunt cutele care se formează la nivelul tenului, atunci când avem diverse expresii faciale. Atunci când suntem tineri, aceste cute pur și simplu dispar dacă fața noastră revine în poziția normală. Odată cu trecerea anilor, însă, aceste riduri de expresie devin permanente, ceea ce duce la apariția ridurilor propriu-zise. Iată care sunt cele mai comune riduri de expresie!

    ●Ridurile de expresie dintre sprâncene

Aceste tipuri de riduri de expresie sunt cele care se formează între sprâncene și sunt reprezentate, de regulă, de două linii verticale subțiri. Aceste riduri între sprâncene apar ca urmare a contracției mușchiului care permite încruntarea.

    ●Ridurile de expresie din jurul gurii

Ridurile de expresie de la nivelul buzelor, numite adesea și linii ale fumătorului, sunt acele cute aproape insesizabile care se formează deasupra buzei superioare. Acestea se aliniază vertical de la buză în sus, spre nas și sunt adesea estompate, însă pot deveni destul de vizibile.

    ●Ridurile de expresie de la nivelul frunții

Liniile frunții sunt acele cute care se formează orizontal, deasupra sprâncenelor. Aceste riduri de expresie pot fi linii subțiri, dar și formate în profunzime, cu aspect inestetic.

    ●Ridurile de expresie ale zâmbetului

Ridurile de expresie ale zâmbetului, denumite frecvent și linii de zâmbet, sunt pliuri care se formează în diagonală, de la marginile exterioare ale nărilor, până la părțile laterale ale gurii.

La ce vârstă apar ridurile de expresie?

Apariția ridurilor de expresie este dependentă de o mulțime de factori, însă, de regulă, ridurile de expresie încep să se contureze odată ce depășim vârsta de 20 sau 30 de ani. Atunci când suntem tineri, putem observa fugitiv aceste linii de expresie, însă ele au tendința de a dispărea pe măsură ce fața se relaxează. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, aceste linii devin mult mai proeminente, astfel că pot fi observate chiar și atunci când nu avem nicio expresie facială.

Apariția ridurilor de expresie, pe măsura trecerii anilor, este cauzată de scăderea producției de colagen și pierderea elasticității pielii. Un lucru este cert: cu cât veți avea expresii faciale mai des, cu atât este mai probabil să dezvoltați linii fine și riduri în zonele respective. Desigur, există lucruri pe care le puteți face pentru a ține la distanță semnele îmbătrânirii, însă, în cele din urmă, pielea va dezvolta linii de expresie și riduri.

Vom aborda în rândurile de mai jos cele mai populare metode pentru ameliorarea ridurilor de expresie, nu înainte, însă, de a trece în temă principalele cauze care duc la apariția acestor semne de îmbătrânire.

Cauzele ridurilor de expresie

De cele mai multe ori, ridurile de expresie apar în regiunile cele mai active ale pielii, după cum am menționat în rândurile anterioare: zona dintre sprâncene, pe frunte, în părțile laterale ale nasului și ale gurii, respectiv colțurile ochilor. Așa cum deja am precizat, ele apar din cauza pierderii elasticității pielii în urma reducerii cantității de colagen din piele, pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Cu toate acestea, apariția ridurilor de expresie poate fi influențată și de alți factori externi. Vă invităm să descoperiți aceste cauze în rândurile de mai jos!

Expunerea la soare

Expunerea la soare este principalul factor pentru care pielea noastră îmbătrânește prematur. Experții susțin că 80% din îmbătrânirea prematură a pielii este cauzată de expunere la radiațiile UV, atâta vreme cât nu este folosită o protecție corespunzătoare. Expunerea la radiațiile UV contribuie semnificativ la apariția ridurilor de expresie, căci acestea cauzează reducerea fermității și elasticității tenului, ceea ce duce ulterior la formarea liniilor de expresie.

Consumul excesiv de alimente dăunătoare organismului

Consumul de zaharuri, mâncăruri prăjite și alimente procesate poate duce la îmbătrânirea pielii și la favorizarea apariției ridurilor de expresie, mult mai devreme decât v-ați putea aștepta. Dieta multor persoane este compusă în mare parte din alimente ce pot duce la apariția semnelor de îmbătrânire prematură a pielii, din cauza efectului de creștere a inflamațiilor în organism. Acest proces este, desigur, soldat cu apariția timpurie a ridurilor.
De pildă, consumul de zaharuri declanșează un proces numit glicare. Prin urmare, organismul primește mai mult zahăr decât celulele sale pot procesa, formându-se produse avansate finale de glicare. Acestea afectează în mod direct colagenul din piele. Aceleași urmări în afectarea producției de colagen le au și grăsimile, acestea agravând procesele inflamatorii din corp.

Fumatul sau folosirea altor produse pe bază de tutun

Fumatul presupune stimularea mișcării mușchilor feței pentru a inspira, respectiv expira fumul de țigară, creând astfel contextul ideal pentru apariția ridurilor de expresie din jurul gurii. Mai mult, fumatul și folosirea produselor pe bază de tutun restricționează fluxul sanguin către extremitățile corpului, iar pielea tenului este și ea expusă unui factor de risc, căci elastina și colagenul își pierd mult mai repede proprietățile nutritive.

Deshidratarea

Consumul zilnic de apă este esențial pentru menținerea hidratării pielii. Deshidratarea organismului accentuează senzația de uscăciune a tenului, iar probabilitatea apariției ridurilor de expresie va fi mult mai mare.

Moștenirea genetică

Dezvoltarea ridurilor de expresie este un fenomen cât se poate de normal, însă există persoane care reușesc să-și păstreze pielea netedă și fermă până la vârsta de 60 de ani. Acest fapt se datorează unui fond genetic bun, însă procentul persoanelor care se bucură de un ten impecabil, chiar și odată cu înaintarea în vârstă, este foarte mic. Moștenirea genetică poate contribui considerabil, însă, la apariția timpurie a liniilor de expresie.

Expresiile faciale repetate

Grimasele și expresiile faciale repetate reprezintă și ele o cauză a apariției ridurilor de expresie. Dacă veți avea aceleași expresii faciale de zeci sau chiar sute de mii de ori, acestea vor duce într-un final la apariția ridurilor de expresie permanente.

Îmbătrânirea

Știm cu toții că îmbătrânirea este un punct de plecare al tuturor efectelor negative la nivelul pielii. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea produce din ce în ce mai puțin colagen și elastină, motiv pentru care pielea va reveni mult mai greu la forma sa inițială, odată ce expresiile faciale provoacă pliuri, cute și riduri.

Opțiuni pentru reducerea aspectului ridurilor de expresie

Acum că v-am destăinuit care sunt cele mai frecvente cauze ale apariției ridurilor de expresie, ne-am propus să vă oferim și o serie de opțiuni pentru ameliorarea sau estomparea lor. Iată cum puteți scăpa de ridurile de expresie!

Hidratarea permanentă

O rutină zilnică de hidratare este esențială pentru estomparea sau chiar eliminarea ridurilor din jurul ochilor, buzelor sau a liniilor de expresie dintre sprâncene. În acest sens, vă sugerăm să aplicați o cremă hidratantă de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Produsele din gama Hydraphase sunt ideale pentru hidratarea pielii sensibile, oferind o îngrijire intensivă tenului dumneavoastră, datorită ingredientelor hidratante și calmante din formula acestora.

Curățarea tenului

Probabil, deja cunoașteți importanța curățării tenului, însă există anumite secrete esențiale pentru îngrijirea pielii, pe care, de cele mai multe ori, aveți tendința de a nu le avea în vedere, cu atât mai mult atunci când vorbim despre îngrijirea pielii sensibile. Vă sugerăm să umeziți fața cu apă caldă, să vă curățați ușor tenul cu un produs de curățare dedicat, să clătiți cu apă rece și să vă uscați tenul cu un prosop moale. Pentru curățarea tenului, La Roche-Posay vă propune utilizarea apelor micelare, cu rol în eliminarea impurităților, a machiajului și a particulelor de poluare.

Exfolierea pielii cel puțin o dată pe săptămână

Exfolierea pielii vă ajută să îndepărtați toate celulele moarte de la suprafața pielii. Acest lucru ajută celulele mai tinere și sănătoase ale pielii, ceea ce poate determina estomparea ridurilor de expresie. Am povestit într-un articol anterior despre cum se exfoliază corespunzător tenul cu tendință acneică, așa că știți deja că exfolierea este un mod eficient de a-ți îngriji tenul, mai ales dacă folosiți produsele potrivite.

Exercițiile fizice

Efectuarea exercițiilor în fiecare zi, timp de cel puțin 30 de minute, are un efect fabulos asupra estompării ridurilor de expresie. Alături de o dietă echilibrată, acestea au rolul de a menține organismul sănătos și de a stimula fluxul sangvin, ceea ce nu poate aduce decât beneficii tenului dumneavoastră.

Produsele antiaging

Odată cu apariția ridurilor de expresie, utilizarea produselor antiaging este recomandată. Prin urmare, este important să folosiți diverse creme și soluții antiîmbătrânire, care să vă ajute să reduceți aspectul liniilor adâncite de pe față și să vă hidratați tenul în profunzime. Gama Hyalu B5, de pildă, este o adevărată inovație, combinând molecule de acid hialuronic pur și vitamina B5, ce acționează simultan pentru a umple liniile fine și pentru a repara bariera cutanată, oferind tenului dumneavoastră un aspect revitalizat.

 

Prevenirea ridurilor de expresie

Adesea, ridurile de expresie pot fi prevenite cu ușurință, atâta vreme cât de-a lungul vieții abordați o rutină zilnică de îngrijire a tenului și mențineți o dietă echilibrată. Iată câteva sfaturi pentru prevenirea ridurilor de expresie!

Adoptarea unei diete sănătoase

Alături de exercițiile fizice pe care le-am menționat anterior, o dietă echilibrată vă poate ajuta să preveniți apariția ridurilor de expresie. Recomandarea noastră este consumul de fructe și legume–conțin numeroși antioxidanți benefici pentru piele–, alimente fermentate, bogate în probiotice, pește/ulei de pește, alimente bogate în acizi grași Omega 3, care echilibrează bariera din lipide ce se formează la nivelul pielii și care previn deshidratarea țesuturilor.

Eliminarea fumatului din stilul de viață

Așa cum am menționat anterior, fumatul poate fi una dintre cauzele care determină formarea ridurilor de expresie. Prin urmare, este esențială eliminarea acestui viciu din stilul de viață, căci el poate reduce fluxul sanguin la nivelul pielii, favorizând formarea ridurilor de expresie.

Evitarea zaharurilor, prăjelilor și alimentelor procesate

Zaharurile, prăjelile și alimentele procesate trebuie evitate cu orice preț, dacă se dorește menținerea tenului frumos și tânăr, chiar și în ciuda trecerii anilor.

Exercițiile faciale

Exercițiile faciale pot fi extrem de eficiente în prevenirea apariției ridurilor de expresie în viitor. Pentru rezultate optime, este indicat ca aceste exerciții să fie combinate cu restul măsurilor de prevenție menționate anterior. Există mai multe exerciții faciale pe care le puteți realiza:
    ●exerciții faciale ale obrajilor;
    ●exerciții faciale pentru ridurile de expresie din colțurile ochilor;
    ●exerciții faciale pentru ridurile existente în jurul gurii;
    ●exerciții pentru zona frunții.

Protejarea pielii de soare

Soarele, respectiv radiațiile UV dăunează celulelor pielii, motiv pentru care este recomandată aplicarea unui strat de protecție solară în fiecare dimineață. Puteți opta pentru produsele din gama Anthelios La Roche-Posay, cu un spectru larg UVA/UVB, care asigură protecție solară optimă, cu atât mai mult pentru persoanele cu pielea sensibilă.

Sperăm că acest articol v-a ajutat să descoperiți care sunt principalele cauze ale ridurilor de expresie, care sunt soluțiile existente pentru ameliorarea acestora, dar și cum puteți preveni apariția ridurilor de expresie, pentru un ten strălucitor, în fiecare zi!