PIELEA FOARTE USCATĂ:
CUM SE ÎNGRIJEȘTE ȘI CUM SE PREVINE

Article Read Duration 6 min citire

Pielea foarte uscată este cauzată de lipsa lipidelor (grăsimilor) protectoare de pe suprafața acesteia. Pielea devine mai sensibilă și mai vulnerabilă în fața factorilor agresivi externi, ceea ce duce la iritații, roșeață și senzație de disconfort.


Înțelegeți cum să vă îngrijiți pielea pentru a ajuta la calmarea acesteia și la îmbunătățirea aspectului în mod vizibil:
• Optați pentru dușuri călduțe cu produse de spălare fără săpun
• Hidratați pielea periodic folosind produse emoliente create special pentru piele uscată și sensibilă
• Purtați îmbrăcăminte din fibre naturale și evitați detergenții de rufe agresivi
• Eliminați praful, acarienii și iritanții din mediul ambiant
• Umidificați aerul din locuință
• Adoptați o dietă bogată în acizi grași esențiali și în antioxidanți

Ce este pielea uscată?

Pielea uscată este cauzată de o deficiență de apă și lipide de la suprafața pielii.

Pielea uscată (denumire medicală: xeroză) este caracterizată de o lipsă de apă și lipide de pe stratul exterior al pielii, epiderma. Dacă există o deficiență de lipide la suprafața pielii, aceasta își pierde capacitatea de a reține apa – și se usucă, cauzând erupții cutanate.

Deoarece stratul exterior protector al pielii (denumit și barieră cutanată) nu își mai poate îndeplini la fel de eficient funcția, agenții iritanți externi (poluarea, particulele alergene etc.) pot pătrunde în profunzime. Pielea devine astfel vulnerabilă și reactivă și se irită mai rapid și mai puternic. Din cauza iritiării intense, pielea uscată poate fi însoțită de roșeață.

Rezultatul? Pielea poate începe să prezinte simptome de disconfort care, lăsate netratate, pot afecta calitatea vieții cotidiene:

  • Asprime la atingere
  • Suplețe redusă
  • Senzație de "piele care ține"
  • Mâncărime
  • Descuamare
  • Riduri sau linii fine

Pielea uscată apare cel mai frecvent pe jumătatea inferioară a picioarelor, pe brațe, mâini și față. În sine, nu este o afecțiune gravă, dar poate cauza disconfort și nimeni nu își dorește o piele "solzoasă".

În plus, există și unele dezavantaje reale – dacă este lăsată netratată, starea pielii se poate agrava și pot apărea complicații, inclusiv decolorarea pielii, eczeme și chiar celulită (o infecție a țesutului de sub piele). Deteriorarea cauzată de zgârieturile care apar în urma scărpinatului excesiv poate expune piele și la infecții secundare.

Care sunt factorii declanșatori în cazul pielii foarte uscate?

Majoritatea factorilor care declanșează pielea uscată sunt externi, dar există și factori interni

Oricine poate dezvolta o piele uscată, dar există numeroși factori de mediu care agravează uscăciunea pielii:

  • Vremea rece: Când aerul este rece și uscat, multe persoane se confruntă cu descuamarea pielii și apare fenomenul numit „urticarie la frig”. Erupțiile cutanate cauzate de frig și vremea uscată pot cauza și înroșirea pielii.
  • Aerul uscat: Indiferent dacă locuiți într-un deșert situat la altitudine sau într-un mediu încălzit artificial, umiditatea redusă va cauza uscarea pielii. Multe birouri au umiditate redusă din cauza aerului condiționat, iar aerul din avioane este cunoscut a fi uscat.
  • Apa: Sună absurd, nu-i așa? Apa să usuce pielea? Însă nu este vorba de apa în sine, ci de excesul de apă. Contactul prelungit cu apa va îndepărta uleiurile naturale care lubrifiază și protejează pielea. Băile lungi, înotul periodic în piscine cu apă clorizată și spălarea repetată a mâinilor (mai ales dacă lucrați într-un domeniu în care întrați în contact în mod frecvent cu apă) pot cauza uscarea pielii.
  • Deshidratarea: Zilele foarte calde din timpul sezonului estival, exercițiul fizic prea intens, problemele digestive… toți acești factori pot cauza deshidratarea corpului. Orice deshidratare va afecta toate organele corpului, inclusiv pielea. În caz de deshidratare gravă, solicitați imediat asistență medicală.
  • Săpunurile și produsele cosmetice agresive: săpunul este un emulsificator, cu alte cuvinte, o substanță destinată să dezintegreze uleiurile. Aceasta este o calitate excelentă dacă vorbim de mâinile murdare de grăsime, dar nu ajută în menținerea echilibrului natural al lipidelor (uleiurilor) din piele. În mod similar, produsele de îngrijire care conțin alcool în concentrații mari, într-o formulă care nu compensează prin ingrediente active cu rol hidratant și calmant, pot deshidrata puternic pielea, lăsând-o vulnerabilă și cu un aspect neuniform.
  • Anumite medicamente: Unele medicamente produc uscarea pielii. Exemplele frecvente includ izotretionoina (Accutate), administrată special pentru uscarea pielii grase, diureticele și statinele pentru controlarea colesterolului. Dacă vă confruntați cu acest simptom, consultați medicul.
  • Vârsta: Vestea rea este că majoritatea dintre noi se confruntă cu pielea uscată pe măsura înaintării în vârstă. Vestea bună este că există produse specializate pentru îngrijirea pielii uscate și sensibile care oferă un plus de hidratare, suplețe și confort.

Este vorba de piele uscată sau dermatită atopică? Aflați AICI care este diferența dintre dermatita atopică și pielea uscată!

Sugestii pentru îngrijirea pielii uscate de la marca recomandată de medicii dermatologi

Sfaturi privind stilul de viață ce ajută la prevenirea erupțiilor cutanate

Descoperiți recomandările La Roche-Posay pentru menținerea supleții și a senzației de confort în cazul pielii uscate:

Spălați pielea fără a o deshidrata

  • Optați pentru un duș scurt și călduț în locul unei băi lungi
  • Dacă nu puteți renunța la o baie lungă, asigurați-vă că apa nu este prea fierbinte (sub 37 °C) și nu stați mai mult de 10 minute
  • Folosiți un gel de curățare delicat sau o cremă de spălare îmbogățită cu lipide pentru a neutraliza apa dură
  • Clătiți piele din abundență și uscați prin tapotare ușoară cu un prosop moale
  • Aplicați creme și loțiuni hidratante cât timp pielea este încă umedă

LIPIKAR Syndet AP+ de la La Roche-Posay este o cremă de spălare ultra-delicată. Produsul LIPIKAR Surgras este un săpun solid fără detergent, îmbogățit cu lipide. Dacă preferați o textură catifelată, încercați uleiul de spălare LIPIKAR Huile Lavante pentru pielea foarte uscată. Aceste recomandări sunt potrivite pentru întreaga familie, inclusiv pentru bebeluși.

Hidratați pielea uscată dimineața, la prânz și seara

Hidratarea zilnică este esențială pentru prevenirea și reducerea frecvenței și intensității iritațiilor sau roșeții cauzate de pielea uscată. Alegeți o cremă hidratantă în format de călătorie pentru a vă putea menține pielea hidratată pe tot parcursul zilei.

Alegeți un produs care este:

  • Hipoalergenic și adecvat nevoilor pielii uscate și sensibile
  • Plăcut și ușor de aplicat, pentru a fi utilizat în fiecare zi
  • Hidratant, emolient și calmant.

Încercați să utilizați produse cu texturi diferite în funcție de sezon:

Balsamul relipidant LIPIKAR Baume AP+M , datorită texturii bogate și dense, este adecvat pentru aplicare seara sau în sezonul rece.
Produsul LIPIKAR Gel-Fluide este un lichid hidratant ușor cu textură adecvată pentru zi sau pe timp de vară.

Alegeți haine confortabile

Deoarece îmbrăcămintea intră în contact direct cu pielea pe parcursul zilei, aceasta joacă un rol important în sănătatea pielii:

  • Materialele moi din bumbac și mătase naturală lasă pielea să respire și nu provoacă iritații
  • Materialele sintetice facilitează transpirația, ceea ce poate intensifica senzația de mâncărime
  • Evitați contactul pielii cu lâna: Aceasta este prea aspră și poate cauza mâncărimi
  • Iarna, purtați mănuși pentru a vă proteja zonele expuse la frig și aerul uscat
  • Folosiți întotdeauna mănuși din cauciuc pentru spălarea vaselor sau când utilizați produse de curățenie
  • Când spălați rufe, folosiți un detergent fără fosfați. Evitați balsamurile de rufe și clătiți din abundență.

Mâinile și picioarele pot suferi în timpul sezonului rece. Pentru un plus de confort și protecție, alegeți LIPIKAR Xerand, crema de mâini cu efect reparator și calmant.

Sfaturi privind locuința ce ajută la minimizarea pielii uscate

Evitați riscul de iritații prin purificarea mediului ambiant:

  • Măturați și dați cu aspiratorul periodic pentru îndepărtarea prafului și a acarienilor
  • Nu supraîncălziți aerul din dormitor (mențineți temperatura sub 19 °C)
  • Aerisiți zilnic încăperile, atât iarna, cât și vara
  • Evitați încăperile cu igrasie sau cu mucegai

Creșteți umiditatea

În special iarna, când locuința este încălzită, plasați umidificatoare în încăperi pentru a amplifica umiditatea ajutând, astfel, la evitarea erupțiilor cutanate.

Hrăniți-vă pielea

Adoptați o dietă sănătoasă și bogată în acizi grași esențiali și vitaminele A, C și E, cunoscute în special pentru acțiunea lor antioxidantă. Asigurați un aport suficient al acestor substanțe nutritive prin respectarea regulii celor „cinci fructe și legume pe zi” și încorporarea peștelui gras și a fructelor oleaginoase în dietă.

 

ADEVĂRAT
SAU FALS

DERMATITA ATOPICĂ
POATE FI CONTAGIOASĂ.

FALS Laroche-Posay Romania true or false

Dermatita atopică sau eczema este o afecțiune genetică și nu este deloc contagioasă. Tratamentul pentru simptomele dermatitei atopice se bazează pe substituenți de săpun, emolienți și corticosteroizi topici.
Aflați mai multe

DERMATITA ATOPICĂ
DISPARE CU TIMPUL.

ADEVĂRAT și FALS Laroche-Posay Romania true or false

În funcție de copil, dermatita atopică poate dura câteva luni până la câțiva ani. Jumătate dintre copiii care au fost diagnosticați cu dermatită atopică ca bebeluși pot scăpa de această afecțiune până la vârsta de cinci ani. În unele cazuri, dermatita atopică persistă până la maturitate, dar acest lucru este imposibil de prezis. Nu există tratament definitiv pentru dermatita atopică, însă această afecțiune poate fi gestionată cu un ritual de îngrijire corect.
Aflați mai multe

PUSEURILE DE ATOPIE
POT FI DECLANȘATE DE STRES.

ADEVĂRAT Laroche-Posay Romania true or false

Nu există o explicație, însă experții au confirmat că emoțiile, șocul și stresul pot juca un rol semnificativ în declanșarea puseurilor de atopie. Cu toate acestea, dermatita atopică este cunoscută ca fiind o afecțiune genetică. În cazul în care stresul reprezintă factorul declanșator, este importantă găsirea unor tehnici de gestionare a acestor emoții precum practica mindfulness.
Aflați mai multe

POATE DIETA
SĂ AGRAVEZE DERMATITA ATOPICĂ?

ADEVĂRAT Laroche-Posay Romania true or false

Unele alimente pot acționa ca factori declanșatori pentru atopie, provocând puseuri. În cazul în care considerați că alimentația poate fi un factor agravant al dermatitei atopice, consultați un medic specialist care poate efectua teste de sânge și teste alergologice, identificând alergiile existente la anumite alimente (alimentele cu potențial alergen cel mai des întâlnite sunt arahidele, laptele, soia, glutenul, peștele și ouăle).
Aflați mai multe

DESCOPERIȚI RESTUL
PRODUSE DIN GAMĂ

LIPIKAR este gama Nr. 1 în Europa în categoria produselor de curățare și îngrijire destinate pielii sensibile, foarte uscate, predispuse la atopie, având produse potrivite pentru întreaga familie, de la nou-născuți la seniori. 

ANGAJAMENTELE NOASTRE
PRIVIND SIGURANȚA

Standarde de siguranță superioare regulamentelor cosmetice internaționale.

Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

100% DIN PRODUSE
TESTATE ÎMPOTRIVA ALERGIILOR

Vedeți mai multe
O singură condiție prealabilă = fără nicio reacție alergică
Dacă depistăm un singur caz, ne întoarcem în laboratoare și schimbăm formula
Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

DOAR ESENȚIALUL,
ÎN DOZA ACTIVĂ CORECTĂ

Vedeți mai multe
Dezvoltate în colaborare cu medici dermatologi și toxicologi, produsele noastre conțin doar ingredientele esențiale, în doza activă corectă.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

TESTATE PE
PIELEA FOARTE SENSIBILĂ

Vedeți mai multe
Toleranța produselor noastre este verificată pe cea mai sensibilă piele: reactivă, alergică, predispusă la acnee, atopică, deteriorată sau slăbită din cauza tratamentelor împotriva cancerului.
Laroche-Posay Romania simple page safety commitment

PROTECȚIA FORMULEI
ÎN TIMP

Vedeți mai multe
Alegem cele mai sigure ambalaje alături doar de conservanții necesari, pentru a garanta toleranță și eficacitate intacte în timp.

CONSULTAȚI TOATE ARTICOLELE
DESPRE PIELEA AFECTATĂ DE DERMATITA ATOPCĂ

placeholder ESTE DERMATITĂ ATOPICĂ SAU DOAR PIELE USCATĂ?
DE LA CAUZE LA SOLUȚII
aflați mai multe